Nyíregyháza

2021.11.26. 14:38

Mobil oltóponton vették fel a védőoltást az állatpark dolgozói

Nagy volt a forgalom pénteken a nyíregyházi Hotel Dzsungel állatkerti szállodában.

Fotó: Sipeki Péter

Most nem a városba érkező turisták lepték el a népszerű szálláshelyet, hanem az állatkerti dolgozók, akik egy mobil oltóponton vették fel az első, a második, a legtöbben közülük pedig már a harmadik adagot a koronavírus -elleni vakcinából. A jól szervezett oltónapon gördülékenyen ment minden. Név szerint hívták be a dolgozókat az oltásra, akik a hotel halljában kitöltötték a vakcina beadásához szükséges hivatalos papírokat, majd dr. Kálmán Enikő háziorvos egy apró tűszúrás után futószalagszerűen máris hívta a következő pácienst. Volt, aki egy picit izgult, míg mások úgy voltak vele, jobb minél hamarabb átesni rajta, hiszen úgyis felvették volna a vakcinát, a mobiloltóponton pedig kényelmesen túljutnak rajta. Csikós Pétertől a Nyíregyházi Alapellátási Igazgatóság igazgatójától megtudtuk, már az előző oltási kampányokban is részt vettek és professzionálisan helyt álltak a mobil oltócsoport munkatársai, akik korábban szociális intézményekben oltottak dolgozókat, időseket. Örvendetes, hogy cégeknél, intézményeknél is igény van erre, mert ezzel is növelhető az átoltottság mértéke a megyeszékhelyen.

– Sokaknak számít, hogy kényelmesen a saját munkahelyi közegükben vehetik fel az oltást, erről vannak konkrét tapasztalataink is. Úgy gondoljuk, minden kezdeményezés újabb és újabb impulzust adhat az átoltottság növeléséhez. Szívesen jöttünk az állatpark dolgozóit oltani: a munkatársak nem ódzkodtak a vakcina felvételétől, a munkahely pedig fontosnak tartja a dolgozók védelmét – mondta az alapellátás igazgatója. Hozzátette: városi szinten is sokat tesznek a szemléletformálásért, igyekeznek olyan tudományos előadásokat közel vinni az emberekhez, amelyek hiteles és teljes képet adnak a járványról, a vírusról és az oltásokról.

Miután az oltásról kijöttek a dolgozók, az egészségügyi személyzet 10-15 percig megfigyelte őket, ahogyan az előírás diktálja.

– Két Pfizer után egy harmadikat kaptam – mondta dr. Csorba Máté, az intézmény állatorvosa. Mnt elmondta, az első kettő után sem volt semmi baja, semmilyen tünete, reméli most sem lesz. A fiatal szakember hatezer állat egészségére ügyel.

Nem tudjuk, illetve nem ismert pontosan, hogy melyik fajra milyen hatással lehet a koronavírus, ezért fontosnak tartom, hogy védjük magunkat és az állatokat is a betegségtől.

– A munkahelyünk megszervezte helyettünk az oltást, így munkaidőben kényelmesen átsétáltunk érte. A környezetemben azt tapasztalom, most már mindenki kifelé szeretne jönni a járványból, ezért ismerőseim, barátaim sem utasítják el az oltást – fűzte hozzá dr. Csorba Máté.

A délelőtt folyamán az állatpark igazgatója, Gajdos László is beugrott egy „gyors terepszemlére„. Elárulta, a kihelyezett csoportos oltás lehetőségével mindenképp élni szerettek volna, az első két oltást 130 munkatársukból 100 már korábban megkapta, ami nagyon jó arány, de mindenképp szerettek volna egy napot, amikor az oltatlanok előtt nyitva áll a lehetőség, hogy védettséget szerezzenek. – Egy ilyen helyen, ahol naponta több ezer, több tízezer emberrel is találkozunk, felelősséggel tartozunk dolgozóink egészségéért. Ma tízen az első oltásukat vették fel, tehát mindig vannak fogékony, szenzibilis emberek az oltásra. Én túl vagyok a harmadik adag vakcinán,szerencsém van, mert a környezetemben a többségnek evidens, hogy oltakozik, de néhány kollégát meg kellett győznünk ennek szükségességéről.

KO

Fotók: Sipeki Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában