Fehérgyarmat

2022.02.25. 10:54

Szembenézés múltunk nehéz időszakaival

„A halál népbiztosa” című film Szamuely Tiborról szól.

KM

Stefka István, Huth Gergely és dr. Tilki Attila

Fotó: Bodnárné Varga Éva

A Fehérgyarmati Móricz Zsigmond Városi Művelődési Ház és Könyvtár színháztermében február 18-án vetítették le Huth Gergely producer és Stefka István rendező „A halál népbiztosa” című filmjét, ami Szamuely Tiborról, a Tanácsköztársaság talán legvérengzőbb alakjáról szól. 

 

Történelmi felelősség 

 

Szép számú érdeklődő tisztelte meg ezt a helyi premiert, a filmbemutató védnöke dr. Tilki Attila országgyűlési képviselő és dr. Péter Csaba, Fehérgyarmat polgármestere volt. A vetítés kezdete előtt a megjelenteket a honatya köszöntötte, aki kiemelte: számára külön öröm, hogy sok fiatalt is lát a közönség soraiban, akik számára ez az alkotás is elősegítheti, hogy egy lényegesen reálisabb rálátásuk lehessen a Tanácsköztársaság időszakára, a korszak meghatározó politikusainak a valós tetteire, történelmi felelősségére. 

 

Kötetlen beszélgetés 

 

A mindenki számára meglehetősen katartikus élményt nyújtó alkotás megtekintését követően lehetőség nyílt a személyes találkozásra és egy kötetlen beszélgetésre is az alkotókkal. A közönség soraiban helyet foglalók több kérdést feltettek, illetve véleményt is megfogalmaztak a látott filmalkotással kapcsolatban. A beszélgetés keretében dr. Tilki Attila kiemelte, hogy ez az este is bizonyította, hogy még több, ilyen bátor szembenézésre, inspiráló alkotásra lenne szükség, amikor a saját történelmünk nehéz időszakainak eseményeivel, hiteles alapokon nyugvó feldolgozásával szembesülhetünk – tájékoztatta lapunkat az est moderátora, Papp Attila.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában