Belföldi turizmus

2021.08.19. 11:30

Telt házas hosszú hétvége – „Számottevő a változás a tavaly ilyenkorihoz képest”

Az augusztusi hosszú hétvége a szezon csúcsának számít.

VNA

A Balaton-part a hosszú hétvégére is népszerű úti cél

Forrás: Kisalföld-Archív/Huszár Gábor

Fotó: Huszár Gábor

Vannak, akik már január első napjaiban kiszámolják, hogy hány ünnepnappal toldhatják meg a hétvégét, amikor érdemes elutazni, feltöltődni. Akik így tettek, már rég készülhettek az idei augusztus 20-ára és a háromnapos pihenőre. Arról, hogy az ország keleti szegletében a közelgő hétvégén mennyien foglaltak, megteltek-e a szálláshelyek,

helyi vendéglátókat kérdeztünk, akik elmondták: ilyenkor az átlagosnál nagyobb forgalomra számítanak. Nagyon sokan választottak belföldi úti célt ezekre a napokra, a legnépszerűbb helyszínekről az egyik nyíregyházi utazási iroda számolt be lapunknak.

– Úgy érzékeljük, hogy az emberek szeretnének kikapcsolódni ezen a hosszú hétvégén, és sokan felkeresik a vendéglátóhelyeket – mondta el lapunknak Kozák József, a nyíregyházi Sziklakert Étterem és Panzió vezetője.

– Mi is kimagasló, egy átlagos hétvégénél nagyobb forgalomra számítunk: sokan foglaltak nálunk szállást, és az éttermünk is teljes kapacitással működik majd. Sokan szeretnék azt is kihasználni, hogy a gyerekeknek még nem kellett visszamenni az iskolába, így a nyár végén még együtt tölthet egy kis időt a család.

Kozák József arról is beszélt, hogy az előttünk álló hosszú hétvége – és úgy általában az utóbbi időszak – fogyasztói kedvét érezhetően megnövelte, hogy jelenleg szabad az átjárás a SZÉP-kártyák zsebei között.

Sok lesz a vendég

– Ezzel tényleg mindenki jól járt, és nagyon sokat segít a megtépázott vendéglátásnak, hiszen a koronavírus-járvány nagyon súlyosan érintette a szféránkat. Minden lehetőség jól jön, aminek köszönhetően jobban keresik az emberek a vendéglátóhelyeket – tette hozzá.

Krivács András, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség elnöke és a baktalórántházi Fenyves Konferencia-Wellness Hotel tulajdonosa kérdésünkre elmondta: a szálloda egész nyáron koncertekkel, előadásokkal egészítette ki a szolgáltatást, és mivel hét hete telt házuk van, a hosszú hétvégére is nagy forgalmat várnak.

– Szinte nem is látjuk már a nyár végét, ami számottevő változás a tavaly ilyenkorihoz képest: egy évvel ezelőtt már jelentősen csappant a forgalom, ezt pedig most még nem érezzük – fűzte hozzá. – A tapasztalataink persze nem tükrözik az országos helyzetképet, hiszen a pandémia miatt sok helyen kevesebb volt a vendég, mint az előző években, azonban úgy gondolom, hogy most az augusztus 20-a sok vendéglátóhelynek kedvez, például rengetegen mennek Budapestre.

Belföldön utazunk

A főváros népszerűségét a hosszú hétvégére a Szallas.hu adatai tükrözik. A portál közleménye szerint már egy héttel az ünnep előtt garantálni lehetett a telt házat a legnépszerűbb szálláshelyeken, amelyek az idén Siófok, Hajdúszoboszló és Budapest – a háromnapos pihenő közeledtével pedig több Budapestre szóló foglalást rögzítettek, mint Siófokra. Talán nem véletlenül: Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója a Magyar Nemzetnek úgy fogalmazott, hogy a Budapesten ünneplőket minden idők leglátványosabb Szent István-napi fény- és tűzijátéka várja majd, melyet 4,3 kilométer hosszan, a Margit híd és a Petőfi híd között, a Duna mindkét oldalán élvezhetnek majd a jelenlévők.

– A belföldi turizmus nagyon dübörög, most is sokan választottak hazai úti célokat – mondta el lapunknak Bárány Kristóf, a Gáll Travel utazási iroda ügyvezetője. – Az utóbbi években fellendültek a magánszállások, egyre népszerűbbek a vidéki kis házak, panziók, fogadók. Azt tapasztaltuk, hogy erre a hétvégére is az ilyen jellegű szállások foglalása volt az egyik legnépszerűbb, de természetesen még mindig rengetegen vannak, akik a nagyobb szállodákat részesítik előnyben.

Wellnessre vágyunk

A nyár végi melegben enyhülést jelenthet egy erdei séta vagy egy kis fürdőzés, ez pedig a pihenésre választott helyszínekből is látszik: Bárány Kristóf arról is beszélt, hogy a szálláshelyek közül a legtöbbet a hegyvidéken és a vízpartokon foglalták le.

– A Balaton környéke abszolút dominál, sokan választottak szállást a víz közelsége és a turisztikai látványosságok miatt – tette hozzá. – A Velencei-tó is népszerű úti cél, de kelendőek voltak a kis vendégházak a Mátrában, a Zemplénben és Bükkben is. A nagyobb szállodákat főleg a pluszszolgáltatások miatt keresik a vendégek, nálunk főként a wellnessrészleggel működő helyek iránt érdeklődtek a hosszú hétvégére. A wellness egyébként is virágkorát éli: ünneptől függetlenül, szinte egész évben keresik az ügyfelek.

VNA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában