Zsindelyes

2021.08.04. 14:47

Kilenc év után újrakezdik

A Sóstói Múzeumfalu ad majd otthont a Zsindelyes Összművészeti Fesztiválnak.

JG

Fotó: Jernei Gábor

Ismét megrendezik a Zsindelyes Összművészeti Fesztivált – hangzott el azon a sajtótájékoztatón, amelyet kedden tartottak az érpataki Zsindelyes Cottage-ban.

Nem férnek el

– Utoljára kilenc éve rendeztük meg a fesztivált itt, a Zsindelyes Cottage-ban, akkor több mint 17 ezer látogatója volt a rendezvénynek – mondta Papp József, a Zsindelyes Tanya Kulturális Értékeinek Megóvásáért Alapítvány kuratóriumának elnöke. – Sokan kérdezték, ekkora kihagyás után miért kezdjük újra. Több oka is van. Az idén 30 éve, hogy teret engedtek az országban a minőségi pálinka-előállításnak, és néhány hónap múlva lesz 20 éve annak, hogy egy kecskeméti konferencián szóba került a pálinkák eredetvédelme. Meg hiányzott is ez a fesztivál a palettáról, amihez új helyszínt kellett keresnünk, mert a tanyát annyira beépítettük, hogy itt már nem férne el ennyi ember. Szerencsére a nyíregyházi városvezetés kedvezően fogadta az ötletünket, így augusztus 21-én a Sóstói Múzeumfalu ad otthont a Zsindelyes Összművészeti Fesztiválnak.

Ingyenes buszjáratok

– A múzeumfalu lehetőségei teljesen beleillenek a Zsindelyes fesztivál filozófiájába – emelte ki dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere. – A rendezvény a népi hagyományokra, a népművészetekre és a magyar gasztronómiára épít, ami erősíti az identitásunkat, és erre most nagy szükségünk van. A terület alkalmas arra, hogy több mint tízezer ember kényelmesen elférjen és élvezni tudja a programokat. A városnak szüksége van az ilyen eseményekre. Ez a fesztivál összehozhatja a nyíregyháziakat, a megyében, az országban élőket és a határon kívülről érkezőket egyaránt. Meggyőződésem, hogy hosszú távon a Zsindelyes Összművészeti Fesztivál a megyeszékhely nívós rendezvénye lehet, ami továbbviszi a hírünket a világban. Nyíregyháza alpolgármestere még hozzátette, bár a Sóstói Múzeumfalu melletti parkoló is sok jármű befogadására képes, de a város vezetése azt tervezi, a könnyebb eljutást ingyenes autóbuszjáratokkal segítik majd a fesztivál napján.

Újítások is lesznek

– Ezt a rendezvényt mindig a meghökkentő elemek lendítették tovább, az idén a Kocka placcnak jut ez a szerep – hangsúlyozta Juhász Miklós, a fesztivál főszervezője. – A kisszínpad délután a ­gamereké és a youtubereké lesz, hiszen a digitális világnak ez a két szelete kezd egyre inkább művészetté válni. A fesztivál gerincét továbbra is a néptánc, a népzene és a népművészetek alkotják. A nagyszínpadon délelőtt fellép a Bürkös és a Szikes zenekar, bemutatja műsorát a Figurás Táncegyüttes és a méltán híres Érpataki Asszonykórus. Délután a könnyűzenei kavalkádban koncertet ad a TNT és az Edda Művek.

Juhász Miklós elárulta, a Sóstói Múzeumfalu a fesztivál napján, augusztus 21-én szombaton délelőtt 10 órakor nyitja meg a kapuit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában