Nyíregyháza

2021.07.23. 20:00

Most kell gyökerestül kitépni

A parlagfű irtását nem szabad elhanyagolni, hiszen évről évre rengeteg allergiás mindennapjait nehezíti meg.

VNA

Parlagfű

Forrás: MW-archív

Fotó: AS

Egyelőre még az egész ország zöld az Egészségügyi Ellátórendszer parlagfűpollen-riasztási rendszerének térképén – tehát egyelőre nincs riasztás. Akik azonban allergiásak erre a gyomnövényre, már most feltöltik a készleteiket a szükséges gyógyszerekkel, hiszen július végén, augusztus elején számolhatnak a levegőben terjengő pollennel, és így a könnyező szemmel, a bedugult orral és a folyamatos tüsszögéssel. Ahhoz, hogy minél enyhébbek legyenek a betegek allergiás reakciói, nagyon fontos, hogy időben és alaposan kiirtsuk a kártékony gyomot.

Bár kaszálással is megakadályozhatjuk a parlagfű virágzását, mindenkit arra biztatok, hogy a tartósabb és hatékonyabb irtást válassza: gyökerestül húzza ki a földből a növényt, esetleg használjon gyomirtó szereket

– mondta el lapunknak Bodrogi László, a nyíregyházi közterület-felügyelet vezetője.

– Az ingatlanok előtti közterületeken a tulajdonos feladata, hogy elvégezze a parlagfű-mentesítést, ami ha elmarad, büntetést von maga után.

Súlyos pénzbírság

A közterület-felügyelet munkatársai folyamatosan ellen­őrzik, hogy hol találhatóak parlagfűvel fertőzött területek, azonban aki észleli, hogy a környezetében valaki elhanyagolta az allergén irtását, és nagy területen burjánzik a parlagfű, be is jelentheti a hatóságnak. A nyíregyházi közterület-felügyelet 42/414-118-as, éjjel-nappal hívható ügyeleti központjában, vagy a kozterulet.felugyelet@nyir­egyhaza.hu e-mail-címen fogadja a lakossági jelzéseket, de a Nébih központi parlagfű-bejelentő rendszeréhez is fordulhatunk.

– Munkatársaink első körben felszólítják a tulajdonost, hogy tegyen rendet az ingatlana előtti közterületen, ha pedig nem találnak otthon senkit, ugyanerről értesítést hagynak – tette hozzá Bodrogi László.

– Ha a kerítésen belül található a parlagfű, a címzetes főjegyzőt értesítik, ha pedig azon kívül, az ügy a kormányhivatal hatáskörébe tartozik.

Amennyiben a tulajdonos a felszólítás után sem irtja ki a közterületen nőtt gyomot, 50 ezer forintig terjedő bírságot kaphat, de eljárás is indulhat ellene, melynek végén magánszemély esetében 200 ezer, cégeknél pedig akár 2 millió forint büntetés is kiszabható.

– A bírság mértéke függ attól, hogy mekkora területet érint, és milyen mértékű a fertőzöttség – hiszen nem mindegy, hogy például ötven négyzetméteren kinőtt néhány gyom, vagy teljesen beborított több száz négyzetmétert.

Bárki lehet allergiás

A nyíregyházi közterület-felügyelet vezetője arról is beszélt, hogy idén eddig mindössze néhány bejelentés érkezett hozzájuk parlagfűvel erősen fertőzött területekről. Bár remélik, hogy ez a tendencia ezután sem növekszik, már készülnek a következő hetek kihívásaira, ugyanis az elmúlt időszak esős időjárása miatt számíthatunk a gyomnövény terjedésére.

Nagyon fontos, hogy még most, a virágzás előtt ki kell irtanunk a parlagfüvet ahhoz, hogy minél kevesebb gondot okozzon a jövőben

– hangsúlyozta Bodrogi László. – Arra kérek mindenkit, hogy ne hanyagolja el ezt a feladatot, és gondoljon arra, hogy ha neki személy szerint nem is jelent problémát az allergén növény, akár a szomszédjában is élhetnek allergiások, akiknek megnehezíti a mindennapjait a levegőben szálló pollen.

A mentesítést idén is motiválja a NyírVV: a városüzemeltető a „Parlagfűért virágot” városszépítő akcióban július 19. és augusztus 14. között minden húsz, gyökeres parlagfű ellenében 50 forint értékű szolgáltatási utalvánnyal jutalmazza a nyíregyházi lakosokat.

A gyökerestül kihúzott gyomnövényeket az Észak-Alföldi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. hulladékudvarán lehet leadni Nyíregyházán, a Korányi Frigyes u. 3. szám alatt. A parlagfüvet hétfőn, kedden, csütörtökön és pénteken 7 és 17 óra, szerdán 7 és 19 óra, valamint szombaton 8 és 14 óra között vihetjük el a helyszínre.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában