Nyíregyházi Egyetem

2021.05.10. 15:08

Online fórumot tartottak a modellváltásról

Dr. Stumpf István kormánybiztos tájékoztatta az érdeklődőket a lehetőségekről.

KM

Vassné prof. dr. habil. Figula Erika rektor

Forrás: illusztrációs fotó: KM

Fotó: Pusztai Sándor

Online tájékoztató előadás és fórum keretében beszélt a modellváltás folyamatáról és a Nyíregyházi Egyetem feladatairól és lehetőségeiről prof. dr. Stumpf István, a felsőoktatási modellváltás koordinációjáért felelős kormánybiztos a regisztrált intézménypolgároknak.

Közös a céljuk

Vassné prof. dr. habil. Figula Erika rektor köszöntötte prof. dr. Stumpf Istvánt, illetve Pavlik Líviát, az innovatív, versenyképes felsőoktatási működési modellek magyarországi bevezetésének előkészítéséért felelős miniszteri biztost, a tájékoztató program előadóit. Az eseményen részt vett Halkóné dr. Rudolf Éva, az egyetem kancellárja is.

Az egyetem szenátusa a február 24-i rendkívüli ülésén hatalmazta fel az intézmény vezetőségét a modellváltáshoz kötődő tárgyalások megkezdésére a fenntartóval, azt követően március 31-én nyújtotta be a kormány, illetve az innovációért és technológiáért felelős miniszter az újabb modellváltó egyetemekről szóló törvényjavaslatokat, melyben szerepelt a Nyíregyházi Egyetem is. A felsőoktatási intézmény fenntartója a Nyíregyházi Egyetemért Alapítvány lehet augusztus 1-jétől.

Jelenleg 21 modellváltó felsőoktatási intézmény van, amely a magyar egyetemek mintegy 70 százalékát jelenti. A kormányzat és az egyetemek közös célja, hogy a modellváltással megerősödjön a felsőoktatási intézmények tudományos, szakmai, innovációs szerepe, hatékonyabb lehessen a kutatási tevékenység, versenyképesebbé váljanak a magyar egyetemek a nemzetközi mezőnyben, egyúttal a kiadott diplomák piacképesebbek legyenek. Fontos cél, hogy a bérek versenyképesebbé váljanak, így a kormányzat kiemelt hangsúlyt teremt a finanszírozás stabilitására, valamint az intézményi és a dolgozói teljesítménymérésre, melyek alapján hatékony bérfejlesztésre nyílik lehetőség, első lépésként szeptembertől 15 százalékos, januártól további 15 százalékos béremelést terveznek a felsőoktatásban.

Prof. dr. Stumpf István kérdésekre válaszolva megerősítette a bérfejlesztés fontosságát, a szenátus szerepét érintő kérdésre reagálva hangsúlyozta, hogy a testület továbbra is az egyetemi autonómia egyik fontos szereplője lesz, a kuratóriumok pedig minden esetben abban érdekeltek, hogy harmonikus kapcsolatot alakítsanak ki az egyetem vezetésével. A modellváltó intézmények az eddigieknél sokkal nagyobb működési és pénzügyi autonómiát kapnak. A ­kormánybiztos kiemelte azt is, hogy az állam továbbra sem vonul ki a finanszírozásból, a Nyíregyházi Egyetemet érintően kiemelten fontos szerep jut a tanárképzésnek, melyet piaci alapon nem lehet működtetni, így ebben továbbra is finanszírozóként lesz jelen az állam.

Erősíteni kívánt szerep

Személyesen tette fel kérdését dr. Komáromi István, az egyetem gyakorlóiskolájának igazgatója, prof. dr. Simon László, az intézmény Professzori Tanácsának elnöke, valamint dr. Dráviczki Sándor, az egyetem Közalkalmazotti Tanácsának elnöke is. Prof. dr. Stumpf István válaszaiban kitért arra, hogy a gyakorlóiskolák működésének támogatása továbbra is fontos a kormányzat számára, erősíteni kívánják a gyakorlóiskolák tehetséggondozó, valamint a tanárképzésben vállalt szerepét is. Az egyetemeken kialakítandó teljesítményértékelési rendszer szakmai feladatai a későbbiekben indulnak el, így a központi finanszírozásra vagy a differenciált bérezésre vonatkozó kérdéseket is később vitatják meg. A modellváltó egyetemek működésüket saját maguk alakítják majd ki – a törvényi keretek adta lehetőségeknek megfelelően –, a kuratóriumok és az egyetemek szenátusai közösen kell hogy dolgozzanak az intézmények eredményességéért, a források hatékony felhasználásának érdekében, a szakmai célok eléréséért.

– A kormányzat és az egyetemek közös célja kell legyen, hogy a modellváltás sikertörténet legyen – összegezte a kormánybiztos. Ehhez kérte az egyetemi polgárok támogatását, munkáját.

A kuratórium tagjai

Prof. dr. Stumpf István bejelentette, hogy a Nyíregyházi Egyetemért Alapítvány kuratóriumi tagjai az innovációs és technológiai miniszter javaslatára a következő személyek lesznek: prof. dr. Mészáros József, a Barankovics István Alapítvány kuratóriumának elnöke, a Magyar Államkincstár korábbi elnöke (a kuratórium elnöke), dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere, Schanda Tamás, az ITM miniszterhelyettese, Bárány László, a Master Good Kft. tulajdonosa, valamint dr. Kovács Barnabás, a Széchenyi István Egyetem Budapesti Innovációs és Képzési Központjának vezetője (a kuratórium tagjai). Az alapítvány felügyelőbizottságába egy főt az egyetem szenátusa jelölhet.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában