Kelet-retró

2021.06.29. 08:00

Négy rendőr kergette az ártatlan férfit Nyíregyházán

Borjú vitte el a padot a Tölgyes csárdától, nagy nap várt a nagygéciekre. Felidézzük, miről írt a Kelet-Magyarország évtizedekkel ezelőtt ezen a napon.

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

1961. június 29., csütörtök

Nagy nap vár a nagygéciekre

Nagygécen ünnepélyes keretek között vizsgázott 30 óvodás gyermek szüleik jelenlétében. Igen megható volt a jövőre iskolába menő óvodások ballagása, akik már az új, nevelői lakással egybeépített iskolában fognak ősszel tanulni. Augusztus 30-án adják át az iskolát rendeltetésének és ugyanezen a napon gyűl ki a villanyfény is a 900 lelkes faluban.

1971. június 29., kedd

Borjú vitte el a padot a Tölgyes csárdától

Egy vasutassapkás férfi kötötte ki a Tölgyes csárdával szemben lévő kerti padhoz a borjút, és idősebb társával beült a kerthelyiségbe sörözni. Kortyolták az italt. Ürültek az üvegek, s emelkedett a hangulat. Múlt az idő. Úgy tűnt, már unja a várakozást a borjú, s éktelen bőgésbe kezdett. De gazdája rá se hederített.

Egyszer csak a vendégek közül valaki elkiáltja magát: viszi a padot a borjú.! Ugrott a gazda, ugrott a társa. Derült a vendégsereg, mert a borjú valóban felrángatta a fapadot gyenge betontalapzatáról és húzta maga után. Elkötötték az állatot, visszahelyezték a padot, s most a mellette lévő fához kötötték a borjút. Ők meg visszamentek, söröztek tovább. De a borjú csak tovább bőgött. Lehet, hogy szomjas volt, és ő is inni akart?

1991. június 29., szombat

Négy rendőr kergette az ártatlan férfit Nyíregyházán

A. P. nagybányai román állampolgárt egy félreértés nyomán ártatlanul üldözték. A végén mar a taxisok és a rendőrök is üldözőbe vették. A furcsa történet az egyik nyíregyházi szórakozóhelyen kezdődött. Itt tartózkodott P., de amikor a vendégek dulakodni, verekedni kezdtek, úgy döntött, hogy csendben távozik. Ám ez a csendes távozás gyanús volt az egyik vendégnek, aki elkiáltotta magát: „Menekül a gazember, fogjuk meg!”.

Üldözték a spicces vendégek, ő a vasútállomás felé menekült, segítséget, védelmet remélve. De üldözői akkor már rendőrért kiáltottak. A taxisok azt hitték, hogy valódi bűnözőt üldöznek, ők is P. után eredtek. Négy rendőr volt a közelben, mind a négy az üldözőkhöz csatlakozott.

A félelmében futó, de eleddig ártatlan embert utolérte egy rendőr és megállásra szólította fel. P. ekkor – érthetetlenül – előrántotta a nála lévő gázsprét és szembe fújta a rendőrt. Aztán még pár métert futott, és üldözői elfogták. A bíróság A. P.- tíz hónap felfüggesztett börtönre ítélte. Az ítélet jogerős.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában