Buj

2021.04.23. 07:00

Kamerák kereszttüzében

A vadkamerák segítenek a vadászat stratégiájának megválasztásában.

TG

Fotó: Sipeki Péter

A vadkamera modern korunk olyan találmánya, amely lehetővé teszi, hogy az állatok viselkedéséről felvételeket készítsünk természetes élőhelyükön anélkül, hogy jelenlétünkkel megzavarnánk őket. Fákon és egyéb természetes objektumokon elhelyezhetjük, hogy önműködően felvételeket készítsenek a kiszemelt terepről beállított időközönként vagy mozgás érzékelése esetén. Számos előnye van: a szagával nem riasztja el az állatokat, éjjel-nappal folyamatosan figyeli a területet.

Beolvadnak a környezetbe

Alapvetően a vadászok igényeit szem előtt tartva fejlesztették ki a vadkamerákat, hogy információt szerezhessenek az adott terepen a vadak előfordulásának gyakoriságáról és szokásaikról, ezzel is elősegítve a sikeres vadászat stratégiájának megválasztását.

– Vadkamerákat a hazai vadásztársadalom tagjai már viszonylag régóta használnak – mondta lapunknak a Buji Táncsics Vadásztársaság szakmai irányítója. Vinnai Attila szerint a kereskedelmi forgalomban megvásárolhatjuk a tízezer forintos alapkészüléket, de választhatunk a több százezer forintot kóstáló, mozgásérzékelővel, láthatatlan infravakuval, beépített mikrofonnal felszerelt, felhő alapon működő, fényérzékelővel feltuningolt kamerák közül is.

– Általában minden típusról elmondható, hogy ellenállnak a zord időjárási viszonyoknak, bírják a hőingadozást és a csapadékot. Zömében terepszínűek, azaz beleolvadnak a természetes környezetbe. Elemmel működnek, hosszú az üzemidejük és alacsony a fogyasztásuk. Ha viszont olyan típust szeretnénk, amely azonnal küldi a telefonunkra a fényképet mms üzenetben vagy e-mailben, tud videót készíteni és képes az éjszakai képrögzítésre is, akkor mélyen a pénztárcánkba kell nyúlnunk.

Magasan a fák törzsén

– A vadkamerák segítségével észlelhetjük, ha egy ritka állatfaj jelenik meg a területünkön, láthatjuk a vadetetőnk hatékonyságát, megfigyelhetünk egy kiszemelt vadat, és azt is megtudhatjuk, hogy járnak-e a környéken nemkívánatos ragadozók vagy kóbor állatok – sorolta Vinnai Attila, aki egy négyezer hektáros vadászterületet felügyel. A Buji Táncsics Vadásztársaság szakmai vezetője Csongrádon tanulta a szakma alapjait, majd Debrecenben szerzett vadgazdamérnöki diplomát. Azt, hogy a megyei vadásztársadalomnak mennyire megbecsült tagja, mi sem jelzi jobban: ő a hivatásos vadászok megyei egyesületének alelnöke.

– Két vadkamerám van, ezeket két és fél méteres magasság fölé szoktam fölhelyezni a fák törzsére. Zömében őzbakokat vagy a vaddisznóknak kirakott szóróimat figyelem velük. Nem félek, hogy elvinnék őket. Profi tolvajnak kellene lenni, hogy úgy szerelje le a kamerákat, hogy azok közben ne rögzítsék őt – fogalmazott a vadászmester.

– Az egyik kamerám régebbi típusú, ki kell még menni a terepre, és az USB-kártyáról átmásolni a felvételeket egy másik adathordozóra. A másik modernebb, az azonnal küldi a telefonomra a szükséges információt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában