Nyíregyháza

2021.11.25. 14:10

Megalakult a Nyíregyházi Fogyatékosságügyi Tanács

Közös érdekérvényesítés.

Fotó: Pusztai Sándor

A közelmúltban megfogalmazódott az az igény, hogy egy újabb célcsoport, a fogyatékkal élők számára biztosítsanak szervezett keretek között lehetőséget Nyíregyházán észrevételeik, javaslataik megfogalmazására – jelentette ki dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere csütörtök délelőtt a városházán a Nyíregyházi Fogyatékosságügyi Tanács alakuló ülésén

A harmadik szervezet

– Ez már a harmadik ilyen szervezet a megyeszékhelyen – mondta dr. Kovács Ferenc. – A köznevelési és az idősügyi mellett a fogyatékosságügyi tanács lehet az a fórum, ami közvetlenül fogalmazhatja meg a városvezetésnek a javaslatait. Terveink szerint ez egy folyamatosan ülésező szervezet lesz. Minden kiváló ötlet annyit ér, amennyit meg is tudunk belőle valósítani. Tudjuk, hogy nagyon sok, egymástól részben eltérő érdeket kell a tanácsban részt vevőknek összeegyeztetniük és olyan megoldási lehetőségeket találniuk, ami mindenki számára elfogadható. Az alakuló ülésen közösen kialakítjuk a fogyatékosságügyi tanács munkatervét, ami természetesen nem kőbe vésett, az idő haladtával folyamatosan alakulhat, változhat. A város vezetése eddig is igyekezett odafigyelni a fogyatékkal élő polgáraira. Kedden adtuk át azt a játszóteret, ahol együtt játszhatnak az ép és a fogyatékkal élő gyerekek. Őszintén bízom abban, hogy a Nyíregyházi Fogyatékosságügyi Tanács hatékonyan tudja majd segíteni az önkormányzat munkáját.

Az összefogás ereje

Az alakuló ülésen megválasztották a szervezet tisztségviselőit.

Az elnök dr. Kovács Ferenc lett, az alelnöki posztot Jászai Menyhért alpolgármester tölti be, míg a titkári teendőket dr. Rákóczi Ildikó, a városi közgyűlés szociális, egészségügyi és sportbizottságának elnöke lett, aki a fogyatékosságügyi tanácsban a Magyar Védőnők Szakmai Szövetségét képviseli.

– A védőnők kulcsszerepet játszanak a családok életében – fogalmazott dr. Rákóczi Ildikó. – Gyakran találkozunk fogyatékkal élő gyerekekkel, felnőttekkel. Miután több éve foglalkozom védőnők képzésével is, a tananyagnak szerves részét képezi az is, miként segíthetünk a fogyatékkal élők segítésében, korai fejlesztésében. Egy kicsit váratlanul ért, hogy felkértek a titkári posztra, de örömmel vállaltam a feladatot.

– Nagyon örülök a tanács megalakulásának – mutatott rá Nemes-Nagy Tünde, a vakok és gyengénlátók megyei szervezetének elnöke. – Igyekszünk ráirányítani a figyelmet arra, hogy a városban élő tagjainknak milyen napi nehézségekkel kell megküzdeniük.

– Külön-külön mindannyian végezzük a magunk feladatát, de ebben az új szervezetben közösen összefogva jobban érvényesíteni tudjuk majd a szándékainkat – fogalmazott Farkas Árpád, a Most Élsz Egyesület elnöke.

– Évtizedek óta foglalkozunk lehetőségeinkhez mérten fogyatékkal élőkkel – tudtuk meg Kazai Bélától, a Zöld Kerék Alapítvány elnökétől. – Igyekszünk minél gyakrabban bevonni őket a programjainkba, szívesen vesszük, ha csatlakoznak a kirándulásainkhoz.

JG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában