Kelet-retró

2021.08.20. 08:00

Árpád-kori kövesút – sikerrel zárult a szabolcsi ásatás

Felidézzük, miről írt a Kelet-Magyarország 50 éve ezen a napon.

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Fotó: Shutterstock

1971. augusztus 20., péntek

Árpád-kori kövesút – sikerrel zárult a szabolcsi ásatás

Három évvel ezelőtt kezdték meg Szabolcs községben, hazánk egyik legrégibb, az élő Tisza vizével félig körbezárt, a környezetéből jól kiemelkedő földvárának a feltárását. Az ásatások célja volt a vár építési idejének megállapítása, rendeltetésének részletesebb megismerése, mert ehhez eddig hiányoztak a tárgyi bizonyítékok, évszázadok alatt betemette őket a föld.

Az egymásra rakódott különböző földrétegekből és építési technikákból azt már az első években sikerült tisztázni, hogy a földvárat a X. században építették, és az Árpád-kori várispánság legjelentősebb központja volt az északkeleti országrészen. Eközben több olyan nyomra bukkantak, amelyek alapján érdemesnek látszott a kutatás továbbfolytatása, a várispánsági rendszer teljes feltárására.

Az idei ásatások kiemelkedő sikerrel zárultak. A vár északi kapujánál kövezett útrészleteket találtak. A vulkanikus eredetű köveket Tokaj környékéről szállították a várba. Egymás mellé rakták és felső részét döngölt földréteggel borították be. Az idén a várszolgák temetőjében újabb 146, a tavalyival együtt összesen már 218 sírt tártak fel. Sírmellékleteket – bronzból és vasból készült gyűrűket, karpereceket, fülbevalókat stb. – azonban csak a női és gyermeksírokban találtak.

Kétséget kizáróan megállapították azt is: a mai református templom a várispánság és kíséretének az egyháza, temploma volt. Még a XI. században épült, eredetileg háromhajós, hat pilléren nyugvó építmény volt. Évszázadok alatt többször átalakították, a bejáratokat áthelyezték, az 1847-es újjáépítéskor pedig a belső pilléreket és a boltozatát is lebontották. A fő falakat azonban meghagyták, így ezen – ötrétegű vakolat alatt – megmaradtak a figurális, minden bizonnyal az apostolokat ábrázoló korabeli freskók.

Megtalálták két pillérnek a talpazatát és a korábbi évszázadokban megszüntetett sekrestye bejáratát. Az ajtó építészeti szempontból érdekes, mert késői gótikus stílusban készült. Jelenleg az Alföldön ez az egyetlen, még ma is meglévő, XI. században épült templom, amelynek teljes feltárására jövőre kerül sor. Az Országos Műemlékfelügyelőség máris úgy határozott, hogy az ásatások befejezése után a templomot eredeti formájának megfelelően restauráltatja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában