Cantemus

2022.01.08. 11:30

A járvány ellenére emlékezetes a tavalyi év

Modern hangfelvételi és képrögzítő eszközök segítették a Cantemus virtuális koncertjeit.

MML

Decemberben a Kodály-iskolában négy karácsonyi koncertet adott a Cantemus kórusintézmény | Fotó: Sipeki Péter

Magunk mögött hagytunk ismét egy újabb esztendőt. A koronavírus-járvány 2021-ben is velünk élt, azonban a védőoltásoknak köszönhetően számos területen – sok esetben bizonyos feltételekkel – újraindult a korábban megszokott mindennapi élet. 

 

Szabó Dénes Kossuth-díjas karnagyot, a Cantemus Kórusintézmény igazgatóját kértük meg arra, hogy visszatekintve az elmúlt évre, értékelje a kóruscsaládba tartozó énekkarok munkáját s az elért eredményeket. 

 

Hangok és képek 

 

– Az elmúlt évet is alapvetően a vírusjárvány határozta meg. Az első, 2020-as év után azt gondoltuk, hogy helyrebillennek a dolgok, de sajnos nem így történt, sőt még inkább nehezebbé vált az életünk. Beláttuk, hogy a hangversenyeink és a külföldi utazásaink, amelyekre oly nagyon készültünk, a kútba esnek, s jelentős harcot kellett vívnunk a minimális túlélés érdekében is. Ezt a küzdelmet részben megnyertük, hiszen a több mint háromszáz főt foglalkoztató Cantemus kórusból a huszonöt főállású dolgozó folytathatta munkáját, természetesen mindenféle előírást betartva – emlékezett vissza érdeklődésünkre a 2021-es esztendőre a kórusigazgató. 

 

– A Kodály Zoltán Általános Iskola épületének adottságai lehetővé tették a nagy hangversenyteremmel és a tágas próbateremmel a huszonöt énekes számára a folyamatos munkát, ugyanakkor készültünk a virtuális előadásokra is. A pandémia ellenére sikerült nagyszabású terveket megvalósítanunk. Beszereztünk modern hangfelvételi és képrögzítő eszközöket, például egy 360 fokos kamerát. Ebben a készülékben elképesztő lehetőségek rejlenek. Miközben a római katolikus templomban felvett koncerten nagyszerű egyházzenei műveket hallhattunk, a templom minden apró részletét és szépségét megismerhette közelről az érdeklődő. 

 

– A másik nagy vállalkozás a húsvéti ünnepre készülve a János-passió felvétele volt a Kodály-iskola dísztermében. Megnéztük a gyönyörűen felújított evangélikus templomot is, de a zenekar és a ­kórus elhelyezése, az egyenletes hőmérséklet bizto­sítása, az egészségügyi előírások betartatása végül mégiscsak a Kodály terem mellett szóltak. Meghatároztuk, a zenekar és a kórus tagjai hol léphetnek be, folyamatos volt a fer­tőtlenítés – folytatta Szabó Dénes. 

 

Nyári kórustáborok 

 

– A tavasz így telt el, s vártuk, hogy a fertőzési esetszámok csökkenjenek, hogy már élő koncerteket is adhassunk. Addig megszerveztük a nemzetközi virtuális fesztivált, amelybe bevontunk külföldi együtteseket is. Ebbe a programsorozatba már beiktattunk egy élő koncertet, dr. Adorján Gusztáv kórház­igazgatónkra emlékeztünk nagy-nagy szeretettel egy jótékonysági hangverseny keretében. 

 

A nyári hónapokban sikerült megszerveznie néhány énekkari tábort is a kórusintézménynek, bízva abban, hogy az ősz már jobban fog sikerülni, s több fellépési lehetőségük is lesz az énekkaroknak. Nem így történt teljesen, de már nem voltak olyan mértékű szigorítások, mint korábban, működhettek kórusok. Sikerült immár néhány hangversenyt megtartani Nyíregyházán, s máshol is felléphettek a kórusintézmény együttesei. 

 

Versenyzés felnőttekkel 

 

– Budapesten a felújított Fiumei sírkert avatásán énekelhettünk, valamint az Ars Sacra Alapítvány meghívására adtunk egy nagyszabású önálló koncertet a fővárosban a pápalátogatás alkalmából is. A Kodály-iskolában elkezdtük a családi bérleti sorozatunkat, koncerteztünk a Magyar Filharmóniával, felléptünk Vásárosnaményban és Pécsen is. A spanyolországi Tolosában harmadik nekirugaszkodásra megrendezték a két éve elhalasztott versenyt. Igaz, kevés énekkar vállalta az utazást, s mint kiderült, gyermekkar csak Nyíregyházáról érkezett, ezért hét felnőttkórussal versenyeztünk. Decemberben megtarthattuk a karácsonyi koncertjeinket. Nyíregyházán és a megyében tizenegy hangversenyt adott a Cantemus. Szerepeltünk többek között Tiszadadán, Tiszabercelen, Tiszavasváriban, Nyírpazonyban, Beregdarócon, Tornyospálcán, s a Kodály-iskolában is adtunk négy koncertet. 

 

– Bízom abban, hogy tavasszal az oltottságnak köszönhetően egy újabb hullám nem fog gondot jelenteni, s a koncertjeinket megtarthatjuk. A nyári munkát még nem látjuk pontosan, de készülünk arra, hogy egy-két együttesünk visszatér a nemzetközi kórus­élet vérkeringésébe. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában