Kelet-retró

2022.03.18. 16:00

Traktorgyártás Újfehértón

Felidézzük, miről írt a Kelet-Magyarország 20 éve ezen a napon.

Illusztráció: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

2002. március 18., hétfő


Traktort gyártanak Újfehértón 


Sorozatgyártásra érett az a traktor, amelynek prototípusa megyénkben készült el, s legutóbb a budapesti AgroMash Expo elismerő oklevelét nyerte el. 
A nemzetközi szakkiállításon azonnal elkelt a bemutatott traktor első példánya, s aztán újabbakra is érkezett bőven megrendelés. Érthető, hogy az erőgép szellemi atyja, az Amobil Kft. ügyvezetője, Kovács András elismerő oklevelet kapott. Az indoklás szerint a traktor kiemelkedő műszaki teljesítményével érdemelte ki az újfehértói cég a díjat. A vásár egyik kedvence az Amobil AT 804 névre hallgat és sajátos keresztezéssel hozta létre az igazgató. Az alváz és néhány főbb elem a FÁK-tagországokból érkezik, több alkatrészt Lengyelországból és Németországból szereznek be, de a magyar ipar is a beszállítók közé tartozik. Kovács András éppen egy éve kereste fel Angliában a Perkins céget, ahol mezőgazdasági és földmunkagépekhez gyártanak erős, megbízható motorokat. 
Miután az ott bemutatott tervei, elképzelései elnyerték az angol cég szigorú vezetőinek tetszését, először egyetlen motort kapott a prototípus elkészítéséhez. Csak ennek alapos átvizsgálása után egyeztek bele a további szállításba. A traktor ez év januárjában szerezte meg a típusbizonyítványt, s a brit nagykövetség kereskedelmi titkára is felkereste már a telephelyet, s elismeréssel szólt az ott látottakról.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában