Honvédelmi Nap

2021.09.13. 20:00

A haza védelme közös kötelességünk

Fontos feladatot látnak el a katonák, hiszen az ország biztonsága és védelme az ő kezükben van – emelte ki köszöntőjében dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter a szombaton Gávavencsellőn megrendezett honvédelmi napon.

JG

Dr. Vinnai Győző, dr. Benkő Tibor és Berecz János az esemény megnyitóján

Fotó: Dodó Ferenc

Az eseményen elhangzott, azért hozták el a településre a rendezvényt, hogy a környéken élő fiatalok megismerjék a katonák életét, ezzel is elősegítve a tizenévesek pályaorientációját, hiszen a haza védelme kiemelt feladat. – Nagyon nehéz, sok áldozatvállalást követelő, mindezekkel együtt hálás és nagyon szép hivatás a miénk – mondta dr. Benkő Tibor. Hozzátette, ma már több mint tízezer önkéntes katonája van az országnak.

– Van egy hazánk, amelynek megvannak a maga értékei, szeretteink, akiket meg kell védeni – mondta dr. Benkő Tibor. – Meg kell erősíteni Magyarország biztonságát. Ez a katonáink küldetése, munkája. Hűség, lojalitás, bajtársiasság, hősiesség, ez jellemzi a hon védelmének szolgálatába szegődött embereket.

Korszakváltás

A honvédelmi miniszter elmondta, egy korszakváltásnak lehetünk szemtanúi a honvédelem történetében.

– Hazai gyártású fegyvereket adunk a katonáink kezébe, ezzel még tovább növeljük a biztonságunkat, amit hatalmas eredménynek tartok.

Dr. Benkő Tibor szólt arról is, mi változott az elmúlt években a honvédség életében.

– Az önkéntes tartalékos szolgálat megalakulásáról 2003-ban született törvény – emelte ki a honvédelmi miniszter. – Az azt követő nyolc év alatt összesen 17 ember jelentkezett erre a szolgálatra, ami egy nagyon szomorú adat. Éppen ezért 2011-ben hozzáláttunk ennek a területnek az újraszervezéséhez. Azóta eltelt tíz év, és jelenleg több mint 10 ezer önkéntes tartalékosa van a honvédségnek. Ez azt jelenti, egyre többen érzik úgy, hogy ha a szükség úgy hozza, készek megvédeni az országunkat, annak polgárait. Azt is szeretnénk elérni, hogy még vonzóbb életpálya legyen a katonai szolgálat. Szükség van minden fiatalra, aki elkötelezettséget érez hazája iránt. Katonának lenni kihívásokkal teli munka, de gyönyörű hivatás. Ezen a honvédelmi napon és az ehhez hasonló rendezvényeken bemutatjuk ennek a munkának a sokszínűségét, változatosságát. Nem titkolt célunk, hogy ezzel elő szeretnénk segíteni a magyar fiatalok pályaorientációját, azt, hogy egyre többen akarjanak katonák lenni.

– Mindannyiunknak a hazánk van a szíve közepében – mutatott rá köszöntőbeszédében dr. Vinnai Győző országgyűlési képviselő. – A veszedelem bárhonnan érkezett, katonanemzetként mindig meg tudtuk védeni az országunkat. Parlamenti képviselőként nagyon örülök annak, hogy van egy komoly és átgondolt haderőfejlesztési programja az országnak. Nagyon szép hivatás ma katonának lenni, és örömmel látom, milyen sok fiatal látogatott el erre a programra. Remélem, néhány év múlva közülük sokan választják majd a haza szolgálatát.

A múlt kötelez

– Sajnos sokszor kellett és kell fegyverekhez nyúlni ahhoz, hogy meg tudjuk védeni a békét, az emberek életét – emelte ki Berecz János, Gávavencsellő polgármestere. – Gávavencsellőt a múltja is kötelezi arra, hogy minden eszközzel támogassa a honvédelem ügyét. Elég csak történelmi alakjainkra, az 1848-as forradalom és szabadságharcban részt vevő Rakovszky Sámuel honvéd ezredesre, gróf Csáky Károly honvédelmi miniszterre, térségünk egykori országgyűlési képviselőjére gondolnunk, és azokra, akik a két világháborúban településünkről bevonult katonaként haltak hősi halált. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből kerül ki a legtöbb katona, Nyíregyháza köztudottan híres katonaváros. Az év elején elindult egy közös gondolkodás, ennek eredménye ez a mai nap.

Látványos bemutatók

A hivatalos megnyitót követően három ejtőernyős hozta magával Magyarország és a honvédség zászlóját, valamint Gávavencsellő címerét.

A rendezvényre ellátogatott Mónus József többszörös világrekorder tradicionális távlövő íjász, aki felelevenítve Kenéz és Vencel Tisza-átlövését, a kenézlői partról küldte át nyílvesszőit a folyó túlpartjára.

A nap folyamán látványos bemutatókkal várták az érdeklődőket az MH 5. Bocskai István Lövészdandár, az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred és az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár katonáinak köszönhetően.

– Hatalmas volt az érdeklődés, öröm volt látni, a térségünkben élők közül milyen sokan voltak kíváncsiak a katonák életére, munkájára – értékelte lapunknak a rendezvényt a nap végén Berecz János.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában