Óvintézkedések

2022.01.24. 11:37

Öt kitörés a megyében! Megakadályozható a fertőzés terjedése?

Minél hamarabb életbe kell léptetniük a szakembereknek a szükséges óvintézkedéseket.

KM

Forrás: illusztráció / shutterstock

Újabb madárinfluenza-kitörés a megyében címmel adtuk közre múlt héten a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal közleményét, ami arról szólt, hogy magas patogenitású madárinfluenzát észleltek Csengerújfaluban egy 37 ezer egyedet számláló pecsenyekacsa-tartó gazdaságban. A közlemény arról is beszámolt, hogy a járvány továbbterjedésének megakadályozása érdekében elkezdték felszámolni az állat­állományt. 

 

Megsemmisítés, fertőtlenítés 

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivataltól az iránt érdeklődtünk, hogyan történik egy ilyen nagy létszámú állomány felszámolása, milyen protokollt kell követni. Mint a hivatal tájékoztatójából megtudtuk, a felszámolás során a telepen található összes baromfit le kell ölni, és mind a leölt, mind pedig a betegség következtében elhullott állatokat szintén ártalmatlanítani szükséges. A leölés hatósági állatorvos felügyelete mellett, védőöltözetben történik a járványvédelmi és állatvédelmi előírások szigorú betartásával, a lehető legkíméletesebben. Miután a telepet kiürítették, az érintett gazdasági területet fertőtlenítik is. 

A hatóság a járványkitörés helyszíne körül három kilométeres védőkörzetet és tíz kilométeres felügyeleti körzetet rendelt el, ami átnyúlik a magyar–román határon is. Hogy minél hamarabb életbe léphessenek a szükséges óvintézkedések, a szakemberek az illetékes járási hivatalon, valamint az erre szolgáló internetes és egyéb kommunikációs csatornákon keresztül értesítik az állattartókat az aktuális madárinfluenza-helyzetről. 

Öt kitörés a megyében 

A Nébih tematikus aloldalán elérhető a madárinfluenzával kapcsolatos valamennyi információ, továbbá a portálon megtalálható egy folyamatosan frissülő, interaktív térkép, amelyen naprakészen látható az összes védő- és megfigyelési körzet. 

Kíváncsiak voltunk arra is, vajon súlyosabban fertőzött terület-e Szabolcs-Szatmár-Bereg megye az ország más területeihez képest. A Nébih leveléből kiderült, a járvány által legsúlyosabban érintett terület Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád megye, ami azzal magyarázható, hogy az országban ezeken a területeken a legnagyobb a baromfisűrűség. A jelenlegi járvány időszaka alatt, azaz 2021 novembere óta ebben a két megyében összesen 95 kitörés, míg Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 5 kitörés volt. A járvány aktuális kiterjedéséről és a megyék érintettségéről az említett térkép nyújt tájékoztatást. 

A Romániába átnyúló, korlátozás alatt álló területekről az országos főállatorvos haladéktalanul értesítette a román állategészségügyi hatóságot, hogy ők is mielőbb meg tudják tenni a szükséges intézkedéseket és elrendeljék a körzetek felállítását. A körzetek feloldásának legkorábbi időpontjáról szintén tájékoztatja a Nébih a román hatóságot. 

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában