Nyírtelek

2022.03.23. 17:47

Beruházásátadó ünnepséget tartottak Nyírteleken

Az AJG Agrogép Jármű- és Gépgyártó Kft. több évtizede rendkívül magas színvonalon foglalkozik mezőgazdasági gép- és járműgyártással.

Fotó: [email protected] 06703815378

– Ez a cég is akkor hozta meg a döntést a beruházásról, amikor a világban másutt ezzel teljesen ellentétes irányú mozgás volt megfigyelhető. A világjárvány miatt nagyon sok kapacitást építettek le, beruházást állítottak le, gyárakat zártak be és világszinten 114 millió ember vált munkanélkülivé. Ezzel ellentétben AJG Agrogép 565 millió forintos beruházást hajtott végre, ehhez a magyar állam 282 millió forintos támogatást biztosított, ami által 130 dolgozó munkahelye vált betonbiztossá – mondta el Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán a cég beruházásátadó ünnepségén.

Hozzátette: a több mint ezer négyzetméteres új csarnok építésével 6000 négyzetméterre nőtt a gyártási terület, ahol a gépgyártás minden fázisát elvégzik, a kohászati anyagok feldolgozásától, egészen a végső összeszerelésig. Ezzel a cég még inkább hozzá tud majd járulni a magyar mezőgazdaság növekvő gépparkigényének kiszolgálásához.

 

 

A miniszter utalt arra is, hogy globális összehasonlításban Magyarország a 34. legnagyobb exportteljesítményt nyújtja, lakosságszám tekintettében pedig 95. helyen vagyunk a világon, a kettő aranyából látszik, hogy a magyar gazdaság nemzetközileg versenyképes.

– Az önök tevékenysége is nagymértékben hozzájárul az exportnöveléshez. Pótkocsik és félpótkocsik exportjában a világon hetedikek vagyunk, 10 év alatt 2,5-szeresére tudtuk növelni a kivitelünket – folytatta Szijjártó Péter. – A járműipar az idei év első hónapjában 11 százalékos növekedést tudott felmutatni. Az AJG Agrogép mellett egyébként még 51 másik vállalat döntött úgy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből, hogy nem leépít, hanem fejleszt. Harminc milliárd forintnyi beruházást fejeznek be ezekben a napokban. A fejlesztésekhez13 milliárdot tett hozzá a kormány támogatásul, így összesen 12 ezer munkahelyet tudunk megvédeni. Ez segít minket a munkanélküliség csökkenő tendenciájának fenntartásában: 19 százalékról 10 százalékra csökkentettük azt, az ipari termelés pedig 400 milliárdról 1200 milliárdra nőtt tíz esztendő alatt. Mára a megye az egyik legversenyképesebb beruházási környezetet biztosító térsége a megyének, tavaly a harmadik legtöbb beruházás éppen ide érkezett a megyék közül – fogalmazott.

A miniszter köszöntője, és a helyszínbejárás előtt dr. Ferencz Géza, az AJG Agrogép Jármű- és Gépgyártó Kft. vezérigazgatója mutatta be a céget, illetve dr. Vinnai Győző országgyűlési képviselő is gratulált a beruházáshoz. 

 

MJ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában