Nyíregyháza

2021.09.23. 18:40

Levéltári nap a retró jegyében

Különleges kiállítással repítettek vissza az a ’80-as évekbe a szervezők a megyeháza dísztermében.

MJ

Fotó: [email protected] +36305431120

Múltidéző tudományos konferenciával és egy különleges – a ’80-as évek Nyíregyházájára kalauzoló – kiállítással fűszerezve rendezte meg szeptember 23-án a Magyar Nemzeti Levéltár Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Levéltára a 28. levéltári napját. Ahogy köszöntőjében Kujbusné dr. Mecsei Éva intézményvezető megfogalmazta, az ilyen napok különleges alkalmat kínálnak arra, hogy ilyenkor kicsit az intézményre, a levéltárosokra és az ő munkájukra is ráirányuljon a figyelem, s hogy legyen egy fórum, ahol a helytörténeti kutatások legújabb eredményeit meg lehessen osztani a szakmával és az érdeklődő közönséggel.

Közel 30 esztendővel ezelőtt a levéltáros szakmának is lett egy ünnepnapja, sőt több, hiszen kezdetben több naposra tervezték a rendezvényt. Akkor még csak a szakma képviselői adtak egymásnak randevút, később csatlakoztak hozzájuk a muzeológusok, a könyvtárosok és az egyetemek, főiskolák történelemmel, helytörténettel foglalkozó kutatói itthonról, a határon túlról és nagyvilágból. A mostani alkalom a pandémia miatt nem lehetett ilyen gazdag, de már az is öröm, hogy nem online kellett megrendezni.

Baracsi Endre, a megyei közgyűlés alelnöke fontosnak nevezte a találkozót, mert ilyenkor legalább meg lehet köszönni a levéltárosoknak, hogy szorgalmasan faggatják a múltat. Dr. Ulrich Attila 1995-ben vett részt először előadóként ilyen eseményen, és azt kívánta, hogy legye még egyszer több napos a rendezvény. Dr. Mikó Zsuzsanna, a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgató-helyettes pedig még több, a mostanihoz hasonló kiállítást ígért, és arra biztatott mindenkit, hogy a helyi közösségek gyűjtsék össze a negyven éve keletkezett dokumentumokat, hogy azt a levéltárak megőrizhessék.

A folytatásban az 1980-as évekről hallhatott előadásokat a közönség, illetve jutalmakat díjakat adtak át. Szorgalmas adatgyűjtő munkájáért Pro Archivo emléklapot kapott Felbermann Endre, nyíregyházi mérnök, volt alpolgármester, Dr. Hahner Péter történész-egyetemi tanár, dr. Bakay Mária családtörténeti kutató és dr. Láczay Magdolna. Balogh István-emlékérmet vehetett át Galambos Sándor, nyugalmazott főlevéltáros, majd kihirdették az intézmények elmúlt évi helytörténeti pályázatainak eredményét. A 13 pályázóból Néző István, Csonka József, és Fehér Ildikó dolgozatai lettek dobogósak ebben a sorrendben, Tóth Sándor pedig különdíjat kapott.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában