Nyíregyháza

2021.10.22. 17:50

Az 1956-os forradalom hősei előtt tisztelegtek

Több mint tíz helyszínen koszorúztak a nyíregyházi megemlékezés-sorozaton.

JG

Fotó: DODO FERENC

Pénteken a reggeli órákban kezdődött el a városi ünnepségsorozat, amelyen az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseire emlékeztek. Több helyszínen is koszorúztak, majd a városi központi ünnepséget a Hősök terén tartották délután az 1956-os emlékműnél.

Nagy Csaba tárogatóművész műsorával indult a program, majd dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere mondott beszédet.

– Azokra az emberekre emlékezünk ma, akik 65 évvel ezelőtt a kommuniusta diktatúra elnyomása ellen harcoltak – emelte ki dr. Kovács Ferenc.

– Abban az időben több ezer magyart internáltak, ítéltek el mondvacsinált okok alapján. A magyarokban egyre inkább erősödött a szabadság utáni vágy. Az 1956-os békés tüntetésre adott párthatalmi reakció volt az utolsó csepp. A fegyvertelen tömegre leadott sortűz hírére még aznap éjjel kitört a forradalom.

Nyíregyházán három nappal később az irodaház tetejéről leverték a vörös csillagot, ledöntötték a kozák lovasszobrot és elzavarták a tanácselnököt. A nyíregyházi diákok pedig 21 pontban foglalták össze követeléseiket.

– A harc végül elbukott, sajnos a forradalom utáni megtorlás során sokan az életükkel fizettek azért, mert egy nemes célért küzdöttek, de mindig emlékezni fogunk azokra a napokra. Elmondjuk gyermekeinknek, unokáinknak, miként nyomorította meg az embereket a diktatúra, miket tettek az emberekkel a pufajkás brigádok. Azt is elmondjuk, miért volt évtizedekig újra csend az országban.

– A nyíregyházi önkormányzat évről évre azért hirdeti meg irodalmi pályázatát a kommunizmus áldozatainak emléknapjához közeledve a középiskolások számára, hogy a fiatal generáció se felejtsen, a diákok kutassák fel azokat, akik még emlékeznek az akkori eseményekre és ne merüljön feledésbe azok neve sem, akik életüket adták egy igaz ügyért.

– Az 1956-os forradalom és szabadságharc résztvevői még most is üzennek nekünk. Arra hívják fel a figyelmünket, hogy előre haladjunk, ne hátrafelé nézzünk. Együtt, közösen kell dolgoznunk hazánk gazdaságáért, kulturális örökségünk megőrzéséért. Nekünk kell megvalósítanunk az ötvenhatos hősök álmát, egy olyan hazát, ahol az ország szabad és a magyaroké.

Az esemény végén a megjelentek elhelyezték az emlékezés koszorúit és virágait.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában