Nyíregyháza

2021.06.16. 07:32

Nem kellett egy év a templom felépítéséhez

 A megyei értéktár nyíregyházi kincsei között találjuk a Kálvin téri református templom épületét is.

KM

A romantikus stílusban épített templom tömegformája egyszerű, kelet–nyugati tengelyű.

A püspök szentelte fel

Terveit Melhause János nyíregyházi építésztől rendelte meg 1870-ben az akkor frissen megválasztott Lukács Ödön lelkész. 1873 tavaszán kötötte meg az egyház a kiviteli szerződést Szabó Márton és Stevanyik István helyi vállalkozókkal, az alapkövet áldozó csütörtökön tette le Révész Bálint tiszántúli püspök. A templom még abban az évben elkészült, s 1874. január 1-jétől az istentiszteleteket a saját épületükben tarthatták a nyíregyházi reformátusok.

Fotó: KM

Három esztendővel később az Isten házát belül kikövezték, belső berendezését új székekkel is ellátták. Közel tíz évre rá építette fel a tornyot Király Sándor építész.

A toronygömböt nagy ünnepélyességgel 1882. szeptember 24-én húzták fel. A teljesen kész templomot Révész Bálint püspök szolgálatával szentelték fel 1883. július 3-án.

Az Úr hajlékát a XXI. század elején, 2006 és 2009 között újították meg. Ennek keretében Krupitzer Antal fafaragó művész új szószéket készített, valamint felújították a főkaput Kulcsár Attila építész tervei alapján – olvasható a megyei értéktár honlapján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában