Nyíregyháza

2021.08.05. 16:44

Amiről sokáig nem lehetett beszélni

– A hazáért mindhalálig! – e jelmondattal kezdte méltató beszédét dr. Ruszin-Szendi Romulusz vezérőrnagy, a Magyar Honvédség parancsnoka csütörtökön, Az utolsó töltényig – Magyar huszárok a második világháború forgószínpadán című kötet bemutatóján, a Jósa András Múzeumban.

Fotó: Pusztai Sándor

A vezérőrnagy szerint aki elolvassa a dr. Szabó Péter – Szebenyi István szerzőpáros kötetét, megérti e szavak súlyát.

Mindenkinek érdekes lehet

– A könyv megmutatja, milyen volt a hadszíntér és a háború, hogyan épült fel a huszárság szervezete, ugyanakkor megmutatja ezek mögött az embert is. Egy profi hadtörténész és egy hadszíntérkutató közös munkája ez, egy olyan alkotás, amit olvashat tudós, katona, civil – mindenki találhat benne érdekességet, értéket. Ez a munka nem csupán a levéltárak anyagának vizsgálatáról szól, a szerzők kimentek a terepre, és igazolták mindazt, amit a források, térképek sugalltak. Nekünk, katonáknak ez a kötet azért is fontos, mert bemutatja az olvasónak a mi zárt, de őszinte és értékekkel teli világunkat. A huszárság mentalitása minden magyar katonának a sajátja, és a hamarosan Nyíregyházán megnyíló Honvéd Kollégiumban is megpróbáljuk ezt a szellemiséget átadni fiatalságnak – hangsúlyozta dr. Ruszin-Szendi Romulusz.

Fotó: Pusztai Sándor

Dr. Rémiás Tibor, a Jósa András Múzeum igazgatója elmondta, örömükre szolgál, hogy egy ilyen kötetet mutathatnak be, hiszen az intézménytől nem áll távol a hadtörténelem: dr. Bene János címzetes múzeumigazgató, hadtörténész is számos kötetet publikált a témában.

Fotó: Pusztai Sándor

– A kötet a huszárság történetét mutatja be, a fegyvernem 150 éve jelent meg a városban, ezért számos kiadvány jelent már meg nem csupán tanulmány vagy kötet formájában, hanem a múzeum évkönyveiben is. A szerzőpáros a nyíregyházi I. Honvéd Lovas Hadosztály 1944–45-ös történetét mutatja be, de a megyeszékhelyen túl szabolcsi kitekintés is van benne, ugyanis a huszár ezred tüzér osztálya Nyírbátorban szolgált – ismertette dr. Rémiás Tibor.

További részletek a Kelet-Magyarország holnapi számában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában