Kelet-retró

2022.02.10. 08:00

Amikor korlátozták a fürdési időt Sóstón

Felidézzük, miről írt a Kelet-Magyarország évtizedekkel ezelőtt ezen a napon.

Illusztráció: Nyírdrón

1962. február 10., szombat

 

Korlátozták a fürdési időt Sóstón

 

Korlátozták a fürdési időt a sóstói fedett fürdőben. Mivel az öltözőtér szűknek bizonyul, szombaton déltől zárásig és vasárnap egész nap a fürdési időt egy-egy vendég esetében másfél órára korlátozták.

 

1972. február 10., csütörtök

 

Befejeződik az Alkaloida rekonstrukciója 

 

Az idén befejeződik a Tiszavasvári Alkaloida Vegyészeti Gyár bővítése. A korszerű gyáróriás képét mutató Alkaloidában az újonnan épített termelőcsarnokokban már a múlt évben megkezdték a termelést, a bővítés utolsó fázisaként a szennyvíztisztító mű kiépítésével fejezik be a több száz milliós beruházást. 
A beruházással megváltozott a gyár profilja is. Míg korábban a mákgubó feldolgozásával a morfinszármazékok gyártása jelentette az Alkaloida fő termékcsoportját, addig a most belépett csarnokokban a szintetikus úton előállítható gyógyszereket, illetve alapanyagokat készítik. Új területen, a növényvédő szerek gyártásánál is megtették az első lépéseket. A Gomex nevű gyomirtó szerük például felveszi a versenyt bármelyik hasonló készítménnyel. 
A gyár bővítésével egyidejűleg valóságos kis város épült fel a vállalat dolgozóinak. Több mint 200 család jutott olyan otthonhoz, ahol összkomfortban élhetnek. Nagy mértékben bővült a létszám is, jelenleg több mint 1800 embernek ad munkát a gyár. 

 

1982. február 10., szerda

 

A Mándoki Vasipari Szövetkezetben egyedi megrendelésre készítenek csikótűzhelyeket. Ebben a negyedévben húsz darab készül, többek között a Sóstói Múzeumfalu és a vajai Vay Ádám Múzeum részére.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában