Nyíregyháza

2021.11.14. 20:00

Cukorbetegként is teljes életet élhetnek

A diabétesz világjárvány, a nem fertőző betegségek közül az egyik legveszedelmesebb.

BM

Forrás: illusztráció/shutterstock

Fotó: Shutterstock

– A legfrissebb becslések szerint több mint ötszázmillió cukorbeteg él világszerte, s mintegy 540 millió olyan embertársunk van, aki már a cukorbetegséget megelőző – csökkent glükóztolerancia – állapotban van. Magyarországon 727 ezer ember szed valamilyen gyógyszert a diabétesze miatt és a diabetológusok szerint 250 ezer és 300 ezer közé tehető azok száma, akiknél még nem diagnosztizálták a betegséget – árulta el dr. Gaál Zsolt. Megyénkben mintegy 50 ezer cukorbeteg él, ám itt is magas a látens betegek száma. A Jósa András Oktatókórház IV. számú Belgyógyászatának osztályvezető főorvosa hozzátette: a kezelés szempontjából Magyarország nagyon jó helyzetben van.

A közvetlen ok nem ismert

– Képzett oktatónővérek, diabetológusok foglalkoznak a betegekkel, rendelkezésükre állnak az önellenőrzés eszközei, a vércukorszintmérők, az inzulinpumpák, a szenzorok, és elérhetők a legmodernebb gyógyszerek – mutatott rá az osztályvezető főorvos, s jogos büszkeséggel beszélt arról, hogy Nyíregyházán nyílt az országban elsőként Diabéteszes Lábambulancia podiátriai szakrendeléssel.

A cukorbetegség közvetlen okát nem ismerjük, de tudjuk, hogy a környezetnek, az életmódnak és az örökítőanyagnak van ebben szerepe.

Míg az 1-es típusú diabétesznél – ami visszafordíthatatlan – a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjei elpusztulnak – feltételezzük a genetikai hajlamot, a vírusok szerepét, az autoimmun eredetet –, inzulinpótlásra szorul a beteg hátralévő élete során.

A 2-es típusú diabétesz – ez egy ideig vissza is fordítható – megjelenése várható az elhízás, a rossz és nem megfelelő minőségű élelmiszerek fogyasztása, mozgásszegény életmód, stressz, magas vérnyomás esetén, illetve, ha a családban már van cukorbeteg. Nem jó kezeléssel az életkilátások 8-10 évvel rövidülnek, s nagyon súlyos szövődmények – látásromlás, akár vakság, az erek elzáródása, ami veseelégtelenséghez, végtag-amputációhoz vezethet, de hozzájárulhat a stroke és az infarktus bekövetkezéséhez is – alakulhatnak ki. Magas vércukorszintre figyelmeztet a szomjúságérzet, a sok folyadék fogyasztása, a gyakori vizelés, a kiszáradt bőr, a viszketés, a nehezen gyógyuló sebek.

Jól együtt élni a betegséggel

A gyógyítás alapja az oktatás, ezután jönnek a gyógyszerek, melyek akkor fejtik ki legjobban a hatásukat, ha azok, akik beszedik, tudják, hogyan kell jól együtt élniük a betegséggel.

– Ha a fiatalokban tudatosítjuk a rendszeres testmozgás fontosságát, megtanítjuk, melyek a hasznos élelmiszerek, ha megértik, hogy miért válasszák a gyors- és félkész ételek, a cukrozott üdítők helyett a friss, hazai zöldségeket és gyümölcsöket, akkor sokat tettünk értük, és csökkenthetjük a 2-es típusú cukorbetegek számát. Akár 1-es, akár 2-es típusú diabéteszről beszélünk, fontos a rendszeres szűrővizsgálat, a korai felismerés és diagnosztizálás, az orvosi utasítások betartása – figyelmeztetett a főorvos.

– A diabéteszes ember addigi élete a diagnózis felállítása után megváltozik, ám teljes életet élhet, valóra válthatja az álmait, a nők szülhetnek gyermeket. A Covid-járvány 4. hullámában, amikor folyamatosan emelkedik a fertőzöttek és kórházban kezeltek száma, a főorvos arra figyelmeztet: a diabéteszesek a kiemelt rizikócsoportba tartoznak, a rosszul kezelt cukorbetegek között a legmagasabb a halálozási arány. A beoltott és jól kezelt, megfelelő szinten tartott vércukorral a betegeknek van esélye a Coviddal szemben.

Ördögi körben

A gyermekek körében a leggyakoribb az 1-es típusú cukorbetegség. A mai hamburgernemzedékben sajnálatos tendencia, hogy a gyerekek 10 éves korukra elérik a 80-100 kilogrammos testsúlyt. S míg 20 évvel ezelőtt meglepődtek, ha gyermek lett 2-es típusú cukorbeteg, ma sajnos az ad aggodalomra okot, hogy folyamatosan nő a számuk. Ez kevéssé a genetikával, elsősorban az életmóddal van összefüggésben; a szakemberek azt látják, hogy ez egy ördögi kör: a kirívóan magas testsúly miatt a gyerek alig mozog, de sokat eszik, majd a növekvő testsúly ismét csökkenti a mozgást.

– A karanténidőszak rátett még egy lapáttal, mert otthon nem tudtak mást tenni, csak az online térben létezni, a bezártság miatti pszichés problémáik is felerősödtek – ad magyarázatot a romló tendenciára dr. Kántor Irén gyermekgyógyász, gyermekdiabetológus. – Jó hír, hogy ez ellen lehet tenni, az életmódot meg lehet változtatni. – Például az okostelefonra letöltött lépésszámlálóval nyomon tudjuk követni, hogy az átlag 10 ezer lépést megtette e a gyerek – utal arra dr. Kántor Irén, hogyan használják ki a fiatalok életéből nélkülözhetetlen okoseszközöket, de a motiváló appok is népszerűek és hasznosak. Minél korábban kezdődik egy 2-es típusú cukorbetegség, annál agresszívabb, annál hamarabb okoz korai agyvérzést, infarktust, akár már a fiatal 30-as, 40-es éveiben is.

Mindent megkapnak

Az 1-es típusú cukorbeteg gyerekek a genetikai diagnózistól az Európában elérhető legkorszerűbb kezelési módig mindent megkaphatnak a gondozás során, s mi mindenre nyitottak vagyunk – erősíti meg a szakember, aki házi gyermekorvosi praxisában és a kórházi munkájában – endokrinológiai és diabetológiai szakrendelést vezet –, is sokat tesz a kollégákkal azért, hogy a gyerekek többet mozogjanak, egészségesebben étkezzenek.

A gyerekek 90 százaléka 1-es típusú cukorbeteg és a magyar adatok azt mutatják, hogy az ő számuk is nő, főként az 5 év alattiaknál. Az okokat még keresik, próbálják több laboratóriumban, intézetben kideríteni az 1-es típusú cukorbetegséget eredményező okokat. Amit már látnak, hogy mindez összefüggésbe hozható a koronavírussal is.

Az idén az új cukorbeteg gyermekek nagyrésze átesett a Covid-fertőzésen, csak a tünetmentesség miatt ezt nem vették észre, de a vírus megtette a romboló hatását.

Mindenre képesek

– Azt tudjuk, hogy több vírusfertőzés is kiválthat olyan reakciót, ami felborítja a szervezetet és kialakul a gyógyíthatatlan autoimmun-betegség, az 1-es típusú diabétesz – fogalmazott a gyermekdiabetológus, aki kitért arra is, hogy itt a megyében a gyermek- és felnőttdiabetológusok között kiváló kapcsolat van, ami a cukorbetegek ellátásában, kezelésében országosan is példaértékű.

– Tudjuk, látjuk, hogy a családok az első pillanatban milyen nehezen és félelemmel élik meg a diagnózist, de megtanítjuk őket együtt élni a cukorbetegséggel, a családi munkamegosztást átstrukturálni. Egyedülálló a tankonyhánk, ahol együtt főzünk, mert ők is ehetnek palacsintát, muffint – magyarázta dr. Kántor Irén. – A szabályok szigorúak, de ha pontosan betartják, ahogy az orvos tanácsait is, megtanulják használni az eszközöket, teljes életet élhetnek, rengeteg siker és öröm érheti őket. 100 évvel ezelőtt az volt a cél, hogy életben maradjanak a cukorbetegek, ma az is, hogy teljes értékű életet élhessenek. Ahogy a gyerekek megfogalmazzák: „mindenre képes vagyok, csak inzulint termelni nem”, nekünk orvosoknak, pedagógusoknak, felnőtteknek ehhez kell hozzásegítenünk őket, ezt a perspektívát kell mutatnunk nekik. ,

 

Amikor egyetlen gén hibája okozza

A cukorbetegek 1-2%-ánál a betegséget egyetlen hibás gén okozhatja. Ezeket a cukorbetegségeket hívjuk monogénes diabétesznek, amely speciális kezelést igényel: előfordulhat, hogy egy cukorbetegnél el lehet hagyni az inzulint és át lehet váltani gyógyszeres kezelésre, ami jelentősen javítja az életminőséget.

– A családi halmozódás, a fiatal korban kezdődő cukorbetegség, hogy a beteg csak minimális mennyiségű inzulint kap, s nem jellemző rájuk az elhízás – sorolta az erre utaló jeleket Gaál főorvos. A genetikai vizsgálat – ez Magyarországon ingyenes – segítségével meg lehet határozni azt is, hogy a gyerekek közül ki örökölte a cukorbetegséget, sőt a betegség lefolyását is meg lehet jósolni. Az érintett családoknál célzott szűréseket is tudnak végezni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában