Konferencia

2021.10.18. 11:20

Középpontban a tehetség

A tehetséggondozás és az iskolai bántalmazás visszaszorítása is szóba került a Nyíregyházi Ifjúságkonferencián.

NA

Ecsedi Noémi a Diákpolgármesteri Iroda programjait ismertette a konferencián

Forrás: a szerző

– Megalakulásunk óta minden évben rendezünk egy olyan ifjúsági konferenciát, amellyel a fiatalokat és a fiatalokkal foglalkozó szakembereket szeretnénk megszólítani – mondta el lapunknak Lengyelné Pogácsás Mária, a Nyíregyházi Ifjúsági Kerekasztal elnöke. – Mindig egy-egy aktuális témát járnak körbe az előadások, illetve a konferenciát követő megbeszélések. Utóbbiakon tudnak a fiatalok igazán kibontakozni, és megmutatni, hogy mi érdekli őket.

Kell a segítség

A kerekasztal elnöke hozzátette: volt olyan év, amikor a robotika állt a konferencia középpontjában, míg máskor a táncban és zenében tehetséges fiatalok mutathatták meg tudásukat, méghozzá közönség előtt, a Kossuth téren. A Nyíregyházi Ifjúságkonferenciát negyedik alkalommal szervezték meg, az eseménynek a Váci Mihály Kulturális Központ adott otthont pénteken.

– Idén Fókuszban a tehetség címmel rendeztük meg a konferenciát, méghozzá azért, mert Nyíregyháza önkormányzata elnyerte a Tehetségbarát Önkormányzat díjat – emelte ki Lengyelné Pogácsás Mária.

– Az általános és középiskoláknak, valamint az egyetemeknek és az ifjúsággal fogalakozó szervezeteknek is az egyik fontos célja, hogy a látókörükbe került fiatalokat gondozhassák, felkarolhassák és ösztöndíj-lehetőségekhez juttathassák. Mindebben a szociális szakemberek is segítenek, ők a hátrányos és a halmozottan hátrányos helyzetű fiataloknak ajánlhatnak különböző ösztöndíjprogramokat, illetve segíthetnek elérni, hogy családi környezetben is megkaphassák a szükséges támogatást.

– Egy nagyon fontos kérdést is érintettünk: a Kábítószer Egyeztető Fórumnak van egy új kutatása, amely azt vizsgálja, hogy a járványhelyzet alatt mi veszélyes a fiatalokra, mire kell fókuszálni a szakembereknek. Szintén lényeges témánk volt az iskolai bántalmazás, amit közép- és általános iskolában is egyre gyakrabban tapasztalunk. Egyfajta poszt-Covid-tünetként nagyon sok mentálisan terhelt gyerekkel találkozunk, és az iskolai bántalmazás egészen magas szintre jutott. Fontos erről beszélnünk, hiszen a pedagógusoknak és a szülőknek is tudnia kell, hogyan tehetnek ez ellen – fűzte hozzá az Ifjúsági Kerekasztal elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában