Időjárás

2021.04.07. 14:00

Minek köszönhetjük az áprilisi havazást?

Az elkövetkező időszakban gyakrabban számíthatunk szélsőséges időjárási jelenségekre.

JG, TG

Forrás: Sipeki Péter / Mán László

Pár nappal ezelőtt még a ragyogó napsütést és a húsz fok feletti meleget élvezhettük, kedd hajnalban azonban már fagyott, és reggelre a megyében több helyen megérkezett a hóesés is. A szokatlanul szélsőséges időjárásról kérdeztük dr. Tömöri Mihály geográfust, a Nyíregyházi Egyetem Turizmus és Földrajztudományi Intézetének főiskolai docensét.

Az átlagosnál hűvösebb

– Az kétségtelen, hogy nem szokványos a mostani időjárás, de azt nem mondhatom, hogy rendkívüli lenne – mondta dr. Tömöri Mihály. – A keddi havazást és a hideget a Skandináv-félsziget felett örvénylő hideg levegőnek köszönhetjük, ez tört be hajnalban a Kárpát-medencébe. Ez hozta magával a havazást is. A hótakaró azonban sehol sem marad meg sokáig, hiszen a levegő és a talaj hőmérséklete is nulla fok fölött van. Ez az északnyugati, helyenként viharos széllel érkező hidegfront még tegnap el is hagyta az ország területét. Ez nem azt jelenti, hogy szerdától visszatér a hamisítatlan tavasz, hiszen az átlagosnál még hűvösebb marad az idő. Várhatóan péntektől kezdődik egy intenzívebb melegedés, és a hét végén helyenként már a húsz fokot is meghaladhatja majd a nappali csúcshőmérséklet.

A Nyíregyházi Egyetem főiskolai docensét arról is kérdeztük, ez a tavaszi hóesés köthető-e a klímaváltozáshoz.

– Nem véletlenül tartja a megfigyelés, hogy az áprilisi időjárás meglehetősen szeszélyes. Ilyenkor ritkán még lehet számítani hajnali fagyokra, hóesésre vagy nagy melegekre. Azt nem lehet biztosan kijelenteni, hogy a húsvét utáni hideg és viharos szél egyértelműen a klímaváltozás számlájára lenne írható, de az kétségtelen, hogy az elkövetkező időszakban gyakrabban számíthatunk szélsőséges időjárási jelenségekre – fejtette ki dr. Tömöri Mihály.

Károkat okozott

– A virágzás eddig csak a kajszi- és az őszibaracknál indult meg, ezekben a gyümölcsfajtákban már a február végi, majd a március közepi hideghullám is jelentős károkat okozott – mondta lapunknak dr. Apáti Ferenc, a FruitVeB csengeri származású elnöke. A szakember hozzátette, mivel megyénk gazdálkodói inkább meggyet, cseresznyét és almát termesztenek, őket a mostani hideg időjárás akkor érintené negatívan, ha az elkövetkező napokban az éjszakai hőmérséklet tartósan mínusz három fok alatt maradna.

– A jelenlegi időjárás egyértelműen a kajszi- és az őszibarackra nézve káros, a többi gyümölcsfajról majd csak a felmelegedés után lehet biztosat mondani: akkor, ha a szövetek kiengednek. Arról pedig, hogy a mostani napok időjárása a termésmennyiségre milyen hatással lesz, csak májusban érdemes beszélgetni, annál előbb nem. Az is benne van a pakliban, hogy egyes termőterületeken a virágzás gyönyörű lesz, és csak azután derül ki, hogy a virágok a sorozatos fagyhullámok miatt megfáztak és meddőek lesznek. Véleményem szerint ez a helyzet pszichésen is megviseli a gazdákat, ugyanis emlékeikben még biztosan ott van a tavalyi szezon, amikor a sorozatban érkező fagyhullámok országszerte megdézsmálták a termést – mondta lapunknak a FruitVeB elnöke.

Kései havazások

A Magyarország területén lehullott legkésőbbi hó, amit feljegyzések említenek 1918. június 18-a. Feljegyzések szólnak hóesésről 1913. augusztus 13-án is (Zirc), bár ezt akár hívhatnánk a legkorábbi hóesésnek is. 1913-ban Pécsett május 25-én havazott.

Nem példátlan az áprilisi hideghullám, havazás, viharos szél sem, sőt a Gyulai Állami Levéltár feljegyzése szerint 1747. április 21–22-én Békés megyében „borzasztó hóvihar pusztított, amely a megye területén az állatállományban igen nagy kárt tett”. A megyei jegyzőkönyv szerint 1054 szarvasmarha, 214 ló, 98 sertés és 290 juh pusztult el. Tessedik Sámuel anno Szarvason 1747. április 22-én szintén feljegyezte a nagy hófúvást. A hóvihar végigvonult Magyarországon, és Apor Péter leírása szerint Torján környékén egész április hideg volt, s 25–27-én mindennap havazott.

Hatalmas havazás volt 2017. április 19-én Magyarországon. Budapesten a BKK járatait is befolyásolta a havazás, kidőlt villanyoszlopok és fák miatt riasztották a tűzoltókat. Országszerte utakat zártak le, több vonalon késtek a vonatok is. Harminc településen áramszünetet okozott a hirtelen jött havazás. Az áramkimaradás miatt egy ideig az átléptetés is szünetelt a tompai határátkelőn.

JG, TG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában