Nyíregyháza

2021.07.24. 11:51

Baba- és emberbarát belvárosi séta a megyeszékhelyen

Az egyenlő esélyekért.

JG

Kipróbálták a rámpát

Fotó: Sipeki Péter

Viktor pörög-forog a kerekesszékével a Kossuth téren. Először ül benne, a talpraesett gyerekek magabiztosságával eltalálja a megfelelő fogást, olyan otthonosan közlekedik vele, mintha évek óta használná. Nem mozgássérült, de nagyon szerette volna kipróbálni, mert kíváncsi arra, hogy akik ebbe a székbe kényszerülnek, hogyan érezhetik magukat.

– Nem lehet könnyű azoknak, akik mindennap így közlekednek – összegzi röviden a tapasztalatait Székely Viktor. Édesanyjával, Valcsák Viktóriával, a Gyerekek, Családok, Anyák Kreatívan Közhasznú Egyesület elnökével érkezett a Baba- és emberbarát belvárosi sétára.

Javult a helyzet

– Sokakat érintő problémát tűztünk napirendre immár másodszor Baba- és emberbarát címmel – mondja Valcsák Viktória. – Nyíregyháza jelenlegi városvezetése családbarát, ezért bízunk abban, hogy érdemes a városlakóknak szót emelni az emberi méltóságért. A célunk az esélyegyenlőség elősegítése, az intézmények, üzletek akadálymentesítése, hogy a mozgásukban korlátozottakat is megfelelően elláthassák. Ennek jegyében adtunk át Nyíregyháza önkormányzata képviselőjének egy Baba- és emberbarát matricát.

– A városban az elmúlt hét évben ezen a téren sokat javult a helyzet – kapcsolódik a beszélgetésbe dr. Rácz Éva, az egyesület szakmai koordinátora. – A matricás akciónkat 2014-ben indítottuk el olyan üzletekben, amelyek vagy már akadálymentesítették a boltjukat, vagy ígéretet tettek erre. Ezt tovább gondolva szeretnénk, ha lehetne mód arra, hogy a buszmegállókba felfessék a mozgássérült szimbólumot azon a helyen, ahol általában a középső ajtó van, mert az alacsony padlójú buszokon ott akadálymentesített a felszállás a kerekesszékkel közlekedőknek. Ez nem egy nagyon költséges vállalkozás, csak elhatározás kérdése, de a mozgássérülteknek sokat jelentene.

Dr. Rácz Éva még megjegyzi, sokan a mostani kezdeményezésük mögé álltak, többek között a XXI. Századi Roma Nők Országos Egyesülete, akik szerint az akadálymentesítés terén a Jósavárosban is lenne bőven tennivaló.

Indul a séta

Ezt erősíti meg Szabó Katalin, aki elmeséli, amikor mozgássérült ismerősét kísérte el a Jósavárosban egy látássérült barátjához, igencsak kacskaringós útvonalat kellett választaniuk, hogy akadálymentesített utakat találjanak.

Abai Anita némileg árnyalja a képet, szerinte nem annyira nehéz kerekesszékkel közlekedni Nyíregyházán.

Sóstón lakom, de van egy olyan útvonalam, amin simán be tudok jutni a belvárosba a kerekesszékkel

– meséli Anita. – Az utóbbi években ilyen téren nagyon sokat javult a helyzet, igaz, én csak arról tudok beszámolni, ahol én közlekedem, azt nem tudom, a város más részein milyen a helyzet. Az intézmények közül azonban néhányat hiába akadálymentesítettek, bejutni mégis nagyon nehézkes. Van olyan épület, ahol a rámpa dőlésszöge annyira nagy, hogy segítség nélkül nem tudom leküzdeni. A tervezésnél talán nem ártana ezt is figyelembe venni.

Lassan útra kel az igencsak megduzzadt csapat, a mozgássérültekhez fiatal anyukák is csatlakoznak, akik a babakocsijukat tolva veszik szemügyre, hogy a Kossuth tér környékén melyik üzletbe tudnak simán bejutni egy rámpán feltolva a kocsijukat, vagy ennek híján segítséget igénybe venni, mert egy gyerekkel megterhelt szerkezet emelgetése nem könnyű.

A menet megáll a Camelot előtt. Többen úgy vélik, hiába a rámpa, az ajtónyílás túl szűk. Abai Anitát hívják, döntse el a kérdést. Anita ránéz, szerinte ennyi hely elég, majd kis segítséggel bemegy az üzletbe. A vállalkozás vezetője, Jakab Zsolt nem csupán elfogadja a felkínált matricát, de azonnal ki is ragasztja a bejárathoz. Mint elmondja, az üzlethelyiséget pár hete bérlik, a rámpát nem ők telepítették, de örülnek annak, hogy a mozgáskorlátozottak és a babakocsisok is betérhetnek hozzájuk.

JG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában