Nyíregyházi Egyetem

2021.12.20. 13:38

Ösztöndíjjal ösztökélt hallgatók a Nyíregyházi Egyetemen

Olyan támogatási formákkal is várják a leendő elsősöket, amelyek országos viszonylatban egyediek.

Fotó: KM-archív

Noha még csak az idei esztendő utolsó napjait tapossuk, már a következő tanévet készítik elő öles léptekkel a Nyíregyházi Egyetemen. Látatlanban borítékolható, hogy olyannak ígérkezik a 2022/2023-as szemeszter, amilyen még soha nem volt korábban. Az augusztustól alapítványi formában működő intézmény hosszútávon szeretne a térség szellemi központjaként funkcionálni.

– Minden első évfolyamra beiratkozott nappali szakos hallgató a tanulmányaihoz laptopot kap, az első éves, osztatlan tanárképzésben tanuló nappalis hallgatók 10 hónapon át havi 50 ezer forintos ösztöndíjban részesülnek – erősítette meg Vassné prof. dr. Figula Erika, a Nyíregyházi Egyetem rektora a hétfői sajtótájékoztatón. 

– Minden igénylő számára kollégiumi férőhelyet biztosítunk. Havi 30 ezer forint ösztöndíj jár az elsős, osztatlan tanárképzésben tanuló levelezősöknek, a megváltozott képességű hallgatókat segítőknek, a nappali tagozatos mentorhallgatóknak, a csecsemő- és kisgyermeknevelő és óvodapedagógus nappali alapszakos hallgatóknak, a mezőgazdasági és élelmiszeripari gépészmérnök, a közlekedésmérnök, a mérnök informatikus alapszakos hallgatóknak. Havi 10 ezer forintot kapnak a nappalis szakkolégista hallgatók. Öt hónapon át havi 30 ezer forintra jogosultak az Erasmus-képzésben részt vevők. Havi 50 ezer forint illeti a fogyatékossággal élő nappali és levelezős hallgatókat. Egyszeri 10 ezer forint ösztöndíj dukál az OTDK-indulóknak, akit pedig díjaznak egyszeri, 100 ezer forint ösztöndíjban részesül. Ezek az egyetem saját ösztöndíjai, támogatásai az elsős hallgatóknak.

Halkóné dr. Rudolf Éva kancellár hozzátette, hogy természetesen az állami és egyetemi ösztöndíjrendszer ugyanúgy érvényes a Nyíregyházi Egyetem hallgatóira is. Ezek a következők: Bursa Hungarica felsőoktatási önkormányzati ösztöndíj, Hunyadi János ösztöndíj, szakmai gyakorlati részvétel támogatása, nemzeti felsőoktatási ösztöndíj, sportcsillag ösztöndíj, a Tanítsunk Magyarországért program ösztöndíja, Erasmus hallgatói mobilitási program, Klebersberg ösztöndíj, Pallas Athéné kiválósági ösztöndíjprogram, Stipendium hungaricum ösztöndíj, lakhatási támogatás, Magyar Nemzeti Bank kiválósági és speciális ösztöndíj.

Emellett a Nyíregyházi Egyetem Diákjóléti Albizottságának ösztöndíjai is vonzóak lehetnek: tanulmányi ösztöndíj, differenciált teljesítmény-ösztöndíj, elsős hallgatók támogatása, rendszeres és rendkívüli szociális ösztöndíj, sport és művészeti tevékenységért járó támogatás, tudományos diákköri tevékenység ösztöndíja, szakmai utak támogatása, demonstrátori tevékenység támogatása.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában