Tiszavasvári

2021.07.13. 10:58

„Na, ízlik? Öhön!”

Tizenhatodik alkalommal rendezik meg az öhönforgató versenyt.

KM

Budapest, 2019. május 30. Rúzsa Magdi és a 100 Tagú Cigányzenekar jótékonysági koncertje a belvárosi Erzsébet téren 2019. május 30-án. Az est bevételét az autizmussal élőket támogató Út a Mosolyért Alapítvány célkitűzésére, az első Autista Krízisház és Oktatási Központ létrehozására ajánlották fel. MTI/Mohai Balázs

Forrás: MW-archív

Fotó: Mohai Balázs

Az öhön vagy slambuc egyike a legegyszerűbb, mégis legízletesebb és laktatóbb ételeinknek. S hogy miért pont öhön? A szóbeszéd szerint azért, mert olyan finom, hogy amikor megkínálnak vele valakit, az teli szájjal csak ennyit bír válaszolni a kérdésre, ízlik-e neki a betyárok eledele. Hagyományosan a szabad ég alatt készítik, a bográcsba krumpli, húsos szalonna, lebbencstészta, hagyma kerül, fűszerezése magyaros, pirospaprikával és sóval ízesítik. Persze, ahány bogrács, annyi titkos hozzávaló...

A zsűri dönt

Tudják ezt Tiszavasváriban is, ahol tizenhatodik alkalommal rendeznek néptánctalálkozóval egybekötött öhönforgató versenyt július 31-én, szombaton a Szentmihályi téren. A népi gasztronómiai összecsapásra július 15-éig jelentkezhetnek a baráti társaságok, munkahelyi közösségek, civil szervezetek, tehát azok, akik nem félnek fakanalat ragadni. Nevezni lehet személyesen a Találkozások Házában vagy elektronikusan, utóbbi esetben az intézmény honlapjáról letölthető jelentkezési lapot kitöltve küldjék el az [email protected] e-mail-címre. További részleteket a www.talalkozasokhaza.hu-n olvashatnak.

Amíg a csapatok az öhönt forgatják, a néptáncosok a színpadon perdülnek, fordulnak: a megnyitó és a Tiszavasvári Mazsorett Egyesület bemutatója után, 10 órától kezdődik a néptalálkozó, melyen a Szikes zenekar húzza a talpalávalót.

Ahogy az ilyenkor lenni szokott, jó ebédhez szól a nóta, délben Tihanyi Tóth Csaba és Bognár Rita zenés műsora ad ütemet a kondérok forgatásához. Ha már verseny, akkor az eredményhirdetés sem maradhat el, hiszen a tét nem kicsi: a fődíj 50 ezer forint, de a második és harmadik helyezettek sem térnek haza üres zsebbel. Természetesen a zsűri dönt, ezúttal Nádas Györgyöt és Taksár Ferencet kell elkápráztatniuk a csapatoknak. A díjátadó után már „csak” az ünneplésé és a kikapcsolódásé lesz a főszerep.

Zene és tánc

A színpadi programok az idén sem okoznak csalódást: délután háromkor a Rhythm & Shoes Dance Club hangolja szórakozásra a közönséget, majd 15.45-től Száraz Tamás show-jával folytatódik a műsor. Azok, akik szeretik a színházat és a zenés darabokat, bizonyára jól ismerik Bereczki Zoltán dalait, melyeket együtt dúdolhatnak az EMeRTon-díjas énekes-színésszel délután öttől. A rendezvényre 20 órától Rúzsa Magdi koncertje teszi fel a koronát a Szabadság téren.

A kísérőprogramok miatt sem érheti szó a ház elejét, egész nap fotószínház, népi játszóház, íjászok, gólyalábasok és cukorágyú várja a gyerekeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában