Szabolcs-Szatmár-Bereg

2021.05.19. 17:13

Ősszel kezdődhet az M49-es építése

A gyorsforgalmi út Őrt köti majd össze Szatmárnémetivel.

JG

Az M3-as autópálya pár éven belül az M49-es gyorsforgalmi úttal bővül a román határ felé | Illusztráció: Pusztai Sándor

Fotó: Pusztai Sándor

Most már biztos: az M3-as autópályát Szatmárnémetivel összekötő M49-es gyorsforgalmi út Őrtől indulva két ütemben meg fog épülni. Kovács Sándor, a térség országgyűlési képviselője lapunknak elmondta, mi indokolja ezt a beruházást.

Régi terv

– Emlékeim szerint amikor Torgyán József 1990-ben ebben a választókerületben indult, már akkor felvetette, hogy ezt a térséget Romániával össze kell kötni – mondta Kovács Sándor. – Ennek a régiónak a települései olyan kanyargós utakon közelíthetők meg, amik már önmagában veszélyes helyzetek sorát idézhetik elő. Ehhez jött még további terhelésként az, amikor Csengersimánál a határt megnyitották a kamionok előtt is. Akkor azt mondták, ezzel párhuzamosan megépítik a 49-es számú főút elkerülő szakaszát is, ez azonban eddig valamiért elmaradt.

– Aki ismerős ezen a környéken, az tudja, csak Kocsordon vagy 17-18 kanyar van, így ahogy a viccben is elhangzik, ahhoz, hogy valaki át tudjon menni az út túloldalára, már eleve oda kell születni, akkora lett a forgalom. Jelenleg 24 óra alatt több mint 10 ezer gépjármű halad át a főúton. Ezt még fokozza a mezőgazdasági szezon idején pluszban itt közlekedő lassú gépek száma.

– Tavasztól őszig, a betakarítási időszak végéig gyakran előfordul, hogy ha egy traktor megy az úton, akkor mögötte több száz autó is feltorlódhat. A KRESZ-ben létezik egy olyan szabály, ha egy jármű mögött 20 másik feltorlódik, akkor a forgalmat lassítónak félre kell állnia, ezt természetesen alig tartja be valaki. Ezek a közlekedési kultúrát igénylő elvárások már önmagában indokolják egy gyorsforgalmi út megépítését. Emellett a gazdaságélénkítő szerep is legalább ekkora súllyal esik latba egy gyorsforgalmi út megépítésekor.

– Amikor egy ilyen nagy léptékű beruházásról dönt a kormány, akkor ez is nagyon fontos szempont – mutatott rá az országgyűlési képviselő.

Három évvel ezelőtt Orbán Viktor miniszterelnök azt mondta egy szatmárnémeti rendezvényen, hogy Magyarország számára fontos a Partium északi része, ezért a települést egy autópályával kössük össze hazánkkal. Ez adott egy hatalmas lökést a tervezett M49-esnek.

– A mi szakaszunk is kiemelten fontos keleti szomszédunknak, hiszen az M49-eshez csatlakozik majd egy szatmárnémeti körgyűrű, ami tovább folytatódhat Nagybánya felé. Azt senki sem tagadja, hogy a gyorsforgalmi utak megjelenése minden régióban jelentős gazdaságélénkítő hatással jár. Ennek már látszanak a jelei, hiszen a mátészalkai ipari park jelenleg is nagyon szépen fejlődik.

– Nemrégiben adtunk át Szijjártó Péter külügyminiszterrel egy oklevelet és több száz millió forintot egy épülő tejipari beruházáshoz, korábban pedig egy egészségügyi cég építkezése vette kezdetét. Ebből is látható, az autópálya közelsége gazdasági növekedést generál. Emiatt most foglalkoztatáspolitikailag kerültünk kicsit nehéz helyzetbe, mert jelen pillanatban több mint kétszáz embert tudnának új munkaerőként felvenni az ipari parkban működő vállalatok.

– Nagyon nagy az igény a szakképzett dolgozókra, és bár vannak a régióban olyan emberek, akik munkalehetőségre várnak, sajnos a többségük nem rendelkezik olyan képzettségekkel, amelyeket a munkaadók elvárnak. Éppen ezért társadalompolitikai szempontból az oktatás átszervezése, a duális képzés bővítése is kiemelten fontos.

Két szakaszban

A tervezett M49-es gyorsforgalmi út két szakaszban fog megépülni.

– Az első szakasz Őr és Ököritófülpös között halad. Egészen pontosan a mostani őri végpontot köti majd össze Ököritófülpöst elhagyva a 49-es főúttal egy csomópont megépítésével. Néhány héten belül megjelenik a közbeszerzési felhívás. Optimális esetben az első kapavágás az ősz folyamán már elvégezhető az M49-esen, ennek jelen pillanatban műszaki akadálya nincsen, és az anyagi forrás is rendelkezésre áll, a kormány elkülönítette erre a pénzt. Meglehetősen szűk a határ­idő, hiszen az első szakasznak 2023-ig el kell készülnie.

Az M3-as autópálya pár éven belül az M49-es gyorsforgalmi úttal bővül a román határ felé | Illusztráció: Pusztai Sándor

– Néhány nappal ezelőtt Csengerben találkoztunk azokkal a polgármesterekkel, akiknek a településeit a második szakasz érinti. Ez utóbbi az óvári határmetszési pontig épül majd meg. A három tervezett nyomvonal közül az „A” tervet valósít meg, azt, ami Porcsalmát északról kerüli el. Ez azért nagyon fontos, mert így az út megközelíti a Szamost. A folyón épül majd egy új híd Szamossályi közelében, ami az Erdőhát településeit csatlakoztatja az M49-esre.

– A második ütem nyomvonala gyakorlatilag méterre pontosan megvan, és rendelkezik környezetvédelmi hatástanulmánnyal. Ennek birtokában december végéig elkészülnek az engedélyes, majd a kiviteli tervek. Az az elképzelés, hogy ezek akkorra már álljanak rendelkezésre, amikor az első szakasz építése a tervezett végponthoz közelít, így a közvetlen folytatásnak már semmi akadálya ne legyen, és ne kelljen megállítani a beruházást, mint Őrnél.

– Nemrég egy találkozón arra kértük az érintett települések polgármestereit, legyenek a segítségünkre abban, hogy a mezőgazdasági területek megközelítése úgynevezett párhuzamos utak kiépítésével történjen meg. Vannak vidékfejlesztési programok kimondottan külterületi utak építésére, és tudjuk, hogy a második szakasz a mezőgazdasági területek mellett merre halad majd el. Mire az autópálya-beruházás odáig ér, jó lenne megépíteni azokat az utakat, amelyek az M49-est elkerülve teszik lehetővé ezeknek a földeknek a megközelítését. Nagyon bízom abban, hogy itt sem fogunk kicsúszni a határidőből, hiszen mindannyiunk közös érdeke, hogy a gyorsforgalmi út megépülésével a régió elinduljon egy még intenzívebb gazdasági fejlődés útján – emelte ki Kovács Sándor.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában