Mándok

2021.10.10. 15:30

Újra régi fényében pompázik

A belső terek, a csillárok és a patinás, ám kényelmes bútorok korabeli hangulatot teremtenek.

KM

Mint oly sok településen, Mándokon is váltogatták egymást a földbirtokosok: 1393-ban a Losonczy, 1446-ban az Upory és 1450-ben az Atyay család birtokában volt a terület, később pedig a gróf Forgách család tulajdonába került. A XVIII. században a Forgáchok Mándokot tették meg uradalmuk központjának, a mándoki kastély 1793-ban épült meg.

Korhű állapotban

A kastély U alaprajzú földszintes, késő barokk épület, emeletes középrizalittal és manzárdtetővel. A főhomlokzat 4+3+4 tengelyes, középrizalitját jón fapillérek tagolják és háromszögű oromzat zárja le. A kerti homlokzat 5+3+5 tengelyes, középen az utcai oldallal szinte teljesen azonos rizalittal, a háromszögű oromzatban a Forgách-címerrel. A fő- és kerti, illetve a két szárnyépület bejárata kőkeretes volt. A kastélyban jelentős műgyűjtemény halmozódott fel, melynek sorsa ismeretlen.

Salamon Forgách Margit grófnő halála után államosították a kastélyt, gimnázium, általános iskolai kollégium működött benne. Az 1980-as évektől üresen állt. 1990-ben a középső részének tetőzete leégett, az épület ettől kezdve rohamosan pusztult, részben az időjárás viszontagságai, részben a fosztogatók és vandálok keze nyomán. A késő barokkos, műemléki védettségű épület felújítási munkálatait 2010-ben kezdték meg a „Forgách Kastélyszálló – A mándoki Forgách-kastély szálláshellyé fejlesztése” című pályázat keretében. A kastély napjainkra újra az elegancia és a főúri életérzés megtestesítője lett. A renoválás alatt végig nagy gondot fordítottak a korhű állapotok visszaállítására, hogy a küszöbét átlépve az az érzés fogja el a vendégeket, mintha visszacsöppentek volna a 18. századi grófok világába. A belső terek, a csillárok és a patinás, ám kényelmes bútorok korabeli hangulatot teremtenek.

Ritkaságok a parkban

A kastélykertben a fák elhelyezkedése utal az egykori tudatos koncepcióra. Az egészséges, 19. századi eredetű, hatalmas példányokat felsorakoztató, tudatosan elhelyezett és különlegességeket is tartalmazó faállomány a megye és a régió értékes történeti kertjei közé emeli a mándoki parkot. A park részét képezi egy idős, kettős vadgesztenyefasor, két darab 170 éves, hatalmas, tarka levelű platán, valamint látható még hegyi juhar, tölgy, fekete fenyő, óriási kétszínű tulipánfa, magas kőris is. KM

Borítókép: A felújított kastélyból szálloda lett | Fotó: M. magyar László

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában