Nyírgyulaj

2021.04.01. 10:52

Úton a biztonságos kerékpározás felé

Immár negyedik hónapja tartanak a Nyírgyulaj és Nyírbátor közötti kerékpárút kivitelezési munkálatai.

Az autópálya közelsége nagy könnyebbséget jelent a nyírségi települések számára, ugyanakkor a térségben megnövekedett forgalom nagyobb veszélyt jelent a közlekedőknek. Éppen ezért fontos a Nyírgyulajon élők számára, hogy az elmúlt év végén megkezdődött a kerékpárút kiépítése a település és Nyírbátor között.

processed by Octavian

– Minden itt közlekedőnek látható a látványos előrehaladás az építkezés folyamatában – részletezte Becsei György polgármester. – A kivitelezés külterületen kezdődött, valamennyi földmunka befejeződött, március végén már az útalap kialakítása fog megtörténni. Nyírgyulaj és Nyírbátor esetében is a belterületi építési munkák indulnak meg következő ütemként, közműáthelyezések és kerítések átépítései a legsürgetőbb feladatok.

– Az épülő kerékpárút kapcsán amellett, hogy a 493. számú főút biztonságos kerékpáros közlekedését hivatott megoldani, két lényeges tényt is ki kell emelnünk. Az egyik, hogy az épülő kerékpárút külterületen 2,6 méter szélességben valósul meg (a standard 2 méter), másrészről Nyírgyulaj belterületén a kerékpárút és egyben a közút csapadékvíz-elvezetését is megvalósítjuk egy közel 700 fm hosszúságú betonelemekből kialakított vízelvezető rendszerrel. A belterületi szakaszok a kerékpáros és egyben a gyalogosközlekedés forgalmát fogják biztosítani 2,7 méter szélességben.

Folyamatos hálózatépítés

– Ez a kerékpárút remélhetőleg a turizmust is fogja szolgálni, hiszen Nyírgyulajból közvetlenül megközelíthető majd Máriapócs. Az építési munkálatok várhatóan a nyár végére befejeződhetnek, azonban önkormányzatunknak további fejlesztési elképzelései vannak településünk kerékpárút további építésére vonatkozóan. A most épülő kerékpárút a Bátori és Rákóczi utcák csatlakozásáig valósul meg, tervezzük, hogy újabb pályázatot készítünk a belterületi szakasz folytatására a főutca hiányzó szakaszára, illetve ennek folytatását Máriapócs felé. Ezzel az elképzeléssel a most épülő kerékpárút hálózatosodását szeretnénk elérni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában