Tiszatelek, Ibrány, Zajta

2021.08.26. 11:30

Célegyenesben a tanévkezdés

A tankönyvek megérkeztek az iskolákba, a festéseket és a javításokat elvégezték a dolgozók.

MI, MML

Megérkeztek az új tankönyvek a nyíregyházi Zelk Zoltán Általános Iskolába is

Fotó: Pusztai Sándor

Az új tanév közeledtének csalhatatlan bizonyítéka, hogy a tankönyvek már megérkeztek megyénk oktatási intézményeibe.

Néhány településen az első tanítási napon, szeptember 1-jén vehetik át a nebulók a könyveket, máshol korábban megkaphatják. Összeállításunkban megyénk néhány iskoláját arról kérdeztük meg, hogyan készülnek az új tanévre. Mint az igazgatók elmondták, kiküldték a körlevelet a 12 éven felüli diákok oltásával kapcsolatban, s elvégezték a legfontosabb javításokat és festéseket. A tanévkezdés fontos tudnivalóiról a közösségi portálon tájékoztatták a szülőket.

A diákok és a pedagógusok egyaránt várják a tanévkezdést, igaz, mindenki más miatt. Míg a nebulók főleg az osztálytársaknak, a közös programoknak örülnek, addig a tanárok azt várják nagyon, hogy megtaníthassák a fiatalokat mindarra, amit nem tudnak.

A minőség nem csökkenhet

Tiszateleken éppen alakuló értekezletet tartott a munkatársainak Molnár József, a Tiszateleki Hunyadi Mátyás Általános Iskola igazgatója, amikor kerestük.

– Ezen a tanácskozáson megbeszéljük, hogy mi mindent szeretnénk megvalósítani az új tanévben. Sok programot tervezünk a diákoknak, hogy kárpótoljuk őket az elmúlt két esztendőért. Mi úgy készülünk ugyanis, hogy nem lesz digitális távoktatás, folyamatos lesz a jelenléti munka az iskolában. Lesz például papírgyűjtés, jótékonysági bál a sok-sok program között – magyarázta az oktatási intézmény vezetője.

– Természetesen a tanulás fontosságát és az oktatás színvonalának fenntartását továbbra is fontosnak tartjuk, a szórakoztató és a közösségi programok nem mehetnek a tanulás rovására. A képzés minősége nem csökkenhet, hiszen nem véletlenül járnak hozzánk a helybeli tanulók mellett többek között nagyhalászi, ibrányi, dombrádi, újdombrádi, besztereci, gávavencsellői, vasmegyeri diákok is.

– A tankönyvek megérkeztek az iskolába, a legtöbb diák már pénteken átveheti, így a hét végén van idő becsomagolni azokat, valamint ismerkedni is lehet velük. Aki pénteken nem tud jönni, az hétfőn még átveheti a könyveket. A hátrányos helyzetű tanulók – iskolánkban úgy harmincan-harmincöten lehetnek – az ingyenkönyvek mellé ingyenfüzetcsomagot is kapnak az államtól.

Segít a közösségi portál

– A legfontosabb tudnivalókról a közösségi portálon tájékoztatjuk a szülőket, akik közül sokan el szoktak jönni a tanévnyitó értekezletre is, amit az első tanítási napon, szeptember 1-jén 8 órától rendezünk meg. Azért tarjuk meg az első napon, hogy a szülőknek ne kelljen még ezért is utazniuk, az alsósokat pedig reggelente a szülők elhozzák. Nagy az udvarunk, így kényelmesen meg tudjuk rendezni a szabadban a tanévnyitó ünnepségünket, meg tudjuk nyitni az új tanévet, amit a reményeink szerint nem fog megváltoztatni, sem befolyásolni rendkívüli esemény – tette hozzá Molnár József.

Kulcsár Miklós, az Ibrányi Árpád Fejedelem Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója lapunknak elmondta, a tanévkezdéssel kapcsolatos legfontosabb információkat több módon is elérhetik a szülők.

– Az intézmény weboldalán, a KRÉTA-rendszerben, illetve zárt közösségi csoportokban is tájékoztatjuk a szülőket a tanévkezdésről és a gyerekek oltásáról. Ugyanakkor vannak olyan hátrányos helyzetű szülők, akiknek nincs digitális elérhetőségük vagy internet-hozzáférésük, ezért őket telefonon keressük meg.

Marad a fertőtlenítés

– A családsegítő szolgálat is támogat minket, hogy a legfontosabb tudnivalók elérjenek a hátrányos helyzetű szülőkhöz. Az oltási hajlandóságról is elindult a felmérés. Vegyesek a tapasztalatok: több szülő regisztrálta már a gyermekét, mások megkapták a vakcinát, de olyanok is vannak, akik nem élnének a lehetőséggel – folytatta az oktatási intézmény vezetője, aki fontosnak tartotta azt is megjegyezni: – Jelenleg nincsenek szigorítások, de a veszélyhelyzet a legutóbbi kihirdetés szerint szeptember 15-éig tart, s bár nem írják elő, az iskolában megmarad a fertőtlenítés az intézménybe, illetve a tantermekbe belépés előtt. – Valószínűleg a testhőmérést is meghagyjuk, mivel minden eszköz adott hozzá, és talán így is növelhetjük a gyerekek biztonságérzetét.

A Méhteleki Általános Iskolában is készülnek az új tanév kezdetére.

– Mi is kiküldtük a körlevelet a szülőknek azzal kapcsolatban, hogy ki kér a 12 évnél idősebb gyermekének védőoltást, de sajnos kevesen élnek ezzel a lehetőséggel. A tankönyvek megérkeztek, az első tanítási napon osztjuk majd ki azokat – tudtuk meg Kosztya Zoltán igazgatótól.

Füzetek a könyvek mellé

– Az ingyenkönyvek mellé ingyenfüzetcsomagot is kapnak a diákok. Eredetileg ez a hátrányos helyzetű tanulóknak jár az államtól, de hogy minden diák kaphasson, ehhez anyagilag hozzájárult Fehér Sándor polgármester – tájékoztatta szerkesztőségünket az intézmény igazgatója.

– A tanévnyitó ünnepséget is az első tanítási napon, szeptember 1-jén rendezzük meg. Nagyon bízom abban, hogy már nem lesz szükség digitális távoktatásra, az oktatási intézmény szinte minden dolgozója megkapta a védőoltást. Az iskolát a munkatársaim kitakarították, a kisebb javításokat elvégezték, semmi akadályát nem látom, hogy a jövő héten megkezdhessük az új tanévet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában