Kelet-retró

2021.03.07. 08:00

Új kupoló Kisvárdán

Felidézzük, miről írt a Kelet-Magyarország évtizedekkel ezelőtt ezen a napon.

1971. március 7., vasárnap

Ötvenmillió megyénk benzinkútjaira

Nyilvánosságra hozták az 5-ös számú Miskolci ÁFOR Szabolcs-Szatmár megyei töltőállomásainak fejlesztésének negyedik ötéves tervét. Az új tervidőszak alatt mintegy 50 millió forint értékben korszerűsítik a már meglévő kutakat, illetve építenek új üzemanyagtöltő állomásokat. Az előzetes tervek megvalósítása függ azonban az érdekelt, helyi tanácsok segítségétől és attól, hogy mennyi és milyen telepítésre alkalmas területet tudnak biztosítani.

A IV. ötéves terv időszaka alatt elsősorban a már meglévő kisvárdai és nyírbátori töltőállomásokat korszerűsítik. Ezenkívül 16 új töltőállomás megépítése szerepel az elképzelésekben. Közülük kettő, a már épülő csengeri és a tiszalöki állomásokat még ebben az évben átadják a forgalomnak Korszerű állomásokat kap még Demecser, Kemecse, Kisvárda, Nagykálló, Nyírbogdány, Nagyhalász, Tiszavasvári, Vásárosnamény, Gávavencsellő, Újfehértó, Záhony.

Nyíregyházán a pár éve épített és akkor minden igényt kielégítő töltőállomás ma már nem tudja megfelelően ellátni az igényeket. A tervekben a megyeszékhelyen két új állomás megépítése szerepel, közülük az egyik tükrös megoldással. Ez egyedülálló létesítmény lesz a megyében, hiszen ugyanaz töltőállomás épül meg az út mindkét oldalán, s ezzel nem zavarják a kút környéki út gépjárműforgalmát. Minikutat építenek Kótajban is.

Mátészalka iparosodásának jelentős része a Magyar Optikai Művek negyedmilliárdos beruházása. A képen már érzékelhetők az épülő üzemcsarnokok nagy méretei.

1981. március 7., szombat

Új kupoló Kisvárdán

Új kupolót építenek a kisvárdai Vulkán radiátoröntödéjének szomszédságában, amely a jelenlegi elavult berendezéseket fogja felváltani. A 31,3 milliós költséggel épülő lengyel kupolókhoz a nyersvasat talicskázás helyett darumágnessel, a mészkövet és a kokszot pedig lifttel lehet majd adagolni. A melegüzemű próbára várhatóan június 30-án kerül sor.

2001. március 7., szerda

Átszakadt a gát Tarpánál, nyolc községből hétezer ember kitelepítését rendelték el. Képünkön: az elöntött Kispaládon menekítik a lakosságot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában