Nyíregyháza, Máriapócs

2021.08.18. 14:49

Mintha a Szentatya „jelölte” volna ki a templom végleges helyét

Felejthetetlen emlék maradt a Szentatya látogatása egy tízéves gyermekben is.

Komiszár Dénes

A „nagy” napon – 1991. augusztus 18-án – végig hőség volt. Már reggel megmutatta magát a nap, a Szentatya látogatását nem rontotta el eső. A verőfényes napsütés csak emelte az ünnep ragyogását.

Örökösföld felett

Szent II. János Pál pápa máriapócsi és nyíregyházi látogatásának több szimbolikus eseménye is volt. A Magyar Honvédség 10446-os oldalszámú Mi-8P helikoptere (amelyről Göncz Árpád köztársasági elnök egy interjújában azt mondta, hogy „államalapításunkkal egyidős”) Budapestről Máriapócsra tartva átrepült Örökösföld felett is. Mivel éppen a Fazekas János téri lakásunk erkélyén álltam, egész közelről lehetett látni és hallani a járművet. A helikopter által berepült útvonal áthaladt az akkor még csak tervezett Isteni irgalmasság templom egyik lehetséges helyszíne felett. Dr. Váradi József akkori püspöki helynök, nyíregyházi plébános a mostani Westsik Vilmos szakképző iskola közelében gondolta felépíttetni azt. Aztán a sors úgy hozta, hogy később a busz­állomás mellett tették le az alapkövet, amely felett szintén elrepült a helikopter. Ebben talán volt valami jelzésértékű, hogy a pápa „jelölte ki” a templom végleges helyét.

Máriapócson („a magyar Fatimában”) hozzávetőleges becslések szerint több mint 250 ezren vettek részt a bizánci szertartású szent liturgián, ahol a pápa magyarul is köszöntötte a híveket. Az a miseruha, amit a szentatya viselt – kérésére könnyed, szellős volt a nagy hőségre való tekintettel – ma a Nyíregyházi Egyházmegye Görögkatolikus Egyházművészeti Gyűjtemény tulajdonában van, nagy becsben őrizve mint ereklyét. A tévéközvetítés révén kapcsolódhattunk be a szentmisébe, amely felemelő érzéssel töltött el sokunkat. Külön emlékezetes volt a Tarcai Zoltán karnagy által vezetett kórus szolgálata, a közreműködőknek az egyházfő a liturgia végén köszönetét fejezte ki.

A délutánt egy ismerős családnál töltöttük a Sátor utcában. A kert vége egész közel volt a repülőtérhez, így amikor a helikopter visszaindult a fővárosba, aznap másodszor láthattam a fejem felett elrepülni a vasszitakötőt. Az örökösföldi Isteni irgalmasság templomot 2013-ban szentelték fel. Az ünnepségen jelen volt dr. Seregély István nyugalmazott egri érsek is, aki mint püspökkari elnök koncelebrált a Szentatyával 1991-ben. A templom egyik mellékoltárképén Szent II. János Pál pápa áldást osztó alakja látható aranyszínű miseruhában (festette: Szeifried Zoltán festő-grafikus), előtte az egyházfő ereklyéje díszes tartóban. II. János Pál pápa tehát velünk van, örökösföldiekkel – mindennap.

Emléktábla a hivatalnál

2016. augusztus 18. óta pedig a görögkatolikus püspöki hivatal bejáratánál is emléktábla hirdeti a Bethlen Gábor utcán, hogy a Szentatya néhány órát töltött Nyíregyházán, és a püspökségen találkozott Keresztes Szilárd akkori hajdúdorogi megyés püspökkel, valamint az egyházi vezetőkkel és a papokkal.

1991. augusztus 18-áról mindenkinek más emlékei vannak. Én arra emlékszem, amit egy 10 éves gyermek szemével láthattam, és ami megmaradt bennem örökre a sok-sok esemény közül.

Borítókép: Megérkezett a nyíregyházi stadionba II. János Pál pápa | Archív fotó: Csutkai Csaba

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában