Településfásítás

2021.07.16. 16:48

Egy hét alatt „lecsaptak” a fákra

Csaknem 900 település vett részt a program második ütemében.

KM

Nyíregyházán is sok fát ültetnek

Forrás: Illusztráció: MW-Archív

Fotó: Pusztai Sándor

Hatalmas érdeklődéssel zárult a Településfásítási Program második ütemének igénylési szakasza, a 24 ezer sorfa egy hét alatt gazdára talált – jelentette be közösségi oldalára feltöltött videójában Nagy István agrárminiszter.

A tárcavezető arra hívta fel a figyelmet, hogy csaknem 900 település vett részt a Településfásítási Program második ütemének most zárult igénylési szakaszában.

Őshonos fákat

A legkisebb település a 19 fős Veszprém megyei Megyer, míg a legnagyobb a 9900 lakost számláló Pest megyei Tárnok. Elsősorban őshonos fákat igényelhettek: keskenylevelű és magas kőrist, kislevelű hársat, nagylevelű hársat, kocsányos és cser tölgyet, ugyanakkor a programban nem őshonos fafajok is szerepeltek, mint például a gömbkoronájú szivarfa. Nagy István kiemelte, a program településenként nemcsak 10-30 nagy méretű, földlabdás vagy konténeres előnevelt sorfát kínál az igénylőknek, hanem eszközöket, kiszállítást az ország teljes területén és erdész vagy kertész szakember jelenlétét az ültetésen.

Kifejtette, a Településfásítási Program első ütemét egy évvel ezelőtt hirdette meg az agrártárca. A kezdeményezés keretében akkor 476 település adta be faültetési igényét 12 ezer sorfára, amit az elmúlt ősszel és tavasszal sikeresen el is ültettek. A nagy érdeklődés miatt a minisztérium meghirdette a program második ütemét, melynek során a támogatás mértékét és a rendelkezésre álló sorfák számát is duplájára emelte. A kezdeményezés második ütemét így egymilliárd forint keretösszeggel és 24 ezer sorfával hirdették meg.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában