Horgászat

2021.10.31. 07:00

„Mint a gőzmozdony...” Kapitális folyami szörny akadt a horogra!

Több mint egy órán keresztül fárasztotta a harcsát, mire sikerült a csónakba emelni.

MML

A bakancslista fogalmát jól ismerik a horgászok is. A Tiszateleken élő Juhász Levente is beírta a kívánságait a képzeletbeli noteszbe a horgászattal kapcsolatosan. Az egyik az volt, hogy fogjon egyszer egy nagyobb harcsát, mint az ő testhossza.

Ez négy évvel ezelőtt sikerült is, hiszen a megakasztott hal 187 centiméter hosszú volt és 60 kilogramm. Ezek után azt szerette volna, hogy büszkélkedhessen egy 200+-os harcsával is. Október 21-én ez a kívánsága is teljesült, hiszen a pergetve megfogott harcsa súlya 80 kilogramm, a hosszúsága 230 centiméter hosszú volt.

Fotó: Juhász Levente archívuma

Lassan süllyedt lefelé a csali

– Két-három nappal korábban felfigyeltem arra, hogy a Tiszának ugyanazon a helyén forgolódik egy nagyobb méretű harcsa. A keszeg még mozgott a folyó tetején, szerintem reggelente arra rabolt. Arra gondoltam, megpróbálom megfogni pergetve gumihallal, de azért a biztonság kedvéért vittem magammal fenekezős készséget és élő kárászt is – elevenítette fel a nem mindennapi fogás előzményeit lapunk érdeklődésére Juhász Levente.

– Egy süllős gumihallal kezdtem reggel a horgászatot a lerögzített csónakból, s fogtam is egy kisebb süllőt. Bár a méretei miatt elvihettem volna, de visszaengedtem, s egy jóval nagyobb gumihalat tettem fel csalinak. Bedobtam a folyóba, s vártam, hogy lemerüljön a mélybe. Lassan süllyedt lefelé, már arra gondoltam, hogy beleakadt egy uszadékba, s azért viselkedik olyan furcsán az ólomfejes műcsali. Ahogy megfeszítettem a zsinórt, felcsapott a csónak mellett a harcsa. Akkor vágtam be, s akkor tudatosult bennem, hogy ez bizony egy nagyobb méretű harcsa. Ezután mint a gőzmozdony, elindult a folyással szemben, csak úgy húzta le a zsinórt.

Fotó: Juhász Levente archívuma

Egyedül nem sikerült volna

– Attól féltem, ha lemegy az összes zsinór, szakadni fog a damil, ezért átültem egy közelben lévő ismerős csónakjába, s a ladikkal ide-oda húzgált bennünket a harcsa. Háromnegyed nyolckor vágtam be neki, s bizony kilenc óra volt, amikor sikerült a csónakba beemelnünk. Nem volt könnyű, egyedül talán nem is sikerült volna. Ez a harcsa az egyéni rekordom, de talán a tiszateleki rekord is, nem tudok nagyobb halról. Amikor híre ment a halnak, sokan jöttek megcsodálni. Most, hogy teljesült az utolsó bakancslistás kívánságom, nem vágyok újabb rekordra, nincsenek álmaim, csak élvezem a horgászatot és a természetet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában