Nyíregyháza

2021.10.08. 14:00

Könyvkincsek között válogattak – ráadásul ingyen – Nyíregyházán

Óriási sikere volt az ötödik alkalommal megrendezett könyvtári garázsturinak.

BM

Fotó: Sipeki Peter

Egy, a természet sokszínűségét bemutató könyvvel, egy mezőgazdasági adatbázissal, valamint a gyógyteákat és természetes gyógymódokat leíró kötettel a kezében Oláh Ákos még válogatott a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár gará­zsában csütörtökön, de cseppet sem volt meglepő a választása, hiszen az Északi Agrárszakképzési Centrum Lippai János Mezőgazdasági Technikum és Szakképző Iskola 9.-esei tanáraikkal együtt érkeztek a garázsturira, ahol gyermek-, szép- és világirodalmi, tudományos könyvek, lemezek, CD-k, hagyományos filmek és hangkazetták közül válogathatott bárki.

– Dr. Kós Károly Mihez kezdjünk a természetben? című könyvét azért választottam, mert bemutatja a természetet, az erdők, mezők növény- és állatvilágát, a sokszínűségét – magyarázta Ákos, miért ezt emelte le a polcról, és hozzátette: ebből jó előadást lehet tartani. Leginkább a mezőgazdasági témájú kiadványok érdeklik, s legtöbbet a vonaton olvas, amíg beér a suliba, majd haza.

Osztálytársai is böngészték a polcokat, volt, aki egy német szótárt, más regényt tartott a kezében, és érdeklődve nézték, hogy Nagy Fruzsina magyar–történelem szakos tanárnő milyen olvasmányokkal gazdagodott. Akadt köztük pedagógiai kötet, egy krimi Agatha Christie-től, egy Illyés Gyula-mű, s folyamatosan gyarapodott a könyvek száma.

Érvek az olvasás mellett

– A mai fiatalok már nem úgy és nem annyit olvasnak mint régen, de szerettük volna, hogy egy kicsit ráérezzenek a könyvtári közegre, válogassanak az irodalmi alkotások között – mesélte a tanárnő arról, hogy Bacskainé Jászai Anita igazgatóhelyettessel miért lett fontos programjuk a garázsturi. Persze feladat is kapcsolódott a „kiránduláshoz”, mert mindenkinek a választott könyv(ek) egyikéből 5 perces előadást kell tartani az osztálynak, s többek között arra is választ kell adni, hogy miért azt a könyvet választotta, miért ajánlja akár a társainak is. S igen, akár egyetlen szótárról is lehet öt percet beszélni – mosolyodott el, és örömmel jegyezte meg, hogy az érettségiző osztálynak érvelő szöveget kellett írni az olvasás mellett és ellen. A dolgozatokban főként a mellette szóló érveket sorolták: bővíti a tudást, a szókincset, fejleszti a fantáziát, olvasottabbá, műveltebbé teszi az embert, vagyis olvasni jó, és olvasni kell.

– Nálunk most nagy reneszánsza van a kazettáknak – magyarázta Marika, aki két hatalmas dobozt töltött meg könyvekkel, kazettákkal.

– Van négy gyermekem, van unokám, de a menyeimnek is válogattam, mindenkinek az érdeklődési körébe vagy a munkájához kapcsolódó könyvet. Érdekes és értékes kötetekre, kincsekre lehet találni. Könyves család vagyunk, nem volt kérdéses, hogy eljövök a garázsturira – jelentette ki, s közben azt logisztikázta, hogyan jut el a leggyorsabban a kocsihoz a két nagy dobozzal.

Közben folyamatos telt ház volt a garázsban, jött anyuka kisgyermekkel, idősebb úr, akinek minden figyelmét a bakelitlemezek kötötték le. Szakértő szemmel vizsgálta, nincsenek-e összekarcolva, majd egy meselemezzel a hóna alatt elmerült a szerzők és címek végeláthatatlan tengerében. Ez nem kétperces elfoglaltság, iszonyatosan gyorsan teltek az órák.

– Van olyan olvasónk, aki erre a napra szabadságot vett ki, hogy mindent alaposan végignézhessen – utalt a lassan már hagyománynak számító garázsturi népszerűségére Tomasovszki Anita. A megyei könyvtár igazgatójától megtudtuk, hatalmas sikere volt a könyvhétre meghirdetett garázsvásárnak, több mint 500 ezer forint lett a bevétel, most pedig azokat a köteteket vihetik el ingyen a betű és szavak szerelmesei, ami a vásárból megmaradt.

Adomány és ajándék lesz

– Minden egyes könyvért, amit meg kell semmisíteni, megszakad a szívünk – ismerte el a gyűjtemény igazgatója, s pontosan azt a cél szolgálja a garázsvásár és a -turi is, hogy minél több könyv – ugyan már máshol – újra a polcokra kerüljön. Nem is szabtak éppen ezért mennyiségi határt, így sokan megpakolt táskákkal, színig töltött dobozokkal, és az arcukon nagy mosollyal távoztak. S mint megtudtuk, van aki a nap folyamán még kétszer, sőt, háromszor is visszatér.

Az állomány-ellenőrzés és selejtezés komoly szakmai feladat, ekkor döntik el, melyek azok a könyvek, amiket már egyrészt a könyvkötészet sem tud megmenteni, másrészt nem keresik az olvasók, vagy fölös példányok. Miután a tárolási, raktározási kapacitás véges, amennyivel gyarapodik a könyvek száma, annyit le is kell selejtezni.

– Ezekből jut a rászorulóknak, más könyvtáraknak, viszünk belőle a határon túlra is, aminek mindig nagyon örülnek, nekünk pedig jó érzés – teszi hozzá Tomasovszki Anita. S hogy most mit olvasunk legszívesebben? A mezőgazdasági és méhészeti témájú könyvek nagyon keresettek, Wass Albert, Szabó Magda, Fekete István, Wilbur Smith írásai és a kötelező olvasmányok szinte azonnal – már a vásáron – gazdára találtak, ahogy a gyerekeknek szóló könyvek is. Mert a digitális világban is jó kinyitni egy könyvet, és olvasni, olvasni, olvasni.

Borítókép: Volt miből válogatni a fiataloknak és az idősebbeknek is | Fotók: Sipeki Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában