Szabolcs-Szatmár-Bereg

2021.11.17. 07:09

Nem kell időpont – hétfőn elkezdődik az oltási akcióhét

Külön oltópontot alakítanak ki a 12–18 év közöttieknek a gyermek­osztályon.

BM

Nyíregyháza, 2021. november 14. Babják László Bálint orvos beolt egy nõt a német-amerikai fejlesztésû Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina harmadik, emlékeztetõ adagjával a Jósa András Oktatókórházban kialakított oltóponton 2021. november 14-én. MTI/Balázs Attila

Forrás: MTI

Fotó: Balázs Attila

– Az elmúlt hónapokban több mint 260 ezer oltást adtunk be alap­immunizálásként, ez az első és a második oltást jelenti. Az oltópontjainkon több mint 30 ezren már a harmadik adag vakcinát is megkapták, ők vannak most a legnagyobb biztonságban a koronavírussal szemben – foglalta össze az oltási akcióhét kapcsán dr. Szondi Zita.

A megyei kórházak főigazgatója elmondta: Nyíregyházán a jelenlegi 3 mellett plusz 10 oltópontot nyitnak, a vidéki telephelyeken (Mátészalkán, Fehérgyarmaton, Nagykállóban, Vásárosnaményban és Nyírbátorban) a meglévők mellett 1-2 további oltóhelyen várják a lakosságot.

Tettre kész rezidensek

Megtudtuk: minden típusú oltóanyag a rendelkezésre áll. Szputnyik és AstraZeneca jelenleg nincs készleten, de ez utóbbit a minisztérium most nem is ajánlja első oltásnak.

– Gondoltunk a 12–18 év közötti korosztályra is, nekik a Jósa András Oktatókórház Gyermekosztálya külön szervezi az oltást, kollégáink egy elkülönített helyen oltják majd őket. Az időpontfoglalással és az e nélkül érkezőket is külön oltóhelyekre irányítjuk, hogy elkerüljük a tumultust és a kavarodást – fejtette ki a főigazgató. – Az emlékeztető oltásra az időpontfoglalási lehetőségeket folyamatosan bővítjük, kérjük, aki teheti, az oltási akcióhétre is foglaljon online időpontot a tervezhetőség érdekében.

Dr. Szondi Zita kérdésünkre hozzátette: a napi feladataik fokozódnak, hiszen a járvány erősödése miatt a Covid-részlegeken is biztosítaniuk kell a személyi feltételeket.

– Minden oltóhely működtetéséhez 8-9 szakdolgozóra és orvosra van szükség, ami komoly kihívás. Igen aktívak és tettre készek a fiatal rezidenseink, akik részt vettek oktatáson is, s őket nagyon jól tudjuk alkalmazni az oltóhelyeken – fejtette ki dr. Szondi Zita.

Arra a kérdésünkre, hogyan motiválhatóak az emberek, azt válaszolta, hogy a pozitív esetek számának növekedése önmagában nem biztos, hogy mindenkinek elég figyelmeztetés, hogy felvegye az oltást, de az, hogy a környezetében egyre több a beteg, egyre többen kerülnek kórházba súlyos állapotban, már igen. Sok esetben pedig – sajnos – családi tragédia vezeti őket az oltásig.

Kell a védettség

– Mindenkinek a családját, a szomszédját, a közösséget kell meggyőznie, hogy nemcsak saját maga, hanem mindannyiunk érdekében fontos a védettséget kialakítani, amihez elengedhetetlen, hogy az alapimmunizálás után az emlékeztető oltást is megkapják. A vírus elleni védettség önmagától nem alakul ki – nyomatékosította a főigazgató és megjegyezte: folyamatosan emelkednek az esetszámok a megye kórházaiban. – Azt látjuk, hogy nem mindegy, valaki mikor betegszik meg. Az oltottak fertőzőképessége alacsonyabb, kisebb veszélyt jelentenek a környezetükre, a tüneteik pedig enyhébbek. Az oltatlanok súlyosabb tünetekkel sokkal nagyobb eséllyel kerülnek intenzív osztályra, mint az oltottak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában