Szabolcs-Szatmár-Bereg

2021.10.11. 12:36

A versenyképesség meghatározója a mobilitás

Közel egymillió eurós támogatásból fejlesztenék a határ menti térség infrastruktúráját.

Forrás: Illsuztráció/Máté János

Fotó: Mate Janos

– Egy ország, térség versenyképességét alapvetően határozza meg annak elérhetősége, megközelíthetősége – mondta a megyeházán megrendezett hétfői sajtótájékoztatón Szabó István.

A megyei közgyűlés alelnöke kiemelte, a megyei önkormányzat számos nemzetközi projektet valósít meg, ezek közül is kiemelkedik az az 1 millió eurós (ebből az uniós támogatás összege 946 ezer euró) költségvetésű program, mely a Kárpátok régiójának infrastruktúra-fejlesztését célozza. Szabó István elmondta: szeretnének egy olyan közlekedési platformot létrehozni, mely hatékonyabbá teszi a személy- és áruforgalmat.

– Az ukrán, magyar, román és szlovák határ menti térségekben fejleszteni kívánjuk a vízi-, légi-, közúti és a vasúti közlekedést, de a kerékpárút-hálózatok bővítése is a projekt céljai közt szerepel – sorolta a prioritásokat a megyei közgyűlés alelnöke.

A sajtótájékoztatón jelen volt Natalie Nosa-Pylypenko, a Regionális Fejlesztési Intézmények Nemzetközi Szövetségének ügyvezető igazgatója is, aki kiemelte: a programban együttműködnek egymással az országok különböző szakmai szervezetei, így a Kassai Önkormányzati Régió, a Máramaros Megyei Tanács, Szatmár megye Területi Közigazgatási Egysége és a Kárpátaljai Megyei Közúti Szolgálat.

– A meglévő úthálózatot feltérképezik a szakemberek, folyamatosan készülnek a különböző megvalósítási tanulmányok és a határ menti infrastruktúra minőségének javítását célzó tervek. A projekt részeként a vasúti közlekedést is fejleszteni fogjuk, kerékpárutakat építenünk, ezek mind-mind hozzájárulnak majd az adott régiók versenyképességének a növeléséhez, erősítéséhez – fogalmazott Natalie Nosa-Pylypenko. Hozzátette, a programban szeretnék szélesíteni és fejleszteni azokat a különféle szolgáltatásokat, melyek a közlekedési vállalatok működését segítik.

A hétfői sajtótájékoztatóval párhuzamosan egy konferencia is elkezdődött a megyeházán, melyen a projektben részt vevő országok képviselői egyeztettek a tervek gyakorlati megvalósításának lehetőségeiről – a szakmai fórumon, többek közt, részt vett az ungvári repülőtér igazgatója is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában