Szabolcs-Szatmár-Bereg

2021.10.29. 07:00

Meghosszabbítják a nyitvatartást a temetőkben

A temetőkben felkészültek a látogatók fogadására.

Fotó: [email protected] +36305431120

Közeledik a mindenszentek és a halottak napja, a temetők hosszabban tartanak nyitva a hét végén. Nyíregyházán az Északi temetőt november 2-áig este nyolc óráig lehet látogatni. Mátészalkán is eddig tart nyitva a köztemető, Záhonyban és Mándokon a nap 24 órájában nyitva lesz a sírkert. Az általunk megkérdezett településeken november elsején – korlátozott időszakban – gépjárművel is be lehet hajtaniuk, azoknak, akik idősek és nehezebben mozognak vagy mozgásukban korlátozottak.

Az ilyenkor megnövekvő forgalom zavartalan lebonyolítása érdekében rendőrök és polgárőrök is járőröznek, valamint segítséget nyújtanak a temetők környékén. A rendőrség arra kér mindenkit, figyelmesen közlekedjen és vigyázzon értékeire.

Nyíregyházán az Északi temetőben megváltozott nyitvatartási renddel várják a látogatókat – tudtuk meg Pénzes Tibortól, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Temetkezési Kft. ügyvezetőjétől.

– Pénteken reggel héttől este hét óráig leszünk nyitva, majd szombattól keddig este nyolc óráig lesz látogatható a temető – mondta lapunk érdeklődésére az ügyvezető. – Négy kapun keresztül lehet majd belépni. Azt kérjük, hogy a nyitvatartási idő végéig a látogatók hagyják el a temető területét, ezután már csak a Pazonyi úti teherportánál lehet távozni a sírkertből, ahol 24 órás portaszolgálatot működtetünk. Azt szeretnénk hangsúlyozni, hogy a temetőbe kutyát vagy más állatot bevinni nem szabad, kivételt képeznek a vakvezető és munkakutyák.

Megemlékezés

Azt is megtudtuk, november elsején reggel hét és tíz óra között gépjárművel is be lehet hajtani, de legkésőbb 11 óráig valamennyi autónak el kell hagyni a temető területét. Ezen a napon behajtási díjat nem kell fizetni. A zsúfoltságtól függően előfordulhat időszakos forgalomkorlátozás a temetőben, valamint az azt övező közutakon.

– November 2-án, kedden 15 órától ismét megtartjuk mécsesgyújtással egybekötött ünnepi megemlékezésünket a Dugonics úti Hősök temetőjében – emelte ki Pénzes Tibor. – Itt több mint 2800 sírban 14 nemzet első világháborúban elhunyt katonái nyugszanak. Olyan sírok ezek, amelyekben egy apa, fiú, férj vagy vőlegény alussza örök álmát, aki hazavágyott és akit hazavártak egykor. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Temetkezési Kft. Nyíregyháza önkormányzatának támogatásával, civilek és civil szervezetek segítségével 2800 darab mécses gyújtásával emlékezik ezekre a hősökre. Az ünnepi liturgiát Krank József parókus tartja.

Behajthatnak autóval

Mindenszentek napján, november 1-jén a mátészalkai köztemetőbe reggel fél nyolc és délelőtt tíz között gépjárművel is be lehet majd hajtani – tudtuk meg dr. Takács Csabától, a város jegyzőjétől.

A temető nyitvatartási idejében a főbejárat előtt a Meggyesi úton a kerékpár­út mellett lévő zúzottköves parkolóban és a volt rutinpálya területén parkolhatnak az autósok. Arra felhívják a figyelmet, a két szomszédos parkoló egymással nem átjárható, külön behajtóval rendelkeznek. Ugyancsak meg lehet állni gépjárművel az Arad utcai zúzottköves parkolóban. A köztemető november 2-ig reggel nyolc és este nyolc óra között tart nyitva.

Mátészalka jegyzője lapunknak elmondta, a hétvégén az Észak-magyarországi Közlekedési Központ Zrt. közreműködésével október 29-től november 1-ig a korábbi évekhez hasonlóan biztosítják a temetőbe közlekedő buszjáratokat.

Nem zárják a kaput

– Záhonyban szombat reggeltől nyitva lesz a városi temető mindkét kapuja – mondta érdeklődésünkre Fazekas László. – Nem zárjuk a kapukat, így a nap 24 órájában behajthatnak a látogatók a gépjárműveikkel – jegyezte meg a Tanatos Bt. ügyvezetője.

Megtudtuk, az általuk üzemeltetett mándoki temetőben szombaton nyitják ki a kaput, hogy azokat az időseket, akik már nehezebben mozognak, a hozzátartozók fel tudják vinni autóval.

– Vasárnap, hétfőn és kedden az előző évek szokásaihoz igazodva Mándok polgárőrei este tíz óra körül zárják a nagykaput, amikor a területen már megszűnik a mozgás. A kisebb kapuk azonban nyitva maradnak, így gyalogosan bármikor látogatható lesz a temető – tette hozzá Fazekas László.


Ne árnyékolja be bűn vagy baleset az emlékezést!

Mindenszentek és halottak napja közeledtével sokan útra kelnek a sírkertekbe, hogy elhunyt szeretteikre emlékezzenek. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy ez az időszak veszélyeket is rejthet magában.

Csak annyi pénzt vigyenek magukkal, amennyire feltétlenül szükségük van; a bankkártya mellett soha ne legyen ott a PIN-kód! A táskájukat egy pillanatra se hagyják őrizetlenül a síroknál. A zsúfolt helyeken közlekedőknek – autóbuszon, de akár vonaton is – számolni kell a zsebtolvajok megjelenésére, ezért a táskájukat zárt állapotban, szorosan testközelben helyezzék el. Lehetőleg a kijelölt, őrzött parkolókat vegyék igénybe. A gépjárművekben ne hagyják látható helyen értéktárgyaikat (telefon, táska, kabát stb.), tegyék be azokat a csomagtartóba – sorolta a jótanácsokat Fedor Rita őrnagy annak érdekében, hogy a megemlékezést ne árnyékolja be jogsértés, senki ne váljon bűncselekmény áldozatává.

A leglátogatottabb sírkertekben rendőrök és polgárőrök is figyelnek a látogatók vagyonbiztonságára és a közlekedésre, amit esetenként egyes helyeken karos forgalomirányítással, forgalomtereléssel is segíthetik. Kérjük, hogy ne megszokásból közlekedjenek, figyeljék a közúti jelzőtáblákat és az útburkolati jeleket, valamint a rendőrök és a polgárőrök jelzéseit! Tájékozódjanak az esetleges forgalmirend-változásokról.

A gyalogosok a közlekedés legvédtelenebb résztvevői. A temetők környékén megnő a gyalogosok száma, ezért kérjük a járművezetőket, hogy türelmesen és fokozott körültekintéssel vezessenek, a gyalogosokat pedig arra, hogy a rájuk vonatkozó szabályokat betartva, a számukra fenntartott járdán közlekedjenek, az úttesten való átkeléshez pedig a kijelölt gyalogos-átkelőhelyeket vegyék igénybe – hangsúlyozta a megyei rendőr-főkapitányság sajtószóvivője.

Borítókép: Már takarítják a sírokat a nyíregyházi Északi temetőben | Fotó: Sipeki Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában