útfelújítás

2021.10.27. 17:24

Ismét nagyszabású útfelújítási program kezdődött Nyíregyházán!

Felszámolják a több évtizedes lemaradást.

Fotó: Szarka Lajos

Jól jár, aki a Gerely, az Íjász, a Vitorlás, a Búvár, a Horgony, az Árbóc, a Hegedű, a Hatház, a Szamóca, a Hadobás, a Szamos, az Ereszalja, a Szarka, a Hajlás, a Főzde, a Fenyő utcákon, illetve a Tallér közben vagy a Thököly-Törzs utcákat összekötő úton közlekedik Nyíregyházán. Ezek – összesen 18 – földutak voltak korábban, és nemrég szilárd burkolatú aszfaltot kaptak, köszönhetően annak az ötmilliárdos vissza nem térítendő kormányzati támogatásnak, amit a város önkormányzati útfejlesztések címen kapott. És ez még csak az első ütem, az idén, illetve a következő esztendőben újabbak követik. Erről tartott sajtótájékoztatót október 27-én a Szamos utcai helyszínbejárásán dr. Kovács Ferenc polgármester, s elmondta, hogy összesen mintegy 7 kilométert aszfaltoztak le, és a beruházás valamivel több mint egymilliárd forintot használt fel a már említett ötből.

Fotó: Szarka Lajos

– A városunkban 2013 óta folyamatosan útépítési programok futnak. A mostaninál már mindenhol a műszaki átadásnál tartunk. A kormány az 5 milliárdot költségvetési forrásból adta a városnak, de ennek a döntésnek előzménye is van. Az önkormányzatnál – ahol 2013 után sohasem volt költségvetési hiány – szigorú és eredményes gazdálkodás folyik. Ennek köszönhetően az éves tartalékaink egy részéből kiviteli terveket rendeltünk földutak felújításához, hogy amint lehetőség lesz rá, bele tudjunk fogni a munkákba. Valamennyit természetesen fel is használtunk a pénzből, de ami összegyűlt, azzal most a kormányhoz tudtunk fordulni, ahol értékelték az önkormányzat előrelátó, saját pénzből finanszírozott erőfeszítéseit. Így juthattunk az országban egyedülálló mértékű támogatáshoz. Ez a 7 kilométernyi aszfalt nem jöhetett volna létre a lakosok együttműködése, aktivitása nélkül, ugyanis ingyenesen átadták azt a telekrészt, ami a szabályozással érintett területen az útépítéshez, a két oldali útpadkák kialakításához, és a közműáthelyezéshez szükséges. Két hét múlva viszont a 2. ütem utcáiban – a Felsőpázsiton, a Sátor utcában és a Kistelekiszőlő Meggyfa és Gömb utcáiban is – megkezdődik a bontás, a közbeszerzést remélhetően december elején le tudjuk zárni, és tavasszal ebben az ütemben is kezdődhet az aszfaltozás. Az előbbiekhez hasonlóan kész tervekkel rendelkezik további négy utca – a Fenyő, a Pető, a Levendula és a Tagló – másik húsznak pedig előkészítjük a tervezését. De ezzel a város közlekedés-infrastruktúrájának a fejlesztése még nem ér véget: három főútvonal – a Szent István, a Széchenyi és a Szarvas utcák – közbeszerzési eljárása tart, amely egy másik korábbi program folytatása – sorolta a városvezető, megemlítve, hogy – a Vasvári Pál-Stadion-Hímes utca kereszteződésében – immár a 15. körforgalom megépítésének az előkészületei is megkezdődnek hamarosan.

MJ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában