Iskolakezdés segítséggel

2021.08.12. 11:30

Ismét támogatják a tanévkezdést

Az önkormányzatok az anyagi lehetőségükhöz képest igyekszenek segíteni a családoknak tanévkezdéskor.

KM

20210806 Nyíregyháza fotó: Sipeki Péter SP Kelet-Magyarország A gávavencsellői Kiss Áron szüleivel látogatott el a Leporelló Papírboltba Nyíregyházára, hogy taneszközöket vásárolhasson az iskolakezdéshez.

Forrás: archív / Sipeki Péter

Fotó: Sipeki Péter

Azzal, hogy az állam minden nappali tagozatos általános és középiskolás diáknak ingyenesen biztosítja a tankönyveket, nagyon komoly anyagi terhet vesz le a családok válláról. Ám a tanszerek és kötelező felszerelések megvásárlása mégis tetemes kiadást jelent a családi költségvetésben, éppen ezért a települési önkormányzatok – legyen szó városról vagy a legkisebb faluról – a saját büdzséjükből különítenek el arra pénzt, hogy segíteni tudják azokat, akiknek erre valóban szükségük van. Zajtán négy-öt éve az a szokás alakult ki, hogy minden fiatal után kapnak a családok 15 ezer forintot, s a szülők arra költik el, amire szeretnék. Balkányban a nem rendszeres gyermekvédelmi támogatásban részesülő óvodások, iskolások, középiskolások és egyetemisták 10 ezer forint támogatást kapnak az önkormányzattól. Nagykállóban általános iskolában 5000, középiskolában

7500, felsőfokú intézmény nappali tagozatán 10 ezer forinttal tudják segíteni a tanévkezdést. Nyíregyházán az alsósok tanszercsomagot

– Négy-öt éve az a szokás alakult ki nálunk, hogy minden fiatal után kapnak a családok 15 ezer forintot, s a szülők arra költik el, amire szeretnék. Nem kérünk róla számlát, nem írjuk elő, hogy mire fordíthatják ezt az összeget, a szülők tudják a legjobban, hogy mi kell a gyermeküknek – tájékoztatta szerkesztőségünket Kosztya Zoltán, Zajta polgármestere.

– Ezt a tanévkezdési összeget megkapja a település minden óvodása, általános iskolása, középiskolása és egyetemistája. Az óvodásoknak és az általános iskolásoknak augusztus utolsó hetében fizetjük ki ezt a támogatást, de a középiskolásoknak és az egyetemistáknak csak szeptember közepén, amikor már hoztak a polgármesteri hivatalba iskolalátogatási bizonyítványt. Ez a támogatás általában hatvan fiatalt érint, ezt az összeget már betervezzük az év elején, a költségvetés készítésekor – tette hozzá a határmenti község vezetője.

Félezren kapják meg

A balkányi önkormányzat a nem rendszeres gyermekvédelmi támogatásban részesülő fiataloknak nyújt anyagi segítséget a tanévkezdéskor, ugyanis a rendszeres gyermekvédelmi támogatásban részesülők központi támogatást kapnak.

– A nem rendszeres gyermekvédelmi támogatásban részesülő óvodások, iskolások, középiskolások és egyetemisták 10 ezer forint támogatást kapnak az önkormányzattól – tudtuk meg Pálosi Lászlótól, a város polgármesterétől. Általában 500 fiatal szokta megkapni ezt a tanévkezdési támogatást. A családok nagyobb összegű támogatást is örömmel fogadnának, de az önkormányzatnak most csak ennyi segítségnyújtásra van lehetősége.

– Az önkormányzat az idén is támogatja a családokat az iskolakezdésben. Bölcsődés kortól egészen a végzős középiskolásokig 12 ezer forintot adunk azoknak, akik nem részesülnek rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben. Azokat is támogatjuk, akik megkapják a kedvezményt, őket 8 ezer forinttal segíti az önkormányzat – tájékoztatta lapunkat Hosszú József, Újfehértó polgármestere. Hozzátette: tavaly a koronavírus-járvány miatt többen nem vették igénybe a támogatást, de még így is 1700 gyermek tanévkezdéséhez járultak hozzá. – A tankönyvek ingyenesek, így a gyerekenként járó összeggel együtt kisebb kiadás terheli majd a családi kasszát. Az idén újdonság, hogy minden első és második osztályos gyermeknek 3700 forint értékű tanszercsomagot adunk – tudtuk meg Hosszú Józseftől.

– Az iskolakezdéshez, illetve a tanuláshoz több módon is segítséget nyújt az önkormányzat a gyermekeknek és a szülőknek – ezt már dr. Turóczyné dr. Székely Anita, Levelek polgármestere árulta el lapunknak. Hangsúlyozta: a településen a nem rászoruló gyermekek is ingyenesen étkezhetnek, és a tanévet megelőzően a tanszerek megvásárlásához is adnak támogatást.

– A felsőoktatási intézményekben továbbtanuló diákoknak is igényelhetik ezt a szülők. A támogatás összegét mindig az aktuális rendelet határozza meg, tavaly gyermekenként 10 ezer forintot kaptak az általános iskolások szülei, és most is hasonlóan tervezzük a juttatásokat – tájékoztatott a polgármester.

– Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is anyagi támogatást nyújtunk a rászoruló nagykállói családoknak – mondta el lapunknak Horváth Tibor, Nagykálló polgármestere. – A támogatást jövedelem- és iskolalátogatási igazolással, a polgármesteri hivatalban kérhető nyomtatvány kitöltésével lehet igényelni október 31-ig. A jogosult gyermekek és fiatalok iskolakezdését így általános iskolában 5000, középiskolában 7500, felsőfokú intézményben nappali tagozaton 10 ezer forinttal tudjuk segíteni.

Tanszercsomagot is kapnak

– Nyíregyháza önkormányzata jogszabályokban rögzített, valamint helyi szinten szabályozott támogatásokat ad a tanév kezdetekor – tudtuk meg Jászai Menyhért alpolgármestertől. Azoknak a családoknak, amelyeknél a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre a jogosultság augusztus 1-jén is fennállt, alapösszegű, a hátrányos vagy halmozottan hátrányos helyzetű és rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre való jogosultsággal rendelkezők számára pedig emelt összegű pénzbeli támogatást nyújt az önkormányzat 6000, illetve 6500 forintot gyermekenként.

– Helyi rendelet alapján a nyíregyházi székhelyű általános iskolába beiratkozott, állandó nyíregyházi lakóhellyel rendelkező alsó tagozatos általános iskolai tanulók (1–4. évfolyam) az idén is kapnak tanszercsomag formájában iskolakezdési támogatást. Előzetes felmérés alapján az idén 4588-an vehetnek át nettó 2000 forint értékű tanszercsomagot. Ez a létszám az iskolák jelzései alapján némileg még módosulhat, a fedezetet az önkormányzat saját forrásból biztosítja – említette az alpolgármester, aki szólt arról is, hogy a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő tanulók 50 százalékos, a halmozottan hátrányos helyzetűek pedig 80 százalékos bérlettámogatást kapnak.

– A felsőoktatásban résztvevőket az önkormányzat a Rászoruló Hallgatókért Közalapítvány támogatásával, amit évente két alkalommal lehet elnyerni, a támogatás pedig 25 ezer és 60 ezer forint között van, valamint Bursa Hungarica ösztöndíjjal segítik, ez részben állami, részben önkormányzati támogatás. Összességében éves szinten Nyíregyháza önkormányzata 30 millió forintot biztosít a költségvetésében az iskoláskorú gyermekek (általános iskolások, középiskolások, egyetemisták, főiskolások) támogatására – összegzett Jászai Menyhért.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában