Hierotheosz Egyesület

2021.11.11. 13:50

Új könyvtárral gazdagodott a Szent Piroska Görögkatolikus Általános Iskola

Fülöp metropolita atya szentelte fel a könyvtárat és a tízezer kötetnyi könyvet

Fotó: Móricz Csaba

November 9-én ünnepélyesen átadták és megszentelték a nyíracsádi Szent Piroska Iskola új könyvtárát, ahol a Hierotheosz Egyesület ajándéka, mintegy a 10 000 kötetnyi könyv kapott helyet. Az átadó ünnepség elején Tóth Elek, az intézmény lelki igazgatója mondott imát, majd Fazekas László tanuló Tóthné Szabó Marianna tanárnő vezetésével citerán kísért szatmári népdalokat énekelt.

Hierotheosz a kevésbé ismert és emlegetett szentek közé tartozik, életét Matilné Bollók Nikolett az iskola pedagógusa ismertette. Szent Hierotheosz emlékét a település göröglatolikus templomának egyik ablakképe is őrzi, amely 2004-ben, Mező György esperes idejében került a templom egyik oldalhajójának bejárata fölé. Ezen a képen a szent püspök ábrázolása egészen ritka és egyedülálló.

A Hierotheosz Egyesület nevében Kiss András, az egyesület főtitkára az ünnepségen beszélt az egyesület megalakulásáról, működéséről és áldásos segítő tevékenységéről. A Hierotheosz Egyesület, mint a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ a Miniszterelnökség szakmai javaslatára a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőtől kapott tulajdonba tízezer darab könyvet, melyet együttműködve a Szent Piroska Görökatolikus Általános Iskolával a Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, és Hajdú-Bihar megye határán fekvő Nyíracsádon helyezett el, így jött létre a Szent Hierotheosz Könyvtár. Az új kulturális helyiség átadóján Szalay-Bobrovniczky Vince, civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkárt is megosztotta gondolatait. Arról beszélt, hogy az eredetileg állami örökségként, hagyatékként kezelt könyvállomány hogyan került az egyesület gondozásába. A politikus méltatta az egyesület, és annak vezetőjének munkáját, de beszélt a civil szervezeteket összefogó állami tárca feladatairól, valamint a jövőbeli elképzelésekről, támogatási lehetőségekről is.Ezt követően Fekete Gyula Tengercsepp című művének könyvekről szóló fejezetéből hangzott el egy rövid részlet Kedves Györgyné Zilahi Enikő magyartanár előadásában, majd a jelenlévők átvonultak az új könyvtárba, ahol Kocsis Fülöp érsek- metropolita rövid imádság után felszentelte a könyvek házát és megosztotta gondolatait: – A tudás nagyon nagy érték, de nem mindegy, hogy mire használja fel az ember. Sokszor láttuk már az életben azt, hogy a tudás hatalma szembefordul az emberrel, hogyha azt nem az Istentől kapja. A tudás hatalom, de valójában Isten ajándéka. Azért adta az Isten az embernek az értelem, a gondolkodás képességét, hogy az ember élvezhesse és megélje azt. A tudás azonban nem pottyan az ember ölébe, azért keményen küzdeni, harcolni kell, de soha nem az Isten nélkül, csakis vele és általa. Amikor egyházi iskolát alapítunk, akkor tudást adunk, megtanítunk a tudásért dolgozni együttműködve az Istennel. Az a tudás, ami az Istentől kapja az erejét és az ember javára fog fordulni – emelte ki Kocsis Fülöp.

Garda László intézményvezető köszönetet mondott mindazoknak, akik részt vettek a könyvtár kialakításában, majd gróf Széchenyi Istvánra hivatkozva vallotta, hogy merni kell nagyot álmodni.

– Megálmodni valamit még nem elég. Az álmok megvalósulásáért tenni is kell. Mi, itt az idén tízéves Szent Piroska Görögkatolikus Általános Iskolában merünk nagyot álmodni, és megújult a konyhánk, lett egy nagyon szép imaszobánk, egy új sportpályánk, és most egy gyönyörű könyvtárunk – fűzte hozzá Garda László. A szentelést követően érsek atya ki is próbálta az egyik kényelmes babzsák fotelt, melyben egy polcról levett Vörösmarty kötetet lapozgatott. A könyvtáravató ünnepség agapéval ért véget, ahol Kapin István görögkatolikus pap mondott asztali áldást.

Kedves Györgyné Zilahi Enikő

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában