VIDOR

2021.09.04. 11:30

Hát ez is eljött! Zár a VIDOR! De ma még nagyot bulizunk!

Az Omega-slágerekre épülő musical ingyen látható ma este a nagyszínpadon.

Km

Itt lesz a téren a Trombitás Frédi és a Gyöngyhajú lány

A Kossuth téri nagyszínpadon olyan dalok csendülnek fel 20.30-tól, amiket szinte mindenki ismer, és amiket valószínűleg együtt dúdol majd az énekesekkel: jön a Petróleumlámpa, a Fekete pillangó, a Nem tudom a neved, a Ha én szél lehetnék, a Gyöngyhajú lány, a Régi csibészek, az Ezüst eső és a Trombitás Frédi, azaz az Ome- ga legnagyobb slágerei.

Az együttes és az ExperiDance Production több mint félévnyi gondos tervezés, aprólékos egyeztetés és lázas alkotómunka után Szomor György, Szabó Máté, Sánta László, Koós Réka, Fésűs Nelly, Lux Ádám, Tóth Sándor, Janik László, Békefi Viktória és Magyar Viktória főszereplésével állította színpadra a Gyöngyhajú lány balladája című musicalt. Öt évvel ezelőtt a RaM Colosseum színpadán mutatták be a darabot, amit azóta is nagy sikerrel játszanak.

A musicalt 20.30-tól a Kossuth téren mutatják be
Fotó: Vidor.eu

Úttörők voltak

Az, hogy az Omega dalaiból musical készült, nem véletlen: kevés együttes volt akkora hatással a hazai zenetörténelemre, mint ők, számos területen pedig úttörők voltak. Első zenekarként jutottak ki az Egyesült Királyságba, a magyar együttesek közül nekik volt a legtöbb eladott lemezük Magyarországon – az 1979-es Gammapolis 650 ezer példányban jelent meg. A hazai zenekarok közül nekik volt először digitális stúdiójuk, elsőként jelent meg CD-jük és DVD-jük. Koncertjeiken használtak először füstgépet, lézershow-t, valamint a látványelemek kiegészítésére kivetítőt. Egyedüliként négyszer koncerteztek a Puskás Ferenc Stadionban (korábban Népstadionban), ebből háromszor önállóan.

Táncosok, színészek

Mindenkiben ott van a szunnyadó gyermek, ezért a tündérmeséket az idősebbek is szeretik – nekik is szól a mai előadás. A történet egy fiatal lány felnőtté válásán, első nagy szerelmi csalódásán keresztül idézi meg a Balaton-part és a tó ősi mitikus legendáit. A színpadon 24 ExperiDance-táncművész, a mikrofonoknál öt kiváló musicalszínész, a mese erősítéséről pedig 21 jól ismert Ome-ga-sláger gondoskodik.


 


Remek koncertekkel zárja ma a kert a kapuit

A VIDOR Kertben két kiváló hazai formáció zárja a fesztivált. Először az idén húszéves születésnapját ünneplő Cabaret Medrano lép színpadra: a budapesti zenekar zenéjében és szövegeiben is megmutatja a város sokszínűségét. Dalaikban keveredik a magyar és a balkáni népzene, a jazz és a sanzonok világa.

A Cabaret Medrano 17.30-tól a VIDOR Kertben zenél

Improvizatív elemek

Az együttes Verebes György festő és Kamondy Imre költő, színész barátságából született a pesti romkocsmákkal együtt az ezredfordulón. Zenéjükben sok az improvizatív elem, ezért minden koncertjük egyedi, megismételhetetlen. Szövegeik sok rokonságot mutatnak azon ismert, kelet-európai írók műveivel, akik a kisemberek hétköznapjairól mesélnek.

Látvány és zene

A Kelet Brass Band saját dalain kívül örökzöldeket és mai slágereket szólaltat meg különleges hangszereken. Az átiratokat olyan sajátos és egyedi köntösbe öltöztetik, ami felejthetetlen élményt nyújt a hallgatóságnak. A megyénkhez ezer szállal kötődő formáció több országos és nemzetközi utcazeneverseny első helyezését és közönségdíját tudhatja magáénak. A fiúk nemcsak az utcán, hanem a színpadon is remekül teljesítenek, több fesztivál nagyszínpadán találkozhattunk már velük. Show-műsorukat mindenhol hatalmas ováció fogadja – biztosan így lesz ez ma 22 órától is.


Az örömforrásokat keresi

Szulák Andrea azért szereti a zenét, mert univerzális nyelv, amit mindenki megért.

Szulák Andrea
Fotó: Pusztai Sándor

Soha nem unatkozik, ha van egy kis ideje, kertészkedik vagy főzőcskézik, és csak ritkán lepi meg magát luxusajándékokkal: egy koncerttel vagy színházi előadással – többek között ez is kiderült Szulák Andreáról a napokban a Bencs-villában, ahol a színésznő-énekesnő- műsorvezető Kováts Dénes vendége volt.

A népszerű művész a Meno- pauza című előadással érkezett a VIDOR Fesztiválra, a musicalt hétfőn és kedden is bemutatták, mind a kétszer telt ház előtt.

Az örömszerzés formája

– Énekelni jó – mármint ha valakinek van hangja –, ahogy zenészek között lenni is. Ez egy univerzális nyelv, aminek nincsenek határai. Közel hozza egymáshoz az embereket, mi pedig, akik ebben dolgozunk, szavak nélkül, apró mozdulatokból is megértjük egymást – mondta Szulák Andrea, aki minden műfajt egyformán szeret, és aki úgy fogalmazott: a zene az örömszerzés egyik legfontosabb formája.

– Az édesanyám is énekelt, nálunk a vasárnapi húsleves, rántott hús, krumpli szentháromság mellett a zene is kihagyhatatlan volt. Amikor a külföldi, vendéglátózásban töltött évek után hazajöttem, sokan megszerettek és támogattak, és mivel a rám bízott, kisebb felkéréseket jól megoldottam, jöttek a nagyobb és a még nagyobb feladatok. Szerencsés vagyok, mert 23 éve kézről kézre adnak, folyamatosan kapok felkéréseket.

– De akkor sem kezdtem el telefonálgatni, amikor éppen üresjárat volt a munkámban, megtanultam várni – mondta az énekesnő, aki arról is beszélt, hogy mivel sok helyen nincs társulat, és csak vendégek egy-egy produkcióban, a munkájuk nem csapat-, hanem feladatközpontú, de ez nem jelenti azt, hogy ne lennének számára fontosak azok az emberek, akikkel az adott produkciót létrehozzák.

– Előfordult, hogy azért nem vállaltam el egy feladatot, mert úgy éreztem, nem tudnék beilleszkedni a társaságba. Nekem fontos, hogy érezzem: törődnek velem, és hogy a gépezet fontos része vagyok – szerencsére az igazgatóim, akikkel dolgozom, figyelnek erre.

Miniszoknya, neccharisnya

– Időnként, például amikor a Menopauzában miniszoknyában, neccharisnyában ugrándozom a színpadon, felteszem magamnak a kérdést: ennyi idősen szabad-e ezt még nekem csinálni. De amíg az embereknek ezzel örömet szerzek, mindenképpen folytatni kell – mondta Szulák Andrea, aki a színházi, illetve televíziós munkáról is beszélt.

– A színészet szerelem, szenvedély és folyamatos tükörbe nézés, hiszen sok belső drámát is fel tud oldani. A tévézés, amit soha nem vettem véresen komolyan, a karrierem szempontjából fontos volt. Amikor elkezdtem, még nem volt közösségi média, és egy kistelepülés művelődésszervezőjének például azért jutottam eszébe, mert látott az Activityben. A talkshow-kat szerettem, mert kíváncsi vagyok arra, akivel beszélgetek, hiszen új világokat nyit meg előttem, akkor viszont már nem csináltam, amikor meg akarták mondani, hogy kit, miről kérdezzek.

– Az Ének iskolája azért kedves emlék, mert nem kellett nagyon jópofának lenni, ott a gyerekek voltak a fontosak, és ha egy show-műsorban volt valaki, aki mindenkinél hangosabb volt, nem kontráztam rá. Azt egyébként mindig is tudtam, hogy a televíziós megjelenéseimnek határt kell szabni, mert nem szeretném, ha az emberek ezzel azonosítanának.

Nem művészként támogatja

Amikor a bukások és a sikere kerültek szóba, azt mondta, a legnagyobb sikere a gyereke.

– Okos, kedves, azokat az értékeket vallja, amiket én otthonról hoztam, és amik szerint nevelem. Ha a tanácsomat kéri bármiben, ott vagyok neki a háttérben, de tudom, nem mentorra vagy észosztóra van szüksége. Tizennégy éves, van már egy itiner a fejében, és ha egyszer úgy döntene, hogy erre a pályára adja a fejét, nem művészként támogatnám, hanem anyaként.

SZA


Házhoz viszik majd a díjakat

Ma este a Nagyvárosi fények című előadással zárul a fesztivál színházi versenyprogramja, a díjakról a Benedek Miklós vezette zsűri dönt. A korábbi évekhez hasonlóan az idén is a VIDOR után „házhoz viszik” az elismeréseket, a díjazott művészek az első otthoni előadásukon, saját közönségük előtt vehetik át a fesztiválon nyert trófeájukat. A Dottore- díjat a legkiemelkedőbb nagyszínpadi előadásnak, a Pier- rot-díjat a legjobb kamaraszínpadi előadásnak ítélik oda, a Capitano-díjat a legjobbnak ítélt rendező veheti majd át. Az Arlecchino-díj a legkitűnőbb férfi-, a Colombina-díj a legkiválóbb női alakításért jár. A legjobb férfi mellékszereplő a Brighella-, a legjobb női mellékszereplő a Smeraldina-díjat kapja. Elismerik a legötletesebb díszletet s jelmezt, de gazdára talál a Hyppolyt-életműdíj is.

Benedek Miklós, a zsűri elnöke


A szombati program

NYÍREGYHÁZA

Móricz Zsigmond Színház

19 óra: Nagyvárosi fények, Játékszín

MŰvész Stúdió

17 óra: A VII. Nyírségi Limerickíró Bajnokság döntője

VIDOR Kert

17.30: Cabaret Medrano-koncert

22 óra: Kelet Brass Band-koncert

23 óra: Jaykid

Kossuth tér

20.30: Gyöngyhajú lány balladája – Omega-musical

Belvárosi forgatag

16.30-tól: Duo Trixx (törpe akrobatikus bohóc), BMX-bemutató, pantomimesek, élő szobrok

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában