Szabolcs-Szatmár-Bereg

2021.08.10. 11:30

Viharos vasárnap éjjel – Tízezrek maradtak áram nélkül

A pusztítás mértéke szerencsére jelentősen elmaradt az egy héttel korábbitól.

KM

Kidőlt fák, leszakadt nagy méretű faágak okoztak meghibásodásokat

Fotó: E.ON

Újabb vihar vonult végig az országon vasárnapról hétfőre virradóra. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tájékoztatása szerint több helyen is fákat csavart ki, elektromos és távközlési vezetékeket rongált meg a viharos szél, Pest, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében s a fővárosban.

A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság főügyeletére reggel 9 óráig több mint negyven bejelentés érkezett, kidőlt fák, leszakadt faágak, megrongálódott épületek miatt kérték a megye tűzoltóinak segítségét.

Mint a lapunknak nyilatkozó polgármesterek mondták, ez a vihar nagyságrendekkel kisebb kárt okozott, mint az egy héttel korábbi. Az E.ONtól azt a tájékoztatást kaptuk,

hogy több tízezer ügyfelénél volt rövidebb vagy hosszabb ideig áramkimaradás.

Hétfő délelőtt Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében még 128-an dolgoztak a hibák elhárításán, a munkálatokban Hajdú-Bihar megyéből érkezett E.ON-os szerelők is részt

vettek.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságtól megtudtuk: hétfőn hajnal kettőtől érkeztek az első riasztások, és reggel kilencig több mint negyven helyszínre vonultak ki a tűzoltók megyeszerte. A legtöbbször kidőlt fákról és lehasadt faágakról kellett gondoskodniuk a szakembereknek, de néhány helyszínen épületek, tetőszerkezetek is károsodtak. Riasztások érkeztek többek között Fényeslitkéről, Mátyusról, Tiszabercelről, Dombrádról, Mándokról, Nyíregyházáról és Szabolcsbákáról, Bujon egy villanyoszlop rongálódott meg, illetve a 36-os út mentén több fát kellett eltávolítani az úttestről.

A megyei igazgatóság szóvivője, Rutkai-Dér Vivien lapunknak kiemelte: a viharos szelek megtépázhatják a légvezetékeket is, azonban ha ilyet látunk, biztonságunk érdekében semmi esetre se közelítsük meg, inkább értesítsük a tűzoltókat vagy az áramszolgáltatót.

Kettétört oszlopok

– A hétfő hajnali vihar éjjel 2 és 3 óra között Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében több tízezer ügyfelünk áramellátásában okozott fennakadást – a pusztítás mértéke azonban szerencsére jelentősen elmaradt az egy héttel korábbitól – válaszolta megkeresésünkre Varga Ivett, az E.ON vállalati kommunikációs szakterület-vezetője. – A szomszédos Hajdú-Bihar megyéből azonnal átcsoportosított szerelők munkájának is köszönhetően reggelre már csak néhány száz ügyfelet érintett áramszünet, délre pedig már az utolsó két, a középfeszültségű hálózaton történt meghibásodás elhárításán dolgoztak kollégáink Dombrád, Újdombrád térségében, ahol több mint 200 ügyfelünknél volt áramszünet.

– Jellemzően a kidőlt fák, a leszakadt nagy méretű faágak okoztak meghibásodásokat, köztük vezetékszakadásokat, illetve oszloptöréseket. Dombrád határában két középfeszültségű oszlopot tört ketté a vihar, Bujon farádőlés miatt három kisfeszültségű oszlop tört ketté, Tornyospálcán, Ököritófülpösön, Nyírkátán és Nyírbátorban 1-1 kisfeszültségű oszlop törését okozta a vihar. Farádőlések miatt jellemzően Kisvárda környékén 48 vezetékszakadást kell elhárítaniuk szakembereinknek. A középfeszültségű áramhálózatot ért károk mellett csak a megyében eddig 250 olyan meghibásodásról jött bejelentés, amikor egy-egy házhoz bemenő kisfeszültségű vezeték vagy kisebb szakaszt, néhány épületet ellátó hálózatszakasz vagy berendezés sérült a viharban, ezeket egyesével felkeresik kollégáink, és elhárítják a hibákat – sorolta a jelentősebb károkat Varga Ivett.

– A megyében hétfő délben is 128-an dolgoznak a hibák elhárításán. A kisfeszültségű hálózatot ért sérülések felszámolását követően az áramszolgáltatás teljes körű helyreállítása estére várható – mondta.

Fákat csavart ki a szél

– A hétfő reggelt a viharkárok felmérésével kezdtük, de szerencsére eddig komolyabb veszteségről nem érkezett hír – mondta el kérdésünkre Pekó László. – A polgármesteri hivatalunk előtt kidőlt egy százéves mamutfenyő, kisebb kárt okozva a tetőn, illetve több helyen fákat csavart ki a szél. Az egy héttel ezelőtti vihar sokkal súlyosabb következményekkel járt, akkor több épületen is felszaggatta a lemeztetőt. Próbáltunk egy gyorssegéllyel segíteni mindenkinek, akinek csak tudtunk: önkormányzati támogatással szereztünk be például fóliát és léceket a javítási munkákhoz – fogalmazott Mándok polgármestere.

– Egy-két fa dőlt ki mindössze, de ezek nem okoztak anyagi kárt, így szerencsére nincs baj a városban. Néhány lehullott ágat kell eltakarítanunk, illetve egy utcában nem volt áram hétfő reggel, de a szolgáltató munkatársai dolgoznak a hiba elhárításán – tájékoztatta lapunkat Szekeres József, Nyírtelek polgármestere.

– Hajnal kettőkor érkezett a vihar erős széllel és villámlással, akkor több helyen elment az áram, de egy órán belül helyreállt a szolgáltatás. Az eső sem volt nagy, a csatornahálózat megbirkózott vele, és hétfő reggelre az utak is szárazak voltak – tette hozzá.

– Szerencsére sokkal kisebb károkat okozott ez a vihar, mint az egy héttel korábbi – mondta némi megnyugvással a hangjában Filep Sándor, s mint Vásárosnamény polgármestere megjegyezte: most is az üdülőövezetben csapott le a szél és eső, tudják, ha jön a vihar, ez a legveszélyeztetettebb terület.

A kárfelmérést és -elhárítást már reggel elkezdték az önkormányzat dolgozói, néhány háznál a terasz sérült, több tetőn a palát bontotta meg a szél, a leszakadt faágak most azonban nem végeztek olyan mértékű pusztítást, mint a múlt héten.


Leszakított tetők, úttestre dőlt fák

Hétfő hajnalban újabb vihar érte el a legkeletibb megyét. Tegnap ötvenegy viharkárral kapcsolatos jelzés érkezett a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság főügyeletére elsősorban kidőlt fák, lehasadt ágak és sérült légvezetékek miatt, de voltak bejelentések megrongálódott épületek miatt is.

Hat ingatlan tetőszerkezete sérült, Szabolcsbákán és Fényeslitkén lakóházak lemezborítású tetőszerkezetét szakította le az erős szél, Gávavencsellőn pedig egy családi ház kéményébe csapott villám. A tűzoltók megyeszerte végeztek műszaki mentési munkálatokat, többek között Buj, Mándok, Pusztadobos, Nyíregyháza, Nyírlövő, Dombrád, Tiszabercel településeken.

– Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság –

https://szon.hu/kek-hirek/helyi-kek-hirek/vihar-szabolcs-megyeben-meg-hetfon-reggel-is-aramkimaradasok-vannak-tobb-fogyasztonal-5291885/

https://szon.hu/kek-hirek/helyi-kek-hirek/fakat-csavart-ki-vezetekeket-szakitott-le-a-vihar-2-5291744/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában