Nyíregyháza

2021.12.02. 07:57

Telefonáljon a gyermekorvosnak!

Minden gyereket ellátnak, de a nem sürgős eseteket lehet, hogy csak másnapra hívják a rendelőbe vizsgálatra.

BM

Gyermek ellátás nélkül nem marad

Fotó: KM-archív

A Covid-járvány megváltoztatta a gyermekháziorvosi eljárási rendet, a rendelés egy részét el kellett különíteni légúti és egy másik részét a telemedicinás sávra.

– Pontosan azért, mert vannak olyan betegségek, amelyek valóban nem igénylik azt, hogy a kis pácienst orvos azonnal lássa, csak ápolási tanácsadásra van szükség – mondta dr. Kántor Irén házi gyermekorvos. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei házi gyermekorvosi kollegiális vezető kifejtette: amikor valaki megjelenik a kórházban, akkor triázsolják, azaz sürgősségi besorolás alapján osztályozzák, hogy azonnali beavatkozást igényel, ráér, vagy elég, ha másnap a háziorvoshoz megy. Most ugyanezt végzik a családorvosok, de telefonos triázsban.

– A gyakorlott orvosoknak és asszisztenseknek van annyi szakmai tudása, tapasztalata, hogy az irányelvek figyelembe vételével, célzott kérdésekkel pontosan el tudják dönteni és meg tudják határozni, mennyire sürgős a vizsgálat. Van olyan betegség, ami nem igényel azonnali, halaszthatatlan ellátást, de a szülő minden esetben kap ápolási tanácsot, továbbá felvilágosítást arról, hogy melyek azok a tünetek, amikor azonnal telefonálnia kell, és segítséget kell kérni az orvostól, kórháztól – mondta a gyermekorvos, és hozzátette: az a betegek és az orvos érdeke is, hogy a várók ne legyenek zsúfolásig tele.

Védik a gyerekeket

– Minden gyermeket szűrünk, a 2 hónapostól a 17 évesig, és a tapasztalatunk az, hogy a tünetmentes gyerekek közül 10-ből 2 Covid-pozitív úgy, hogy nincsenek drámai tünetei, csak folyik az orra, fáj a feje, s nem biztos, hogy láza is van – utalt a koronavírus 4. hullámának tapasztalataira dr. Kántor Irén. – Ha ezeket a gyerekeket a rendelő várótermében várakoztatjuk, akkor egymástól fogják elkapni a vírust. Ennek megelőzése érdekében mindenkinek időpontot kell kérni, amit megtehet telefonon, sok rendelőben internetes felületen is – fogalmazott a megyei kollegiális vezető, aki megjegyezte: nekik is tanulniuk kell az új eljárást, a betegektől megértést és türelmet kérnek.

– Ellátás nélkül egyetlen gyermek sem marad, de lehet, hogy a személyes vizsgálatra, amennyiben nem sürgős, csak másnap lesz lehetőség – nyomatékosította dr. Kántor Irén.

– Bízzanak az orvos objektív megítélésében, ha azt mondjuk, elég, ha holnap megnézik a rendelőben, akkor fogadják el. Az új eljárási rendben nagyon fontos segítség a telemedicina. Nagy a leterheltség a rendelőkben, mert rengeteg az adminisztrációs feladat, nem ritka, hogy a rendelőben ellátott 25-30 gyermek mellett, akár 80-100 beteget telemedicinán keresztül látnak el.

Fontos a védőoltás!

– Gyermekorvosként nagyon vártam, hogy a 12 éven aluliak oltása is elkezdődhessen. Tisztában vagyok azzal, hogy ebben a kérdésben a társadalom megosztott, s nem a tudományban bíznak. Lehet, hogy a Covid nem súlyos tünetekkel jelentkezik, azonban a tudományos vizsgálatok és a gyermekorvosok tapasztalatai egyértelműen megerősítik, hogy a szövődményei hosszú távon okozhatnak nagyon komoly gondokat, legyen szó diabéteszről, vagy idegrendszeri, tanulási és memóriazavarról. A long-Covid szindróma a gyerekek 1 százalékát érintheti, ezért fontos az oltás az 5 és 11 év közöttiek körében is – tette hozzá dr. Kántor Irén házi gyermekorvos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában