Szabolcs-Szatmár-Bereg

2021.09.22. 20:00

Alkotóközösségek a vadászati kiállításon

A térség minden idők legnagyobb rendezvényén mutatkozhatnak be a szatmár-beregi fafaragók.

KM

Baráth Sándor a szatmár-beregi kézművesek körében | Fotó: Bodnár Zsolt

A Szatmár-Beregi Népművészeti és Kézműves Egyesület hazai terepen kiállítóként is részt vehet szeptember 26-ától október 15-éig az Egy a Természettel – Vadászati és Természeti Világkiállítás 2021 elnevezésű rendezvényen, tudtuk meg az egyesület elnökétől, Jóni Jánostól.

– Különleges megtiszteltetés számunkra, hogy Kiss B. Zoltán, helyi főszervező érdemesnek látta erre a munkáinkat és úgy döntött, hogy ezt is meg is kell mutatni a nagyvilágnak. A kiállításunk így exkluzív helyen, a kísérő programsorozat részeként válik látogathatóvá, vagyis a tárlataink sorában az eddigi legrangosabbnak számít majd. Az pedig külön öröm, hogy a mi munkáink a Kárpát-medence legjelentősebb fafaragó klasszisainak – Barát Sándor Kristóf faszobrász, népi iparművésznek, valamint Schmidt Sándornak, a népművészet mesterének – az alkotásai mellett kapnak helyet a világkiállításon – fogalmazott Jóni János.

Világraszóló teljesítmény

Elmondta azt is, hogy az új helyszínhez igazodva egyesületi összefogással egyedi kiállítóvitrineket készítettek, hogy ezzel is minden szempontból emelni tudják a kiállítás színvonalát. A tárlat három alkotóközösség válogatott munkáiból áll össze: látható lesz a Vásárosnaményi Fafaragó Tábor, a Falvak Kultúrájáért Alapítvány anyaga, de a kiállítás összeállításánál természetesen az oroszlánrészt a Szatmár-Beregi Népművészeti és Kézműves Egyesület vállalta.

Baráth Sándor a szatmár-beregi kézművesek körében | Fotó: Bodnár Zsolt

– Itt ragadom meg az alkalmat, hogy nagy tisztelettel megköszönjem alkotótársaim segítő hozzáállását, akikkel kicsiben mi is világraszóló művészi teljesítményt tehetünk le a nemzet asztalára. Tesszük ezt abban a reményben, hogy a megkezdett munkát a beregi fiúk tovább éltetik majd, és felnőnek a feladathoz.

– Nagy reménységünk többek között a nagydobosi Sajó Gergő 7. osztályos tanuló, aki több országos ifjúsági pályázaton kiemelkedő eredménnyel szerepelt (országos 2. helyezett lett). A programsorozat részeként egyébként létrehozzák a Mesterek utcáját is, amelyet mintegy 30 alkotó tölt meg élettel. Ide október 4–10-e ­között várják az érdeklődőket, lehetőséget biztosítva kézműves termékek – így a sajátjaink – vásárlására is – tette hozzá az egyesület elnöke.

Zárógondolatként nem mulasztotta el, hogy mindenekelőtt a Legnagyobb Alkotónak, az életre hívó gondviselő Istennek köszönetet mondjon, természetesen ugyanígy a hála és köszönet hangján illetve Magyarország Kormányát, a vásárosnaményi városvezetést, és a rendezvény megálmodóját, Kiss B. Zoltánt is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában