Honvédség

2021.07.27. 15:30

Biztos állás, kiszámítható munkahely

Azokat is várja a honvédség, akik nem jutottak be az egyetemre.

MW

A jelentkezők harckocsizó gyakorlatot is szerezhetnek

Forrás: Illusztráció / MW-archív

Fotó: Török János

– Új szolgálati formát indít a Magyar Honvédség – jelentette be a honvédelmi miniszter. Benkő Tibor elmondta: az önkéntes katonai szolgálatra azon fiatalok jelentkezését várják, akik később kezdik meg felsőfokú tanulmányaikat, valamint azokét is, akik tanulmányaikat befejezték, de nem szereztek végzettséget, szakképzettséget.

A miniszter felidézte: az egészségügyi veszélyhelyzetben tavaly egy speciális katonai szolgálati jogviszonyt hoztak létre azoknak, akik elvesztették a munkahelyüket, s ezzel 1500 embernek tudtak segíteni. Hozzátette, a speciális önkéntes területvédelmi tartalékosok többsége úgy látta, a honvédség kiszámítható munkahelyet, életpályát jelent, és közel 40 százalékuk végleges katonai szolgálatot vállalt.

– Többen jelentkeznek felsőfokú intézménybe, mint ahány hely van – most elsősorban azoknak szeretnének lehetőséget adni, akik nem jutnak be a kiválasztott egyetemre – emelte ki a miniszter.

Két szakaszból áll

– A hat hónapos önkéntes katonai szolgálat két szakaszból áll, az első két hónapban fizetésként a mindenkori minimálbért kapják, ami 167 400 forint. A második, négy hónapos szakaszban a résztvevők választhatnak a kiképzések között. Választható alapszintű lövészkiképzés, ez esetben az illetmény változatlan.

– Ha viszont valaki műveleti besorolású katonai szervezetnél folytatja szolgálatát, a kiképzése második szakaszában bruttó 219 ezer forintos fizetést kap. Lehetőség van arra is, hogy valaki jogviszonyváltással szerződéses katonai beosztást vállaljon. Ekkor az érintett katona a honvédek jogállásáról szóló törvény szerinti illetményre lesz jogosult – ismertette Benkő Tibor.

Lehetőség a továbblépésre

A kiképzés első szakaszában a résztvevők gyakorlatot szereznek harcászati, harctéri kommunikációs feladatokban, elsajátítják az elsősegélynyújtás, a katonai közelharc alapjait is. Aki az első szakasz után különleges műveleti besorolású katonai szervezetnél folytatja kiképzését, harckocsizó, ejtőernyős, búvár- s vegyvédelmi gyakorlatot is szerezhet. Aki a feltételeknek megfelel, külön kiképzés után missziós szolgálatra is jelentkezhet. Az önkéntes katonai szolgálatra jelentkezők a fizetésük mellett jogosultak egyenruha-ellátásra, élelmezésre, laktanyai elhelyezésre s honvédségi egészségügyi ellátásra. Mindemellett életvezetési tanácsadással, stressz- és konfliktuskezeléssel segítik a résztvevők polgári életben elhelyezkedését is.

Toborzóirodákban vagy online

Az új típusú katonai szolgálatra azok a 18–65 év közötti, magyarországi lakóhellyel rendelkező, büntetlen előéletű magyar állampolgárok jelentkezhetnek, akik megfelelnek az egészségügyi és pszichológiai alkalmassági vizsgálaton. Az új szolgálati formára augusztus végéig lehet jelentkezni bármelyik magyarországi toborzóirodában vagy az [email protected] címen. A kiképzés minden megyében elindul, ahol legalább húszan jelentkeznek.

MW

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában