Kelet-retró

2021.10.09. 08:00

Hídépítés a Szamos fölött

Felidézzük, miről írt a Kelet-Magyarország évtizedekkel ezelőtt ezen a napon.

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Fotó: Shutterstock

1981. október 9., péntek

Híd épül a Szamos fölött

Nagy a sürgés-forgás ezekben a napokban Tunyogmatolcs környékén, ahol az új Szamos-híd épül. A beruházás leglényegesebb állomásához érkeztek a hídépítők. A 155 méter hosszúságú mederhídtest elemeinek összeszerelésével végeztek és hozzáláttak a szerkezet víz fölé húzásához. A 250 tonnás monstrum az ártéri szerkezeten pihent, aztán a két, egyenként öttonnás elektromos csörlőrendszer működésbe lépett, és nagy óvatossággal, a szakemberek állandó mérése és megfigyelése mellett megkezdődött az akció.

Ha a test a víz fölé kerül, még 2,7 méterrel lejjebb kell ereszteniük, hogy szintbe kerüljön a tartóelemekkel, s csak utána vehetik majd át a terepet a Közúti Építő Vállalat dolgozói, akik nekilátnak az úttest kialakításának; betonoznak, majd aszfaltszőnyeggel borítják a Szamos legifjabb közúti átkelőhelyét.

1991. október 9., szerda

A MÁV nyíregyházi átrakóállomásán naponta hat-hét tonna cukorrépa kerül a Dombrádról érkező kis vagonokból a Szerencs felé tartó nagy vagonokba. Ez évben a MÁV 50%-kal olcsóbban végzi az átrakást a tavalyihoz képest, ez tonnánként 15 forintot jelent.
Hol van a kijelölt gyalogosforgalom? Felvételünk Nyíregyházán, az Egyház utcában készült.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában