babahordozó hét

2021.10.05. 14:00

Anyai ölelésben egész nap

Ringatózó mozgás, simogató érzés a hordozókendőben.

KO

Fotó: [email protected] +36305431120

Ha október, akkor a héten menetrendszerűen megérkezett a Babahordozó Hét Nyíregyházára. Az évről évre megrendezett és nemzetközi viszonylatban is jegyzett program célja a babahordozás népszerűsítése. A megyeszékhelyen a Gyerekek, Családok, Anyák Kreatívan Közhasznú Egyesület immár 12 éve, hogy szárnyai alá vette a tematikus rendezvényt, az idén – örülve annak, hogy újra korlátozások nélkül, közösségben tölthetik szabadidejüket a gyermekes családok és a kismamák – egyhetes programsorozattal készülnek Nyíregyházán, a Geduly Henrik utcai telephelyükön.

Hétfőn klasszikus témával indítottak, miért nyugtatja meg a síró csecsemőt az évezredek óta ismert módszer: a babahordozás, ami a szülő- gyerek közti kommunikációt, a kicsik szociális fejlődését is segíti. A kismamák a gyerekeikkel együtt ki is próbáltak néhány babahordozásra alkalmas kendőt, ugyanis ma már a hordozóeszközök széles tárházából választhatnak az anyukák.

Szabadság, közelség

Vajnárovics Viktóriának két gyermeke van, bárhová ment, mindkettőt „magán hordozta” születésüktől fogva.

A kisebbik, Mici vele volt a rendezvényen is, teljesen nyugodtan, jókedvűen viselkedett anyukája hasán, aki elmondta, hogy a kendőket és a csatos hordozókat egyaránt „beveti”, ha szükség van rá, sőt mindkét gyerekkel váltogatta is, mert volt úgy, hogy a kicsi egész nap rajta lógott. Mikor megkérdeztük, mi az előnye a babahordozó kendőnek, mosolygott és annyit mondott: a szabadság.

– Mindkét kezem szabad, rajtam lóg, de bármit tudok csinálni, mosogatok, főzök közben, persze óvatosan, és ügyelve arra, hogy kényelmesen és stabilan kössem meg a kendőt a derekamon vagy a hátamon. Sokkal nyugodtabb a baba, ha az anya közelében van, hallja a szívverését, egészen piciknél ez nagyon fontos. A nagyobbakkal már lehet egy nagyot sétálni a hátunkra kötve, bár van aki elalszik a mama hátán, ezért elöl hordozzák inkább. Az apukáknak kifejlesztett kendőkben, de inkább a csatos hordozókban 25 kilóig cipelhetők a csöppségek, én 12 kilóig hordtam a nagyobbikat, de leginkább az dönt, mennyi ideig igényli – mondta Vajnárovics Viktória, majd megmutatott néhány kötésformát az egyik anyukának.

Újra közösségben

A babahordozással kapcsolatos tucatnyi kérdésen túl más slágertémák is előkerülnek ezen a héten, ami az anyaságról, a csecsemőgondozásról, gyereknevelésről szól. Valcsák Viktória, a Gyerekek, Családok, Anyák Kreatívan Közhasznú Egyesület elnökétől megtudtuk, ilyen a csecsemőkori táplálkozás vagy a kisgyerekek mozgásfejlődése, témakörök, ahol általában záporoznak a kérdések a rendezvényekre meghívott előadókra, szakemberekre.

Felkészülnek a szülésre

Hétfőn dr. Enyedi Andrea vezető szülésznőtől kérdezhettek az anyukák. Elhangzott, védettségi igazolvánnyal vagy negatív teszttel az apuka is bent lehet a szülésen. Fontos, hogy a szülésfelkészítő tanfolyamokat is megtartják, egy szakemberekből álló team ad tanácsokat nem kizárólag a kismamáknak, hanem a leendő családnak. Majd a szülés után is foglalkoznak az anyukákkal, sokuk nem él többgenerációs családban, ezért a babaápolástól kezdve a szoptatásig sok-sok kérdésük van az első gyermekes anyukáknak.

– Mindig vannak új anyukáink, akik szeretnek eljönni hozzánk a hétköznapokban is, itt kikapcsolódnak és egy családias, szűk közösségben beszélhetik meg azokat a kérdéseket, amelyek foglalkoztatják őket. Vissza-visszatérő téma a táplálkozás, mikor kezdhető el a szoptatás utáni hozzátáplálás, mikor, milyen ételeket adjanak a gyerekeknek, mit jelent az egyéni szükséglet a táplálkozásban. A másik fontos fejlődési terület a mozgásfejlődés és annak mérföldkövei. A szülők miután elkezdenek beszélgetni hamar rájönnek, nincs két egyforma gyermek, ezért – bár a védőnőknek mindenről időben érdemes beszámolni – nem érdemes rögtön megijedni nüansznyi eltérések miatt – jegyezte meg Valcsák Viktória, akitől megtudtuk, hogy szombaton a Gulyás Pál utcai bölcsődében születésnapi ünneplésre készül az egyesület.

Borítókép: A babahordozó kendő bekötésénél ügyelni kell arra, hogy a gyermek lábai úgynevezett terpesz-guggoló tartásban legyenek | Fotók: Sipeki Péter

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában