nekrológ

2021.07.27. 09:30

Elhunyt a vasvári háziorvos

A város polgáraiért dolgozott ötvennégy éven át.

Hankó András

Dr. Horai Károly

Fotó: KM-archívum

Szívszorító, megrázó rossz hírt kaptunk július 19-én a kora délutáni órában, mely futótűzként terjedt el városunkban. Hétfőn reggel elment, örökre itt hagyott bennünket dr. Horai Károly háziorvos, Tiszavasvári egyik legrégebben itt szolgáló orvosa. Meghalt.

1941. október 26-án született Debrecenben. Iskoláit is itt végezte, a Szent Anna utcai általános iskola után a Fazekas Mihály Gimnáziumban érettségizett, majd 1966-ban a Debreceni Orvostudományi Egyetemen kapott orvosi diplomát. Első munkahelye Kántorjánosi volt, de ott csak tíz hónapot dolgozott, ahonnan településünk bűdi városrészébe került körzeti orvosnak. Az egészségügy átszervezésekor sok városi egyénnek lett háziorvosa. Közben nyugdíjazásáig a város főorvosi teendőit is ellátta.

Amikor a kézilabda- és a labdarúgó-szövetség előírta az első és másodosztályú mérkőzésein a sportorvos jelenlétét, együtt szurkoltunk a vasvári sportolók sikeréért, de a doktor úr még azért is drukkolt, hogy ne legyen a mérkőzéseken sérülés.

Dr. Horai Károly | Fotó: KM-archívum

Az idősek szociális otthonában, az Egészségügyi Ellátó Központban harminc évig szolgált, az iskolaorvosi teendőket több évtizeden keresztül látta el. Az emberek és betegek között érezte jól magát.

Időközben 1966-ban megnősült, Fejes Gizella Évát feleségül vette, aki két fiú­gyermeket szült, Zsoltot (1968) és Szabolcsot (1974). Gizike az anyai és házi teendők mellett doktor úr adminisztrációs kötelezettségeit látta el a rendelőben. Fiaik szintén egyetemet végeztek, megnősültek, és öt unokával örvendeztették meg a nagyszülőket.

Tavaly jött a rettenetes járvány, sajnos ő is elkapta a betegséget. Nagyon megviselte, mozgásszervei nagyon megsínylették, ennek ellenére a karantén után hősiesen végigcsinálta kötelezettségeit.

Ötvennégy éven keresztül dolgozott településünkön a köz javára. Ő volt az az orvos, aki rendelési idejében mindig munkahelyén volt, s ha beteghez hívták, még szabad­idejében, akár éjszaka is kiment a lakáshoz. Július 16-án még rendelt, aztán Hajdúszoboszlóra ment kicsit pihenni és gyógyulni, de ez már nem adatott meg neki, rosszul lett. Vasárnap bevitték a debreceni klinikára, ám ott sem tudtak segíteni rajta.

Temetése augusztus 16-án 15 órakor (2. ravatalozó) lesz Debrecenben, a Nagyerdei köztemetőben.

Hankó András

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában