COVID-19

2021.11.18. 12:54

Oltási hét: a Jósa András kórház is várja az oltakozni vágyókat – tudnivalók

Az országosan meghirdetésre került Oltási Akcióhéten, 2021. november 22. és november 28. között, a SzabolcsSzatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház valamennyi kórházi telephelyén, és Nyírbátorban a szokottnál jóval nagyobb számban kialakított, az oltásra jelentkezők számától függően kinyitó 9-25 oltóhelyen várjuk az oltakozni vágyókat.

Forrás: shutterstock

Fotó: Shutterstock

Az oltási héten előzetes regisztráció és időpontfoglalás nélkül is lehet jelentkezni az oltópontjainkon, mind első, mind elmaradt második oltásra felnőtteknek és 12-18 éves korosztálynak egyaránt vagy 18 évesnél idősebbeknek emlékeztető oltásra.

Emellett minden oltóponton vannak bőséggel elérhető szabad időpontjaink is azoknak, akik már regisztráltak a vakcinainfo.gov.hu oldalon. Kérjük, ha teheti, éljen a lehetőséggel, foglaljon időpontot akár az első, akár az emlékeztető oltásra, hogy egyszerűbben juthasson hozzá a kívánt oltóanyaghoz. Az oltóhelyek foglaltságát folyamatosan monitorozzuk, és igény szerint újabb időpontokat teszünk közzé. Az Oltási Akcióhéten külföldi állampolgárok oltására is lehetőség van.

ÁLTALÁNOS TUDNIVALÓK

Kérjük, hogy az oltás előtt vegye be az esedékes gyógyszereit, étkezzen szükség szerint, öltözzön úgy, hogy az oltás helyét könnyen szabaddá tudja tenni.

Felhívjuk a figyelmet, hogy az oltás nem adható be, ha Ön lázas beteg.

Az oltóhelyeken a maszk szabályszerű viselése kötelező! Kérjük, hogy fokozottan ügyeljenek a járványhelyzet miatt szükséges távolságtartásra.

Az első oltások (időpont foglalással, vagy anélkül) az ország bármely oltópontján felvehetők.

Kérjük, hogy aki az első oltás során megkapta a második oltásra szóló időpontját, és az az akcióhétre, vagy az azutáni időszakra esik, a megadott helyen és időpontban jelentkezzen a második oltásra. Jelen akcióhéten előzetes egyeztetés nélkül azokat várjuk második oltásra, akiknél a megadott időpont már elmúlt.

Az elmaradt második oltásra, vagy emlékeztető oltásra érkezők esetében kérjük, hogy lehetőleg azt az oltóhelyet keressék fel, ahol az előző oltásukat is megkapták. Új oltóponton jóval lassabb lehet az adminisztráció. Ráadásul, ha előzetesen véletlenül hibás adatrögzítés történt, minden oltóhely csak a maga által beadott oltást tudja javítani, ami előfeltétele a következő oltás felvételének. Amennyiben Ön rendelkezik ügyfélkapu hozzáféréssel és már kapott koronavírus ellenes oltást, kérjük, ellenőrizze az oltási dokumentációját az EESZT lakossági portál / egészségügyi ellátások lekérdezése / E-kórtörténet felületen.

MILYEN OLTÓANYAGGAL TÖRTÉNIK AZ OLTÁS?

Elérhető oltóanyagaink:

  • Pfizer – Comirnaty (várandósok és 12-18 éveseknek is adható)
  • Moderna (várandósoknak és 12-18 éveseknek is adható, csak Nyíregyházán érhető el)
  • Janssen
  • Sinopharm
  • Astra Zeneca (elmaradt második oltásokra, korlátozott mennyiségben, csak Nyíregyházán)
  • Az elmaradt második oltásokat az elsővel azonos vakcinával adjuk be. Kivétel ez alól a Szputnyik oltás, mert nem rendelkezünk oltóanyaggal, illetve az AstraZeneca oltás, mely korlátozottan áll rendelkezésre. Egyebekben az elsőtől eltérő második oltásra csak orvosi igazolás felmutatása esetén van lehetőség!

    HOGYAN TÖRTÉNIK AZ OLTÁS AZ ELŐZETES IDŐPONTFOGLALÁS NÉLKÜL ÉRKEZŐK ESETÉN?

    1. Az előzetes időpontfoglalás nélkül érkezőknek minden esetben egy ellenőrző adminisztráción kell átesni az oltóhelyen, melyen felmérjük, hogy első, elmaradt második vagy emlékeztető oltás szükséges-e, és ez utóbbi esetben meggyőződünk az arra való jogosultságról (megtörtént a teljes alapimmunizálás, az utolsó oltástól eltelt 4 hónap, még nem kapott máshol 3. oltást). Ezen a ponton kap tájékoztatást az oltásra jelentkező arról, hogy hol történik meg a kívánt oltás.

    2. Ezután – nagyobb oltópontjainkon – külön adminisztrációs pultnál történik az oltások előtt kötelező adminisztráció, melynek során a páciens megkapja szükséges tájékoztatókat, a kitöltendő olthatósági kérdőívet (ha nem hozta magával), egyéb szükséges adatlapokat.

    3. A kérdőívet, adatlapot ki kell tölteni.

    4. Az oltóhelyen megtörténik az oltás, és annak regisztrációja az EESZTben, majd kiállításra kerülnek az igazolások.

    5. Az oltás után, az erre kijelölt várakozó helyen kell 15-20 percet várni az esetleg lehetséges rosszullétek miatt, majd lehet távozni.

    HOGYAN TÖRTÉNIK AZ OLTÁS AZ ELŐZETES IDŐPONTFOGLALÁS ESETÉN?

    Ha Ön időpontot foglalt az alábbi felületek egyikén, akkor nincs szükség az előzetes ellenőrző adminisztrációra, egyebekben az eljárás ugyanaz, mint fent (3.-6. pont).

    MILYEN DOKUMENTUMOKRA VAN SZÜKSÉG?

    Kérjük, hogy függetlenül attól, hogy időpontra érkezik, vagy regisztráció és időpontfoglalás nélkül kíván oltáshoz jutni, hozza magával:

    1. a személyazonosító okmányát,

    2. ha nem első oltásra érkezett, az előző oltás papír alapú dokumentációját (oltási lap),

    3. lehetőség szerint a koronavírus.gov.hu oldalról kinyomtatott kitöltött olthatósági kérdőívet, mely eltérő az első-második, illetve az emlékeztető oltás esetében.

    a. Olthatósági kérdőív első és második oltáshoz:

    b. Olthatósági kérdőív emlékeztető oltáshoz:

    kiskorúak esetén kitöltött, aláírt- szülői beleegyező nyilatkozatot.

    6. Ha komolyabb krónikus betegségben szenved, kérjük, hozza magával a legfontosabb egészségügyi dokumentációit.

    12-18 ÉVESEK OLTÁSA

    Valamennyi telephelyünkön van lehetőség a 12-18 éves korosztálynak mind időpontfoglalással, mind anélkül, oltást felvenni. Nyíregyházán ennek a korosztálynak külön oltóhelyet szerveztünk a Gyermekgyógyászati Tömb (Kék tömb) alagsorában található Gyermekpszichiátriai ellátó egységeben, amit csak az oltásokra fogunk fenntartani ebben az időszakban. Itt a Gyermekgyógyászat orvosai fogják az első, és az elmaradt második oltásokat beadni. Kérjük, hogy 16 évét be nem töltött gyermekét a szülő is kisérje el az oltásra, és töltse ki a fent felsorolt szülői beleegyező nyilatkozatot. 16 -18 év közötti fiatalokat ugyanitt látunk el, az ő esetükben elegendő a szülő által kitöltött beleegyező nyilatkozat aláírt példányát leadni, nem szükséges a szülőnek is jelen lenni. Felhívjuk figyelmét, hogy emlékeztető oltás csak 18 év felettieknek adható!

    AZ OLTÁSOK HELYSZÍNEI:

    Nyíregyháza, Jósa András Oktatókórház, Szent István u. 68:

    1. A 7-10. sz. oltóhelyre előre foglalt időponttal rendelkező felnőttek: Gyerekosztály (Kék Tömb) mélyföldszint. (Folyamatosan működő fix oltópontjaink)

    2. 12-18 éves korosztály időpont foglalás nélkül, vagy a 11. sz oltóhelyre történt időpont foglalással: Gyermekpszichiátriai ellátó egységben kialakított oltóhely (Gyerekosztály –Kék Tömb – alagsorában,

    bejárata az Igazgatás épülete felől)

    3. Időpont foglalással nem rendelkezők, vagy az 1-6 sz. esetleg 12-13 sz. oltóhelyre foglalt időponttal rendelkezők: SZTK épülete, Bocskai úti bejárat felől.

    Nagykálló, Szabadság tér 13, Járóbeteg épület Mátészalka, Kórház út 2-4, Új SZTK épülete Fehérgyarmat, Damjanich út 1.

    1. előre foglalt időpont: B2 épület, Fiziotherápia.

    2. foglalás nélkül: B4 épület, Gyermekgyógyászati szakrendelés. Vásárosnamény, Ady Endre u.5,

    1. az időpontfoglalással történő oltások: Főépület Szakrendelések

    2. az időpontfoglalás nélküliek oltása: B épület Szakrendelések

    Nyírbátor, Édesanyák útja 1, Főépület

    Várjuk szeretettel oltópontjainkon!

    - Dr. Szondi Zita, Főigazgató -

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában